Linksys AC-router met beamforming-technologie is snel

Linksys introduceerde onlangs een hele reeks 802.11ac routers en stuurde ons het topmodel, de Linksys EA6700 Smart Wi-Fi Router voor een test.

WiFi evolueerde de laatste jaren sterk, waardoor de snelheid en stabiliteit van draadloze verbindingen op een hoger niveau werden getild. De huidige standaard 802.11n is om die reden stilaan aan vervanging toe. Nieuwe toestellen gebaseerd op de 802.11ac standaard – die overigens nog niet officieel is goedgekeurd – duiken steeds meer op in de winkelrekken.


Wanneer je je bestaande netwerk wil upgraden naar de 802.11ac specificatie zorgt dat natuurlijk voor een aantal bijkomende kosten. Er zijn momenteel weinig client-apparaten die de ac-specificatie vanuit de fabriek ondersteunen. Een notebook of desktop-pc kan je gelukkig eenvoudig uitbreiden, zodat deze compatibel wordt met de nieuwe 802.11ac (draft) specificatie. Linksys leverde ons een Wireless-AC Mini USB adapter, type AE6000 (39,99 euro).


Technisch

De Linksys EA6700 Smart Wi-Fi Router is compatibel met de nieuwste 802.11ac specificatie en is ook nog compatibel met 802.11 a/b/g/n toestellen. Deze simultane dual-band router biedt theoretische snelheden tot 450 Mbps met de huidige N-standaard en tot 1300 Mbps op 5 GHz (AC).


De Linksys EA6700 is uitgerust met zes interne antennes. Voor bekabelde toestellen werden vier Gigabit Ethernet-poorten voorzien. Ook de wan-poort is een Gigabit-poort. Via SimpleTap kunnen Near Field Communication (NFC) apparaten eenvoudig verbinden met je thuisnetwerk.


Daarnaast maakt het toestel ook gebruik van ‘beamforming’-technologie waarbij een geconcentreerd wifi-signaal direct naar draadloze apparaten wordt gezonden. Dit zorgt voor minder storingen, een hogere snelheid en een groter bereik.


Tot slot biedt de Linksys EA6700 Smart Wi-Fi ook ondersteuning voor Quality of Service (QoS), het delen van bestanden vanaf een USB-stick of externe schijf of printer via een ingebouwde printserver en native IPv6 en 6rd.


Installatie 802.11ac netwerk

Onze desktop met Gigabit-netwerkinterface verbinden we met de meegeleverde Linksys WUMC710 Wireless-AC Universal Media Connector (119 euro). Wanneer deze is aangesloten, brengen we de draadloze verbinding tot stand via Wi-Fi Protected Setup (WPS).


Onze zakelijke HP 620 laptop verbinden we draadloos met de Linksys EA6700 via de eveneens meegeleverde Linksys Wireless-AC Mini USB Adapter AE6000. Om de Linksys AE6000 succesvol te installeren, moet je de meegeleverde cd uitvoeren. Een gebruiksvriendelijk wizard loodst ons door de installatie en laat ons meteen verbinden met het gewenste netwerk. Allemaal zeer gebruiksvriendelijk…


Prestaties

De 802.11ac wifi-prestaties hebben we gemeten met JPerf 2.0.2 tussen een bekabelde (Gigabit) desktop en een desktop die draadloos is verbonden met de Linksys EA6700 via de Linksys WUMC710 Wireless-AC Universal Media Connector.


De desktops stonden hierbij opgesteld op ongeveer vier meter van de router met een stenen muur ertussen. De desktop die draadloos is verbonden, stellen we in als ‘server’ en de bekabelde desktop als ‘client’.


In deze testopstelling behaalden we met tien parallelle streams gedurende 100 seconden een snelheid van 235 Mbps op 5 GHz.


Het wifi-bereik maten we met behulp van de signaalmeter van Wifi Analyzer en onze Samsung Galaxy SIII mini. Op de bovenverdieping van onze woning varieerde de sterkte van het wifi signaal van zeer goed tot behoorlijk. Op de benedenverdieping hadden we een zwak tot geen signaal.


De dekking op de 2,4 GHz band is beter, maar ook niet fantastisch goed. Boven hadden we overal een voldoende sterk signaal, maar beneden was dit een stuk minder. We wensen hierbij wel te vermelden dat al deze tests slechts een indicatie geven aangezien deze werden uitgevoerd in een reële testopstelling met naburige netwerken en dus niet in een labomgeving. Ook de gebruikte bouwmaterialen in een woning hebben invloed op het wifi-signaal.


Conclusie

De Linksys EA6700 Smart Wi-Fi Router (179 euro) presteert beter dan de eerder besproken Linksys EA6500. De installatie is erg gebruiksvriendelijk, maar vertoonde enkele haperingen tijdens onze test. Even het browservenster verversen en het probleem was gelukkig opgelost. Zolang je router niet te ver van je werkplaats staat, kan je zeer mooie snelheden behalen met wifi 802.11ac-verbindingen. Als je grotere afstanden wil overbruggen, maak je nog steeds best gebruik van de druk bezette 2,4 GHz band. Gelukkig is de Linksys EA6700 Smart Wi-Fi Router een simultane dual-band router. Tot slot hou je best rekening met de (hoge) upgradekosten om je bestaande netwerk op te waarderen naar de wifi 802.11ac draft specificatie. Je moet naast je router immers ook alle andere apparaten upgraden…


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content