Laptop met ingebouwde microprojector

Wij testten de 13,3-inch Fujitsu Lifebook E733 laptop. Bij ons testexemplaar stak in de modulaire uitbreidingssleuf een microprojector.

Fujitsu’s Lifebook E Line serie bestaat uit drie zakelijke laptops met schermen van respectievelijk 15,6-, 14- en 13,3-inch met een gemeenschappelijk ontwerp en uitwisselbare componenten. Het metaalkleurige chassis is slechts 20 mm dun, dus niet zoveel dikker als een Ultrabook.


In de modulaire uitbreidingssleuf kun je niet alleen een extra batterij, harde schijf, dvd-rewriter, Blu-ray drive, maar ook een uitschuifbare microprojecter (beamer) kwijt. Ook de stroomadapter en de optionele poortreplicator is uitwisselbaar tussen alle modellen in deze reeks.


Bedrijven kunnen gebruikskosten besparen als ze meerdere laptops van deze reeks kopen. Zo kunnen ze één bedrijfsimage van het besturingssysteem en bedrijfssoftware maken dat uitgerold kan worden naar alle E-Line-serie laptops. Of ze kunnen een beperkt aantal uitbreidingen, zoals de optionele microprojector, voor in de “modular bay” kopen en die uitlenen aan de medewerkers die dit nodig hebben.


Technische uitrusting

Ons testexemplaar was voorzien van een Intel Core i5-3230 processor met een kloksnelheid van 2,6 GHz, 4 GB geheugen, 500 GB 5400 rpm harde schijf, Intel HD Graphics 4000, schermresolutie van 1366 x 768 pixels, 3x USB 3.0, 1x DisplayPort, WiFi 802.11a/b/g/n en Windows 7 Professional 64-bit.


Opties zoals Bluetooth, Full HD webcam, 3G/4G-connectiviteit, tot 16 GB geheugen, ssd-schijven en Windows 8 zijn uiteraard beschikbaar.


Fujitsu Bay Projector

In de uitbreidingssleuf van ons testmodel stak geen dvd-rewriter, maar een “Fujitsu Bay Projector”: een uitschuifbare microprojector of beamer van 150 gram met een (beperkte) helderheid van 40 ansi-lumen en resolutie van 800 x 600 pixels.


Door een hendeltje aan de rechterkant van de laptop te verschuiven, schuift de projector half uit de uitbreidingssleuf. Je kunt het projectiegedeelte 90 graden opklappen. Via drie drukknoppen kun je de beamer in- en uitschakelen, het geprojecteerde beeld 360 graden draaien of de projectieled in- en uitschakelen. Het geprojecteerde beeld kun je scherpstellen met een schuifschakelaartje aan de linkerkant van het beamertje. Als je de microprojector terug duwt in de modulaire baai schakelt het zichzelf uit.


Verwacht niet dezelfde kwaliteit als bij een gewone beamer, maar met deze ingebouwde microprojector kun je altijd en overal een presentatie geven (of een video bekijken) in een kleine groep van 4 à 5 personen, zolang er maar een wit projectievlak (bijvoorbeeld een muur) in de buurt is. De kamer moet ook minstens gedeeltelijk verduisterd worden, want de beamer-led is niet krachtig genoeg om in een met daglicht verlichte kamer te projecteren.


Prestaties

De door ons geteste Fujitsu Lifebook E733 haalt een Futuremark PC Mark 2007 Score van 4492 punten en een Windows Experience Index van 4,9 punten. De Futuremark Peacekeeper webprestaties komen uit op 1.969 punten. In Futuremark 3DMark Professional “Cloud Mark” scoort deze laptop 3.235 punten.


De batterij houdt het 219 minuten uit in de Peacekeeper batterijtest. Dit alles resulteert in een gewogen prestatiescore van 46/100 en een prijsprestatiescore van 59/100. Dit zijn gemiddelde prestaties die volstaan voor normaal zakelijk gebruik.


Conclusie

Het modulaire concept van de nieuwe Fujitsu E-Line serie van zakelijke laptops is erg interessant voor bedrijven die de gebruikskosten van hun laptop-park willen beheersen. De vele accessoires, waaronder een innovatieve microbeamer (379 euro excl. BTW) die in de modulaire baai van deze laptops past, voegen waarde toe aan het concept. Het door ons geteste 13,3-inch instapmodel (1.029 euro excl. btw) is erg compact en licht en presteert behoorlijk voor zakelijk gebruik. Ook de prijskwaliteitverhouding van de laptop zelf is in orde.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content