Internettablet en smartphone in één

Het Nokia N900 is eigenlijk een complete, maar erg kleine Linux-computer die vooral bedoeld is om onderweg mee te surfen en te e-mailen. Maar dit internettablet doet ook dienst als smartphone en mediaspeler.

Het Nokia N900 is eigenlijk een complete, maar erg kleine Linux-computer die vooral bedoeld is om onderweg mee te surfen en te e-mailen. Maar dit internettablet doet ook dienst als smartphone en mediaspeler.

De N900 is een schuiftelefoon: onder het scherm zit een compact azerty- of qwerty-toetsenbordje verborgen met drie rijen wel heel erg kleine toetsen. Typen gaat, maar niet zo vlot als bijvoorbeeld bij de Samsung OmniaPro. Deze smartphone heeft 32 GB opslagruimte en 1 GB werkgeheugen. Daarnaast kun je ook nog een microSD-kaartje installeren.

Bediening Het scherm is altijd in de landschapsrichting georiënteerd. Het draait alleen in de portretrichting als je de telefoonfuncties gebruikt. Het resistieve aanraakscherm heeft een diagonaal van 3,5 inch en een resolutie van 800 x 480 pixels. Het is erg helder en zelfs bij vol zonlicht nog goed leesbaar.

In de zijkant zit een stylus. Je kunt deze ‘smartphone’ dus op drie manieren bedienen: met de vingers, met de stylus en met het toetsenbordje. Optioneel is het ook nog mogelijk het virtuele toetsenbord te activeren, mocht je het fysieke weinig of niet gebruiken.

Maemo De internettablets van Nokia draaien een speciale vorm van Linux, namelijk Maemo. Dit is openbronsoftware zodat iedereen er programma’s kan voor ontwikkelen of andere reguliere Linux-programma’s kan overzetten (“porteren”). Daardoor is er heel wat, meestal gratis, software beschikbaar voor de N900.

De Maemo-interface is volledig pictogram-bestuurd. Er zijn vier schermen of desktops waarop je verschillende widgets (apps) kunt plaatsen. Dit is vergelijkbaar met de meerdere desktops die je krijgt bij Android- en sommige Windows-smartphones. De pictogrammen zijn niet altijd even duidelijk; het vergt wat studiewerk om met Maemo vertrouwd te raken. De beloning is er wel naar. De bediening is vlot en vooral heel snel.

Conclusie

De Nokia N900 is vrij dik en zwaar, maar bevat enkele innovatieve features die hem tot een interessant compromis maken tussen een smartphone en een internettablet. Als je op zoek bent naar een “pocketable” apparaat waarmee je zowel kunt bellen als intensief kunt internetten dan is de N900 zeker een valabele, en vooral erg performante kandidaat.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content