Krachtige laptop in dunne behuizing

Dun is dé laptop-trend voor het nieuwe jaar. De door ons geteste Dell XPS 14z is slechts 2,3 cm dun, maar is toch uitgerust met de nieuwste generatie Intel Core-processoren.

Dun is dé laptop-trend voor het nieuwe jaar. De door ons geteste Dell XPS 14z is slechts 2,3 cm dun, maar is toch uitgerust met de nieuwste generatie Intel Core-processoren.


Laptopfabrikanten pakken dit jaar uit met dunne modellen die dankzij nieuwe compactere processoren, chipsets en moederborden toch presteren zoals een gewone laptop. De hier besproken Dell XPS 14z heeft het compacte formaat van een 13-inch laptop, maar biedt toch een 14-inch led-scherm, alle denkbare aansluitingen en zelfs een interne dvd-rw drive.


De XPS 14z is verkrijgbaar met de tweede generatie Intel Core i5- en i7-processoren, tot 8 GB intern geheugen en heeft naast een Intel videochip op alle modellen ook een Nvidia GeForce GT 520M grafische kaart met 1GB videogeheugen en ondersteuning voor 3D-weergave op externe monitoren en tv’s die dit ook ondersteunen.


Uiterlijk en toetsenbord

Het 2,3 cm dunne chassis van de XPS 14z is gemaakt van stevig geborsteld aluminium. Het design kan nog niet helemaal der vergelijking doorstaan met een recente Apple-laptop, maar het geheel ziet er toch wat flitsender uit dan de gemiddelde Windows-laptop. Het morsbestendige toetsenbord is bijvoorbeeld ook verlicht, al is dit het minst geslaagde onderdeel van het design: de toetsenbordaanduidingen zijn te licht en vaak moeilijk zichtbaar. Voor wie blind kan typen is dat wellicht minder een probleem, maar het merendeel van de gebruikers zal dit hinderen. Het multi-touchpad in het midden onder het toetsenbord heeft twee mechanische knoppen, maar ondersteunt ook schuif- en gebaarfuncties.


Uitrusting

Met uitzondering van audio en 7-in-1 geheugenkaartlezer zitten alle aansluitingen op de achterkant: mini DisplayPort, HDMI 1.4, 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0 en Ethernet. Een gewone VGA-aansluiting zit er niet meer op, maar een oudere monitor kun je eventueel wel nog aansluiten via een DisplayPort-naar-VGA-verloopstekker. eSATA ontbreekt eveneens, maar USB 3.0 is even snel, ook al omdat intern nog altijd een 3 Gb/s SATA 2.0 controller wordt gebruikt, en dus niet het snellere SATA 3.0 met doorvoersnelheden tot 6 Gb/s.


Een 256 GB ssd is optioneel; standaard wordt de XPS 14z geleverd met 7200 rpm harde schijven tot (zoals in ons testexemplaar) 750 GB. Op de zijkant zit de laadsleuf van de interne 8x dvd+/-rw die ook leest en schrijft naar cd en dvd. Het 14-inch scherm biedt een resolutie van 1366 x 768 pixels (720p HD-Ready) en heeft in de bovenste rand een 1,3 megapixel webcamera. WiFi agn en Bluetooth 3.0 zijn ook van de partij. De Dell XPS 14z is verkrijgbaar met Intel Core i5-2430M aan 2,4GHz of met Intel Core i7-2640M aan 2,8 GHz. Wij hebben deze laatste topversie getest, die ook voorzien is van 8 GB werkgeheugen.


Prestaties

De XPS 14z haalt een PCMark Vantage score van 8319, een Windows Experience Index van 5,9, scoort 578,3 punten in de Roadkill Disc Speed 2 test, en scoort 12415 punten in de 3DMark 2003 en 5936 punten in de 3DMark 2006 grafische benchmarks. Dell zegt dat de 8-cellen accu het tot 6 uur en 42 minuten uithoudt. Wij kwamen in onze test uit op 5,6 uur, maar de autonomie hangt natuurlijk sterk af van wat je allemaal uitvoert. Niettemin is dit een respectabel cijfer. Deze laptop verbruikt maximaal 73 Watt. De voeding heeft geen noemenswaardig sluipverbruik.


Conclusie

De Dell XPS 14z presteert goed en ziet er mooi uit. Hoewel hij compact is voor zijn uitrustingsniveau, is hij met 2 kg niet echt licht te noemen. Zijn belangrijkste minpunt is de slechte zichtbaarheid van de verlichte toetsenbordletters. De door ons geteste uitvoering kost 999 euro (prijzen variëren van 799 tot 999 euro).


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content