Internetradio die past in een HiFi-rek

De Terratec Noxon A540 hoort thuis in het rijtje internetradio’s van de fabrikant, want hij gebruikt dezelfde software en biedt dezelfde mogelijkheden, maar hij heeft de afmetingen van andere HiFi-apparatuur en past dus in een rek.

De Terratec Noxon A540 hoort thuis in het rijtje internetradio’s van de fabrikant, want hij gebruikt dezelfde software en biedt dezelfde mogelijkheden, maar hij heeft de afmetingen van andere HiFi-apparatuur en past dus in een rek.


Het 43 cm brede stevige aluminium chassis is afgewerkt in matzwart. Op de voorkant bevindt zich een monochroom blauwwit lcd-scherm, met daaronder enkele preselectieknoppen en geluidsknoppen en aan de rechterzijkant een ronde bedieningsknop. Daarnaast bevindt zich nog een usb 2.0-aansluiting.


De afwerking is goed, maar het lcd-scherm is hetzelfde als dat in de compacte Noxon’s van Terratec. Wij hadden liever een mooier, maar vooral een iets groter scherm gezien. De informatie is immers moeilijk op grotere afstand leesbaar, wat toch wel noodzakelijk is als je dit apparaat in een hifirek installeert.


Mogelijkheden

De Noxon A540 kun je via Ethernet, maar ook draadloos via Wifi met je netwerk verbinden. De A540 ondersteunt WPS (Wireless Protected Setup), zodat je met een druk op de knop een beveiligde Wifi-verbinding kunt leggen met een router die dit eveneens ondersteunt. Op de achterkant bevinden zich voorts nog analoge (RCA cinch) en digitale (optische TOS link) audioaansluitingen.


In de usb 2.0-aansluiting op de voorkant kun je een stick of harde schijf met digitale muziek pluggen (met FAT of NTFS bestandssysteem). De A450 gebruikt dezelfde firmware als de compacte Noxon’s van Terratec. Je kunt daarmee 14.000 internetradiostations ontvangen die door Noxon in handige lijsten zijn ingedeeld. De A540 ondersteunt ook UPnP en kan dus muziek streamen vanaf bijvoorbeeld een NAS of een computer.


Hogere sample rates

Van een HiFi-internetradio verwachten we dat die audioformaten van de hoogste kwaliteit ondersteunt. De A540 ondersteunt wel degelijk aac- en aac+-audiobestanden van Apple met bemonsteringsfrequenties tot 96 kHz. Jammer genoeg ondersteunt de A540 geen hogere bemonsteringsfrequenties voor flac. Bij dit vooral bij liefhebbers van klassieke muziek populaire audioformaat is de maximale bemonsteringsfrequentie beperkt tot 48 kHz.


Niettemin kun je op het internet tegenwoordig ook digitale muziek kopen in 96 kHz flac-formaat. Die kan de A540 dus niet afspelen. Erger is dat het apparaat dergelijke bestanden wel probeert af te spelen, wat resulteert in een verschrikkelijk kabaal (digitale ruis). In sommige installaties kan dit zelfs de luidsprekers beschadigen. Als je de A540 gebruikt moet je er dus zelf voor zorgen dat er geen flac-bestanden met hogere bemonsteringsfrequenties in de directory’s staan waar het apparaat toegang toe heeft. Niet echt praktisch.


Op de geluidskwaliteit valt niets af te dingen. Alles hangt natuurlijk af van de kwaliteit van het bronmateriaal en je gebruikt bij voorkeur de optische digitale verbinding indien je versterker dit ondersteunt. In dat geval geeft de Noxon 540 de muziek zonder vervorming of haperen door. Gebruik je de analoge geluidsuitgang dan kun je het geluid eventueel nog bijregelen via de ingebouwde equalizer. Maar bij de meeste HiFi-installaties regel je dit best op de versterker in plaats van op het bronapparaat.


Conclusie

De Terratec Noxon A540 is een capabele internetradio en muziekstreamer voor in het HiFi-rek. Jammer genoeg ondersteunt hij geen flac-bestanden van hoge kwaliteit, die nochtans bij liefhebbers van klassieke muziek steeds populairder worden.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content