Manusje-van-alles op communicatiegebied

AVM introduceerde onlangs een nieuw Fritz!Box product dat zorgt voor je internetverbinding, al dan niet draadloze netwerktoegang, internet- en dect-telefonie en ook dienst doet als opslagapparaat (NAS) en streamingserver voor digitale media. Wij hebben hem getest, zowel met een ADSL- als met een snellere VDSL2+-verbinding.

AVM introduceerde onlangs een nieuw Fritz!Box product dat zorgt voor je internetverbinding, al dan niet draadloze netwerktoegang, internet- en dect-telefonie en ook dienst doet als opslagapparaat (NAS) en streamingserver voor digitale media. Wij hebben hem getest, zowel met een ADSL- als met een snellere VDSL2+-verbinding.

De FRITZ!Box Fon WLAN 7390 lijkt een waar manusje-van-alles op communicatiegebied. Om te beginnen is het een snelle internetrouter met ondersteuning voor de nieuwste xDSL standaarden. Tegelijk is dit een draadloze router met dubbele N WiFi die gelijktijdig in de 2,4-GHz en 5-GHz frequentiebanden werkt. Verder heeft deze router vier gigabit Ethernet-poorten.

Een PBX voor internettelefonie met SIP-ondersteuning wordt gecombineerd met een DECT-telefonietstation voor het gewone telefoonnet waar je tot zes draadloze huistelefoons aan kunt koppelen. Je krijgt daarbij ook tot vijf ingebouwde antwoordapparaten.

Het apparaat heeft ook een intern flashgeheugen van 512 MB waarop je berichten kunt bewaren, maar dat je ook als NAS kunt aanspreken. Die NAS-capaciteit kun je uitbreiden via een externe usb 2.0-schijf. En dan is er nog de ingebouwde mediaserver die muziek, foto’s en video’s op het netwerk kan streamen. En dan vergeten we nog andere snufjes, zoals de mogelijkheid om een 3G-stick aan te sluiten voor internetverbindingen via het gsm-netwerk, de ingebouwde faxfunctie en uiteraard een krachtige firewall.

Webinterface

Als je al ervaring hebt met oudere Fritz!Box’en dan zal de webinterface je bekend overkomen. Links zie je de hoofdmenu’s en in het scherm in het midden kun je de opties invullen. Je kunt desgewenst een configuratiewizard doorlopen die je helpt bij het configureren van de belangrijkste opties. In het Overview-scherm krijg je een mooi overzicht van de huidige toestand van je router: alle verbindingen, het stroomverbruik, etc. Je kunt doorklikken op allerlei detailschermen, waar je bijvoorbeeld de stabiliteit van je xDSL-verbinding kunt controleren.

In het System-menu kun je desgewenst nog de Expert Mode inschakelen als je enkele van de meer geavanceerde opties wilt wijzigen. Via dat menu kun je ook nieuwe firmware downloaden en installeren. De router gaat zelf op zoek of er nieuwe firmware is en geeft je dan de kans om die te activeren. Tijdens onze testperiode kregen we eenmaal een firmware-update binnen die we zonder problemen konden installeren.

Prestaties

We hebben de AVM Fritz! FRITZ!Box Fon WLAN 7390 zowel getest met een ADSL-verbinding als met een snellere VDSL2+-verbinding. Eerst de resultaten voor de ADSL-verbinding, die een maximale doorvoersnelheid had van 4 Mbit/s download en 512 Kbit/s download. In testen uitgevoerd via Speedtest.net en Pingtest.net benaderde de Fritz!Box 7390 die maximale snelheden behoorlijk, met een gemeten downloadsnelheid van 3,38 Mbit/s en uploadsnelheid van 0,41 Mbit/s. Die cijfers zijn vergelijkbaar met die van zijn voorganger de Fritz!Box WLAN 7270 die in dezelfde test respectievelijk 3,42 en 0,42 Mbit/s scoorde. De nieuwe Fritz!Box 7390 doet het wel beter dan de 7270 in de pingtesten, met een pingtijd van 8 à 10 ms tegenover 21 à 27 ms voor de oudere AVM router.

De geteste VDSL2+ verbinding heeft een theoretisch maximale downloadsnelheid van 30 Mbit/s en uploadsnelheid van 6 Mbit/s. Allereerst moeten we vermelden dat de Fritz!Box 7390 een uiterst stabiele VDSL2+-connectie heeft, zelfs als we in het menu DSL Information, Interference Resistance alle opties op Max. Performance zetten. De verbinding viel tijdens een testperiode van drie weken niet een keer uit. We haalden een downloadspeed van 27,25 Mbit/s en een uploadsnelheid van 4,21 Mbit/s. Om dit in perspectief te plaatsen: in die omstandigheden kun je een bestand van 800 Mb binnen de 4 minuten van het internet binnenhalen. De pingtijd kwam uit op 35 à 37 ms.

Conclusie

De AVM Fritz! FRITZ!Box Fon WLAN 7390 is een snelle, geavanceerde router met een heleboel extra’s. Dit is waarschijnlijk een van de beste internetrouters die je voor de adviesprijs van 289 euro kunt kopen.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content