Meeneembare Windows 8 op een extern geheugen

We testten de Kingston DataTraveler Workspace, een usb-stick met een versie van Windows 8 Enterprise die gestart kan worden van het extern geheugen.

Kingston DataTraveler Workspace is gecertificeerd voor Windows To Go, een onderdeel van Windows 8 Enterprise. Het laat bedrijven toe om hun medewerkers een volledig werkende, meeneembare Windows 8 op een extern geheugen mee te geven. Na Linux krijgt nu dus ook Windows eindelijk een meeneembare desktop, weliswaar alleen voor corporate gebruikers, want Windows To Go is alleen in de Enterprise editie van Windows 8 beschikbaar.


Hoewel Windows To Go in theorie met alle recente usb-geheugens werkt, heeft Microsoft een beperkt aantal usb-drives officieel gecertificeerd. De Kingston DataTraveler Workspace is er daar een van. Wij testten de 32GB-versie van die usb-stick, maar ze is ook verkrijgbaar in 64GB- en 128GB-versies. * Windows To Go zelf neemt ongeveer 15GB in beslag, dus op de 32GB-stick is er nog ongeveer 15GB vrij voor gebruikersgegevens en applicaties. Heb je meer vrije ruimte nodig dan zul je een van de grotere DataTraveler’s moeten gebruiken. Kingston kan de DataTraveler tegen een meerprijs overigens ook voorzien van een specifiek bedrijfslogo.


Hoe het werkt

Je kunt Windows To Go starten op elke computer die gecertificeerd is voor Windows 7 of Windows 8 en die in staat is van een usb-apparaat te booten. Minimale systeemvereisten zijn een 1 GHz processor, 2 GB RAM, USB 2.0 of hoger en een grafische kaart die voldoet aan de vereisten van WDDM (Windows Display Driver Model) 1.2 en DirectX 9 of hoger.


Tijdens de eerste start kan de gebruiker het besturingssysteem instellen (kiezen van de gebruikersnaam, account, desktopkleuren etc.). Standaard is administratieve toegang tot de pc beschikbaar. Gebruik je een van de bedrijfsmatige uitroltools dan is veel van deze informatie uiteraard al vooraf in het image geschreven en kun je de administratieve toegang eventueel beperken.


Hetzelfde Windows To Go image kan op meerdere vreemde computers door elkaar worden gebruikt. Wel zal Windows 8 bij elke eerste start de hardware detecteren en eventuele benodigde drivers op de stick installeren. Die eerste bootprocedure duurt bij elke computer dus langer dan de daaropvolgende starts.


Als de gebruiker de stick uit de gestarte computer trekt, zal het systeem zichzelf uitschakelen, tenzij de stick binnen de zestig seconden opnieuw in dezelfde usb-poort wordt gestoken. Dit vermijdt corruptie van de bestanden op de stick.


Praktijk

Wij gebruikten de Kingston DataTraveler met verschillende desktops en laptops. De belangrijkste systeemonderdelen (netwerk, wifi, grafische kaart, webcam) werkten telkens probleemloos. De drivers voor gespecialiseerde hardware werden evenwel niet altijd automatisch geïnstalleerd (bijvoorbeeld een tweede, snellere grafische kaart of de drivers voor de geheugenkaartlezer in een laptop).


Als het echt nodig is en indien ze gedownload kunnen worden, kan men die wel manueel installeren. Maar in de meeste gevallen zal dit niet nodig zijn en beschikt de gebruiker over een meer dan voldoende functionele, gepersonaliseerde Windows-desktop.


De Kingston DataTraveler Workspace 32GB presteert voldoende snel voor een normaal gebruik van Windows 8. In de AS SSD benchmark noteerden we een sequentiële doorvoersnelheid van 110,46 MB/s voor lezen en 44,78 MB/s voor schrijven, wat een score oplevert van 121.


De leesprestaties in ATTO Disk Benchmark variëerden van 60 MB/s voor erg kleine bestanden tot 107 MB/s voor grotere bestanden. De schrijfprestaties in diezelfde test varieerden van 50 MB/s (kleine bestanden) tot 131 MB/s (grote bestanden). Dergelijke prestaties stemmen overeen met die van een snelle laptop-harde schijf of een trage enterprise ssd.


Conclusie

Windows To Go is een handige voorziening. De gecertificeerde DataTraveler Workspace-geheugenstaafjes van Kingston presteren goed.


Adviesprijs:

– 32GB: 81 euro;

– 64GB: 138 euro;

– 128GB: 286 euro.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content