Hybride Windows 8-tablet van Acer haalt twaalf uur autonomie

De Iconia Tab W510 van Acer is een volwaardige Windows 8-tablet met toetsenborddock die er een soort minilaptop of zo je wil netbook-met-aanraakscherm van maakt. Wij hebben deze hybride tablet getest.

De Iconia Tab W510 van Acer is een volwaardige Windows 8-tablet met toetsenborddock die er een soort minilaptop of zo je wil netbook-met-aanraakscherm van maakt. Wij hebben deze hybride tablet getest.


Het Iconia Tab W510 tabletgedeelte kost 499 euro. Het is slechts 8,8 cm dun en weegt net geen 580 gram. Je kunt de tablet in het optionele toetsenborddock (naar keuze verkrijgbaar in qwerty- of azerty-uitvoering) klikken en dan krijg je een minilaptop die net geen 1,3 kg weegt. Het toetsenborddock, die de totaalprijs op 649 euro brengt, bevat een extra, niet-verwisselbare batterij en geeft je ook een extra volwaardige USB 2.0-poort.


De tablet zelf heeft nog een mini-USB poort en een mini-HDMI-poort, naast een sleuf voor een MicroSD-geheugenkaart. De bouwkwaliteit van zowel de tablet op zich als van de tabletcombinatie met toetsenbord voelen zeer degelijk aan. Het mechanisme waarin je de tablet vastklikt, is zeer stevig en zal niet gauw kapot gaan, tenzij je er heel ruw mee omgaat. Je kunt het toetsenbord trouwens ook als standaard voor de tablet gebruiken, zodat je die tijdens het gebruik niet voortdurend in je handen hoeft vast te houden.


Het heldere multitouch scherm heeft een resolutie van 1366 x 768 pixels, draait automatisch mee in de kijkrichting en biedt een brede kijkhoek. Het reageert op vijf aanraakpunten. De wit-grijze tablet heeft maar drie bedieningsknopjes: stroom, schermvergrendeling en geluidsvolume. De kleine stereoluidsprekertjes zitten verwerkt in de zijkanten, net op de plaats waar je de tablet normaal vasthoudt. Het echter gebeuren dat het geluid enigszins gedempt wordt als je je handen te hard op de luidsprekers in de zijkanten drukt. In de praktijk ondervonden we daar echter niet al te veel last van.


Technisch

Kloppend hart van Iconia Tab W510 is een Intel Atom Z2760 system-on-a-chip (Soc) waarvan de dualcore processor aan 1,8 GHz draait. De Intel GMA 3650 GPU (grafische gedeelte van de SoC) draait aan 533 MHz en ondersteunt DirectX 10.1. Intern is er 2GB RAM die volledig beschikbaar is (dus geen afname door de grafische chip) en een harde schijf zonder bewegende onderdelen (ssd) van 64GB. Op de ssd is nog 30GB ruimte beschikbaar voor eigen documenten en programma’s. WiFi 802.11b/g/n is ingebouwd, alsook Bluetooth versie 4.0. Maar een gps-chip zit er helaas niet in.


Hoewel Acer in de specs beweert dat de Broadcom WiFi-chip ook 802.11a (5GHz) ondersteunt, wilde onze testtablet niet met een 5 GHz router connecteren. We probeerden er twee: AVM en Cisco Linksys en bij beide werkte 802.11a niet. In de 2,4 GHz-band (802.11b/g/n) was er geen probleem.


In de schermrand van de tablet zit ook nog een HD-webcam met een resolutie van 1280 x 800 pixels. En de achterkant herbergt een camera met 8 megapixels en led-flits. Ten slotte zit er ook een NFC (Near Field Communication)-chip in de tabletrand.


Prestaties

De Acer Iconia Tab W510 presteert op het niveau van een netbook. Zakelijke toepassingen gebruiken, Office gebruiken, surfen, e-mailen, video bekijken, muziek beluisteren: het verloopt allemaal vlot. Gamen kun je vergeten, tenzij het erg oude of simpele games betreft.


Enkele testcijfers: de Windows Experience Index (WEI) klokt af op 1,7; op PC Mark 7 scoort hij 1281 punten; in de grafische benchmark 3DMark 2006 haalt deze hybride laptop een score van 463 punten. In de webbenchmark Futuremark Peacekeeper scoort hij 406 punten, iets minder dan bijvoorbeeld de iPad mini (500 punten), maar méér dan de Microsoft Surface RT tablet (355 punten). Hij start op in slechts tien seconden. Uit de slaapstand is hij binnen de seconde wakker.


Verrassend is de enorm goede autonomiescore van de tablet-dockcombinatie: meer dan twaalf uur autonomie gemeten met de Futuremark Peacekeeper Mobile benchmark. In de praktijk zul je misschien niet de 18 uur autonomie halen die Acer je voorspiegelt, maar dit is toch de beste autonomie die we ooit bij een Windows-laptop gemeten hebben. De W510 verbruikt overigens nauwelijks 19 watt bij gewoon gebruik.


Conclusie

De Acer Iconia Tab W510 is ideaal als tweede Windows-laptop die je ook als erg lichte tablet kunt gebruiken. We kennen geen Windows-netbook of -laptop met een hogere autonomie dan deze W510. Het belangrijkste nadeel betreft de prijs: 649 euro voor de combinatie van tablet en toetsenborddock is heel wat meer dan wat je vorig jaar voor een netbook betaalde, terwijl je nauwelijks betere prestaties krijgt. Of het (afneembare) aanraakscherm die méérprijs van toch ruim 300 euro tegenover een gewone netbook rechtvaardigt, moet je zelf maar uitmaken. De 32GB-versie is wel 150 euro goedkoper, maar biedt slechts 10GB vrije opslagruimte. Wellicht zal de prijs voor dit soort hybride tablets in de toekomst nog flink dalen, eens het nieuwe ervan af is. Als het zover is, willen we er beslist een. 349 euro of daaromtrent lijkt ons een goed prijsniveau…


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content