Hybride Windows 8-tablet van Acer is futuristisch beestje

De Acer Iconia Tab W700 is een tablet maar dan een met de specificaties van echte Windows 8-laptop. Je kan deze Windows-tablet ook als desktopcomputer gebruiken. Wij hebben hem getest.

Net zoals de eerder geteste Acer Iconia Tab W510 is de Iconia Tab W700 een tablet met Windows 8, dus geen beperkte WindowsRT-tablet met ARM-processor. Maar in plaats van een relatief trage Atom-processor zoals in de Iconia Tab W510, steekt er in de Iconia Tab W700 een snelle dualcore Intel Core i3- of i5-processor zoals je die ook in een typische laptop of Ultrabook aantreft.


In combinatie met een dock en een meegeleverd Bluetooth-toetsenbord tover je de W700 om in een desktop-pc. Je kunt de W700 trouwens alleen maar met dat dock en toetsenbord kopen, dus niet als aparte Windows-tablet. Prijzen variëren van 699 tot 919 euro,


Technische kenmerken

Wij testten de goedkoopste uitvoering van de Acer Iconia Tab W700 (699 euro), die uitgerust is met een dualcore Intel Core i3-2365M processor draaiend aan 1,4 GHz, 4GB DDR3 werkgeheugen dat je niet kunt uitbreiden, 64GB Toshiba-ssd (met nog ongeveer 32GB vrije opslagruimte), Intel HD Graphics 3000 grafische chip en gecombineerde Atheros-chip voor Bluetooth 4.0 en WiFi 802.11a/b/g/n.In de schermrand van de tablet zit ook nog een HD-webcam met een resolutie van 1280 x 800 pixels. En de achterkant herbergt een camera met 5 megapixels; een led-flits ontbreekt evenwel.


De Iconia Tab W700 heeft geen vaste netwerkaansluiting, ook niet als je hem in de meegeleverde dock schuift. Hij heeft wel een Atheros IEEE 802.11a/b/g/n WiFi-chip die zowel in de 2,4GHz als in de 5GHz frequentieband werkt. Persoonlijk zouden we het plezierig hebben gevonden als er in de dock een Ethernet-aansluiting zou hebben gezeten. Een bekabelde netwerkaansluiting is immers nog altijd een pak sneller dan een draadloze netwerkaansluiting. Eventueel kun je dit euvel verhelpen met een usb-Ethernetadapter.


Windows 8

Het Windows 8 besturingssysteem draait zeer vlot op deze tablet. Gebruik je Windows 8 vooral in de tabletmodus, dan heb je het toetsenbord niet nodig, maar wil je ook van de desktopmodus gebruik maken dan zijn een toetsenbord en een muis onmisbaar. Zoals gezegd levert Acer het ene maar niet het andere mee.


Het is niet altijd even gemakkelijk om de “oude” Windows-vensters met je vingers te bedienen, vooral niet omwille van de hoge schermresolutie die de letters en pictogrammen in de desktopmodus vrij klein weergeeft. Voor de apps is dat geen probleem, omdat die op vingerbediening voorzien zijn.


Prestaties

De instapversie van de Acer Iconia Tab W700 presteert zoals een middenklasse Windows-laptop. De Windows Experience Index (WEI) klokt af op 5,2; op PC Mark 7 scoort hij een respectabele 3203 punten; in de grafische benchmark 3DMark 2006 haalt deze tablet een score van 2475 punten. In de webbenchmark Futuremark Peacekeeper scoort hij 1038 punten, dus véél beter dan ARM-gebaseerde tablets zoals de Apple iPad mini (500 punten) of de Microsoft Surface RT (355 punten).


Conclusie

De Acer Iconia Tab W700 kan perfect een Windows-desktop of laptop vervangen. Een tablet krijg je er als het ware gratis bij. De prijs van de de door ons geteste versie (699 euro) lijkt ons ook iets beter in verhouding tot de prestaties dan de tragere Iconia Tab W510, die bijna even duur is.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content