Lichte, kleine en goedkope aanraak-netbook bij Aldi

Medion Akoya E1232T © Medion

Bij Aldi is op zaterdag 27 september de Medion Akoya MD 99410 (E1232T) te koop, een multi-touchnotebook die 299 euro kost. Wij overlopen even wat je hiervoor krijgt.

De schermdiameter van de Medion Akoya MD 99410 is 10,1 duim (25,6 cm) met een resolutie van 1.280 x 800 pixels. Dat is de 16:10 verhouding die we tot hiertoe ook terugvonden bij tablets, maar niet bij laptops: die hebben vaak een 16:9 verhouding. Het is hoe dan ook geen Full HD resolutie, wel HD Ready. Op zo’n klein scherm is dat overigens meer dan voldoende om een haarscherp beeld op te leveren.

Het is een ahva-aanraakscherm (Advanced Hyper Viewing Angle, gebaseerd op de ips-technologie). We besparen je de technische uitleg, maar het komt er op neer dat dit type scherm meestal gebruikt wordt bij de betere (lees: duurdere) laptops omdat hierbij de helderheid en de kleuren behouden blijven onder een brede kijkhoek. Zeker bij kleinere schermen is dat belangrijk, want als je met twee kijkt zit je al vlug erg ‘scheef” voor je scherm.

Een klein scherm resulteert in een klein toestel. Het meet 26,5 x 19,5 cm maar is wel zowat 2 cm dik. Voor een netbook is dat eigenlijk vrij dik. Het gewicht (1,1 Kg) valt dan weer goed mee.

Processor en grafisch

Voor deze netbook koos Medion een Intel Celeron N2807 processor. Traditiegetrouw is dat een erg recente processor (1ste kwartaal 2014). Vooral de energiezuinigheid springt in het oog: slechts 4,3 watt maximum. Het is een processor met twee kernen die normaal aan een snelheid van 1,58 GHz werken, maar zo nodig kan die snelheid opgedreven worden tot 2,17 GHz, een toename van 36% – dat is veel.

Een afzonderlijke grafische kaart ga je tevergeefs zeken in de Akoya MD 99410 (E1232T). Deze netbook moet het stellen met de Intel HD Graphics, de grafische component ingebakken in de processor. Aangezien die geen eigen grafisch geheugen aan boord heeft, moet die ook beroep doen op het werkgeheugen van de 4 GB DDR3L. Mocht je het idee koesteren om zelf achteraf het werkgeheugen te verdubbelen tot 8 GB, bespaar je de moeite: de processor ondersteunt slechts 4 GB.

Stilte!

Geen afzonderlijke grafische kaart, een superzuinige processor en een energiezuinig werkgeheugen (let op de letter L in DDR3L) resulteert in een laag verbruik en dito warmteontwikkeling.

De Medion Akoya MD 99410 (E1232T) blijft in feite zo koel dat er geen ventilator in hoeft! Gevolg: deze netbook is muisstil: het enige wat je hoort is af en toe het tikken van de harde schijf.

Verdere uitrusting

De harde schijf heeft een capaciteit van 500 GB. Dat is ook wat we verwachtten in een netbook van 299 euro. Een CD/DVD brander zit er ook niet in, daarvoor is zo’n netbook eigenlijk te klein. Wil je toch absoluut DVD’s bekijken kan je je altijd een extern USB apparaat bijkopen: deze netbook heeft twee USB 2.0 en één USB 3.0 aansluitingen.

Een multikaartlezer voor SD-, SDHC-, SDXC- en MMC-geheugenkaarten is wel van de partij. Film en foto kan je ook weergeven op TV of extern scherm via de HDMI uitgang. Je raakt draadloos of met kabel op het internet, Bluetooth 4.0 zit er ook in. Skypen kan met de ingebouwde HD-webcam en microfoon.

Software

Zoals te verwachten valt, koos Medion als besturingssysteem voor Windows 8.1 inclusief de Update. Zo kun je optimaal profiteren van het aanraakscherm.

Maar er wacht je nog een aangename verrassing. Gewoonlijk wordt er bij de Medions een testversie geleverd van Microsoft Office 365. Als je die langer dan 30 dagen wenst te gebruiken moet je je een licentie aanschaffen. Dat is niet bepaald goedkoop: Microsoft Office 365 Personal NL kost je 69 euro per jaar (het is een abonnementsformule).

Op deze netbook Akoya MD 99410 (E1232T) zit echter een volledige versie van Office Home & Student 2013. Daar zit dus Word, Excel, OneNote en PowerPoint 2013 in en het is en blijft volledig gratis. Een opmerkelijk cadeau ter waarde van 139 euro bij een netbook die slechts 299 euro kost! Van Microsoft krijg je ook nog Windows Essentials, maar dat is sowieso gratis.

Verder vind je op deze netbook nog de gebruikelijke Aldi/Medion-software: PowerDirector, PowerDVD, PhotoDirector en YouCam van CyberLink samen met Photo Commander, Photo Optimizer en Snap van Ashampoo.

Om af te ronden zit er nog een 30 dagen-testversie bij van een niet nader genoemd anti-virusprogramma. Vroeger was dat steevast Kaspersky Internet Security 2014, maar recent werd dat McAfee LiveSafe. Welk van beide programma’s het uiteindelijk geworden is op deze netbook is, weten we nog niet, maar qua prijs zijn ze vrij gelijklopend.

Conclusie

Met een Celeron N2807 en geïntegreerde Intel HD Graphics is de Medion Akoya MD 99410 (E1232T) zeker geen snelheidsmonster en al evenmin een spelletjesconsole. Maar het belooft wel een handig klein aanraak-laptopje te worden: gemakkelijk om overal mee naar toe te nemen, een mogelijk alternatief voor wie al dat tablet-gedoe maar niks vind of voor wie ook onderweg nog met Microsoft Office documenten wil werken in hun vertrouwde omgeving. Volgens ons is er zeker een markt voor deze mini-laptop, zeker bij studenten. Voor de uitrusting plus software die je meekrijgt is 299 euro zeker niet overdreven.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content