Laptop toont 3D beelden zonder meerkost

De Acer Aspire 5738DG is een middenklasse desktopvervangende laptop met een 3D sausje, al heeft hij geen speciale 3D videochip. We zochten uit hoe het driedimensionale scherm dan wel werkt.

De Acer Aspire 5738DG is een middenklasse desktopvervangende laptop met een 3D sausje, al heeft hij geen speciale 3D videochip. We zochten uit hoe het driedimensionale scherm dan wel werkt.

De uitrusting van de Acer Aspire 5738DG is normaal voor zijn prijsklasse (749 euro): instap Intel Core 2 Duo processor (T6600 aan 2,2 GHz), middenklasse videochip van ATI (Mobility Radeon HD4570), 4 GB werkgeheugen, DVD Super Multi DL drive, 320 GB harde schijf, HDMI-uitgang, toetsenbord met apart numeriek klavier en Windows 7 Home Premium. De prestaties zijn met een Windows Experience Index van 4,1 gemiddeld. De autonomie van bijna vijf uur is heel behoorlijk voor deze klasse van notebookcomputer.

3D-sausje Het 3D etiket verdient deze Acer laptop dankzij het 15,6-inch breedbeeldscherm met resolutie van 1366 x 768 pixels en speciale polarisatiefilter. In combinatie met de meegeleverde passieve, polariserende 3D bril en speciale TriDef 3D-software kun je er stereoscopische foto’s en video’s in 3D mee bekijken. Zonder die software en bril toont het scherm een gewoon beeld. Je moet dan al goed kijken om te zien dat er heel fijne parallelle streepjes horizontaal over het scherm lopen. Die zijn afkomstig van de polarisatielaag. Maar die streepjes storen nauwelijks tijdens het gewone computerwerk. Evenmin verminderen ze de helderheid van het beeld. Pas als je de meegeleverde TriDef-software start, verschijnt het driedimensionale beeldeffect en kun je het scherm niet meer goed zonder de meegeleverde 3D bril bekijken. Windows-menu’s zijn dan bijvoorbeeld nog nauwelijks leesbaar.

TriDef mediaspeler
TriDef is eigenlijk een 3D mediaspeler die zowel bestaand 3D materiaal als gewoon 2D materiaal in stereoscopie kan tonen. Uiteraard werkt een en ander het best met echte stereoscopische beelden. De meegeleverde demofoto’s en -video’s illustreren dit treffend. Gewone 2D beelden omvormen in 3D kan de software ook, maar hoe goed dit werkt hangt af van de resolutie en het onderwerp van de bronbeelden. Dit blijft toch eerder een gimmick, want meestal ziet het er niet echt overtuigend uit.

Conclusie
De Acer Aspire 5738DG biedt 3D stereoscopie zonder meerkost. Het werkt alleen mits je de speciale TriDef-software opstart en alleen maar goed bij bronmateriaal dat echt in 3-D is aangemaakt. Heel veel van dat bronmateriaal is er momenteel niet beschikbaar, dus blijft de 3D mogelijkheid toch eerder een gimmick. Maar het is wel een leuke gimmick waar je niets extra’s voor betaalt. Voor de rest is deze Aspire een goede middenklasse desktopvervangende laptop met een autonomie die de vijf uur benadert.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content