Linksys Powerline-kit presteert goed

We testen de Linksys PLSK400 Powerline-kit die bestaat uit twee adapters die het netwerksignaal via een bestaand elektriciteitsnetwerk transporteren zodat je geen extra bekabeling moet aanleggen.

We testen de Linksys PLSK400 Powerline-kit die bestaat uit twee adapters die het netwerksignaal via een bestaand elektriciteitsnetwerk transporteren zodat je geen extra bekabeling moet aanleggen.


De Linksys PLSK400 Powerline AV 4-Port Network Adapter Kit van Cisco is uitgevoerd in mat zwart. De adapters ogen dan ook vrij zakelijk en sober. De PLE400 Powerline-adapter is op de voorzijde voorzien van drie statuslampjes (Powerline, Ethernet en Power). Beide zijkanten zijn voorzien van verluchtingsroostertjes om de gegenereerde warmte af te voeren. Op de rechterzijde treffen we ook de reset-knop aan. De onderzijde biedt plaats aan de Ethernet-poort en de HomePlug-knop waarmee je eenvoudig een beveiligde verbinding kan opzetten.


De PLS400 Powerline-adapter is een beetje groter, maar het design is grotendeels identiek. De onderzijde herbergt echter vier Ethernet-poorten die zijn uitgerust met activiteitslampjes. Wegens plaatsgebrek moest de HomePlug-knop dan ook verhuizen naar de rechterzijde, net boven de reset-knop. De adapters zelf hebben geen ingebouwd stopcontact. Je verliest dus een stopcontact op de plaatsen waar je de adapters wenst te installeren.


Installatie

We gaan uit van een real-life testopstelling waarbij de router in de bergruimte staat en een aantal apparaten in de werkkamer voorzien moeten worden van netwerk/internettoegang. Om te starten, verbinden we de PLE400 Powerline-adapter met onze router via de meegeleverde netwerkkabel. Vervolgens verbinden we twee desktop-pc’s en een Sonos Play:5 speaker met de PLS400 Powerline-adapter. Hou er rekening mee dat Cisco slechts twee netwerkkabels meelevert. Als je meerdere toestellen wenst aan te sluiten, moet je dus mogelijk extra netwerkkabels aanschaffen.


De adapters zijn vanuit de fabriek gekoppeld en dus voorzien van een netwerksleutel. Je kunt eenvoudig een nieuwe netwerksleutel genereren voor het Powerline-netwerk middels de HomePlug-knopjes. Daartoe hou je het HomePlug-knopje op de eerste adapter minimaal één seconde ingedrukt totdat de Powerline-LED langzaam gaat knipperen. Vervolgens druk je op de overige adapter(s) eveneens minimaal één seconde op het HomePlug-knopje tot de Powerline-LED langzaam gaat knipperen. Wanneer de LED stopt met knipperen, is de nieuwe netwerksleutel gedeeld met die adapter.


Prestaties

Het Cisco Powerline AV-hulpprogramma v1.2.0.0 gaf een snelheid op van 142/119 (Tx/Rx) Mbps. Niet slecht als je weet dat de theoretische snelheid 200 Mbps bedraagt. Tijdens onze test stelden we dan ook geen enkele hapering vast in de verbinding. Zelfs wanneer we op beide pc’s HD internetvideo via streaming bekeken en de Sonos Play:5 hoge kwaliteit internetradio lieten afspelen, gaf de verbinding geen krimp!


Deze homeplug-adapters zijn dus prima voor een opstelling in de woonkamer waarbij tv, mediaspeler en dergelijke netwerktoegang moeten krijgen. Toch wijzen we erop dat de stabiliteit en snelheid mede wordt bepaald door de kwaliteit van het elektriciteitsnet in je woning. Eerst uittesten blijft dus de boodschap…


De PLE400 Powerline-adapter verbruikte tijdens onze test maximaal 2,1 watt. Linksys geeft een typisch verbruik op van 1,540 watt voor de PLE400. Het verbruik van de PLS400 klokte eveneens af op 2,1 watt. Volgens Linksys kent de PLS400 een typisch verbruik van 1,680 watt. Deze kit is dus niet alleen goedkoop en betrouwbaar, maar ook energiezuinig.


Conclusie

De Cisco Linksys PLSK400 Powerline AV 4-Port Network Adapter Kit is een prima Powerline-oplossing die goed presteerde tijdens onze test. De adapters ogen saai, maar vallen in positieve zin op door hun goede prestaties. Bovendien is deze Powerline-kit erg vriendelijk voor je portemonnee: ze kost 79,99 euro.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content