Krachtig werkstation van Fujitsu

De Fujitsu Celsius W workstations zijn ideaal voor grafische en financiële applicaties aldus de fabrikant. Wij testen de Celsius W480 die over een Intel Xeon X3470 2,93 GHz processor beschikt.

De Fujitsu Celsius W workstations zijn ideaal voor grafische en financiële applicaties aldus de fabrikant. Wij testen de Celsius W480 die over een Intel Xeon X3470 2,93 GHz processor beschikt.


Het systeem beschikt in totaal over 8 GB DDR3 – 1333 ECC ram-geheugen (4 x 2 GB). Verder heeft de W480 een Hitachi Sata II 7.2k harde schijf met een capaciteit van 1 TB aan boord. Het grafische geweld wordt verzorgd door een ATI FirePro V4800 grafische kaart die beschikt over 1 GB geheugen. Ook een dvd SuperMulti recorder en een 3,5″ 20-in-1-kaartlezer zijn voorzien. Fujitsu heeft het systeem ook uitgerust met een ingebouwde luidspreker die prima volstaat voor kantoortoepassingen. Het besturingssysteem dat preloaded wordt meegeleverd met de W480 is Windows 7 Professional 64-bit.


Toetsenbord

Erg opvallend is het toetsenbord dat Fujitsu standaard meelevert. Het gaat hier om het Fujitsu Keyboard KB900. ‘Exclusive and Spill-proof usb keyboard’. Het toetsenbord is voorzien van alle vereiste toetsen voor normaal gebruik en beschikt daarnaast ook nog over 12 multifunctionele knoppen.


Schaalbaarheid

De Engelse term scalability of in het Nederlands schaalbaarheid zegt iets over de mate waarin het mogelijk is om het systeem uit te breiden. Wanneer je de Celsius W480 opent, zie je meteen het opendraaibare luik waarin de harde schijf gemonteerd is. Hierin is nog plaats en bekabeling voorzien voor drie extra 3,5″ harde schijven. De vier geheugensleuven zijn allemaal gebruikt, maar desgewenst kan je de geheugenlatjes vervangen en zo het systeem voorzien van maximaal 16 GB ram-geheugen. Voorts beschikt het systeem over zes sata poorten waarvan er nog drie vrij zijn. Deze kan je dus gebruiken voor de uitbreiding van de harde schijven. De sata controller ondersteunt RAID 0, 1, 10 en 5.


Het systeem beschikt intern ook nog over de mogelijkheid om een parallelle poort aan te sluiten. De ingebouwde ATI FirePro V4800 grafische kaart gebruikt het beschikbare PCI-Express 2.0 x16 slot. Verder zijn er nog twee PCI-Express x1 sloten en één PCI-Express x4 slot vrij. Je mag ook nog rekenen op maar liefst drie legacy PCI sloten die toch nog vaak gebruikt worden. Intern tref je ook nog een usb-poort aan.


Conclusie

De Fujitsu Celsius W480 is een krachtige pc die goed presteert en voorzien werd van degelijke hardware. De interne opbouw van de kast is net als de buitenzijde zeer verzorgd. De Celsius W480 is redelijk schaalbaar en is de ideale gezel voor CAD-gebruikers, programmeurs en iedereen die een pc wil waarmee men verschillende jaren verder kan. Het meegeleverde toetsenbord en vooral de Premium Suite 2010 konden ons erg bekoren. Dat het systeem relatief weinig energie verbruikt, is een pluspunt. Wij kunnen het systeem met een gerust hart aanbevelen.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content