Instaplaptop met touchscherm van HP

We testten de HP Pavilion 11 TouchSmart Notebook, een betaalbare laptop met AMD-technologie en met ondersteuning van multi-touch.

De HP Pavilion 11 TouchSmart Notebook is bedoeld voor mensen die een betaalbare laptop zoeken met multi-touchbediening die ze gemakkelijk overal kunnen meenemen. De laptop meet 29 (B) cm x 21,6 (H) cm, wat net iets kleiner is dan een vel A4 en is 3,58 cm dik. Het gewicht bedraagt 1,4 kg.


Technisch

De HP Pavilion TouchSmart 11 is uitgerust met een AMD dual-core A4-1250 APU met 1 GHz kloksnelheid en 1 MB cache. Het is een processor uit het recent (eind mei 2013) gelanceerde Temash platform van AMD waarmee fabrikanten tablets en ook netbooks kunnen bouwen.


Bij een APU zit de grafische component op de chip en het betreft hier een Radeon HD 8210. Het ontspiegeld HD scherm van de TouchSmart 11 heeft een diagonaal van 11,6 inch (29,4 cm) en een resolutie van 1366 x 768 pixels. Het ondersteunt 10-punts multi-touch. De laptop heeft een 500 GB 5400-rpm SATA harde schijf.


Wat aansluitingen betreft voorzag HP de TouchSmart 11 van 1 x VGA, 1 x HDMI, 1 x USB 2.0, 2 x USB 3.0, een geheugenkaartlezer voor SD-kaartjes, een hoofdtelefoonuitgang/microfooningang en een LAN-aansluiting. Draadloze ondersteuning is er voor WiFi 802.11b/g/n en Bluetooth.


Een HP TrueVision HD webcam met activiteit-LED en geïntegreerde digitale microfoon is verwerkt in het frame boven het touchscherm. De Touchsmart 11 is uitgerust met DTS Sound+ met twee luidsprekers.


In de praktijk

De HP Pavilion TouchSmart 11 Notebook heeft een behuizing in zilver en zwart en voelt stevig aan. Het toetsenbord is wat kleiner dan een standaard toetsenbord en heeft “chiclet”- toetsen . Voor mensen met grote handen kan dit een probleem vormen om vlot tekst te kunnen typen. Het touchpad ondersteunt ook multi-touchbewegingen.


Ben je het niet gewoon om te werken met de aanraakinterface van Windows 8, dan vormt de combinatie van een aanraakscherm en een toetsenbord/touchpad wellicht wat aanpassing. Aanvankelijk zal je wellicht minder de neiging hebben om het touchscherm te gebruiken, maar eenmaal je ontdekt hoe handig het is om Windows 8 via het scherm te bedienen, zal je snel omschakelen.


Prestaties

In de benchmarks die we loslieten op de HP Pavilion TouchSmart 11 breekt deze laptop geen potten, wat begrijpelijk is omwille van de specificaties. De PC Mark 7 score bedraagt slechts 1085. In de 3DMark v100 haalt deze Touchsmart 11 een score van 14.182 in de Ice Storm test, 1168 in de Cloud Gate test en 214 in de Fire Strike test. Ook de harde schijf is vrij traag. De Windows Experience Index (WEI) komt uit op een erg gemiddelde 3,1.


Al bij al lage scores, maar de Pavilion TouchSmart 11 is dan ook het instapmodel van HP’s serie laptops met aanraakscherm. Voor gewone computertaken, internetbezoek en een eenvoudig game is hij wel geschikt. Bovendien biedt hij met slechts een 3-cellen batterij aan boord toch een vrij goede autonomie. In de Futuremark Peacekeeper Battery benchmark haalt deze Pavilion laptop een autonomie van 251 minuten. Afhankelijk van je gebruik en de instellingen kom je er wel een werk- of schooldag mee door.


Conclusie

Ben je op zoek naar een draagbare en betaalbare laptop met een touchscherm zodat je de aanraakinterface van Windows 8 kan gebruiken, dan is de HP Pavilion TouchSmart 11 Notebook het overwegen waard. Deze netbookachtige instaplaptop is geen vlotte multitasker, maar wel geschikt voor gewone computertaken, een occasioneel game spelen en het internet afschuimen. Bovendien is deze laptop goed uitgerust en is de autonomie meer dan behoorlijk voor een laptop met touchscherm die een prijskaartje heeft van 449 euro.


Bron: www.diskidee.be

Partner Content