Microsoft Surface RT is een goede, maar wel dure tablet

Microsofts Surface RT is een 10,6-inch tablet met Windows RT als besturingssysteem en met als kloppend hart een Nvidia SoC (System-on-Chip) die we ook in heel wat recente Android-tablets aantreffen. We hebben de Surface RT getest.

De Surface RT gebruikt Windows RT (“Runtime”) als besturingssysteem, de versie van Windows 8 die geschikt is voor ARM-processoren. De tablet kan geen bestaande Windows x86-programma’s uitvoeren. Er draaien alleen zogenaamde Windows-apps op, die je kunt downloaden of kopen in de Windows Store die gelukkig steeds voller geraakt, maar momenteel toch heel wat minder apps bevat dan de app-winkels van Apple (iOS) en Google (Android).


De Surface RT is de eerste Windows-tablet met een ARM-processor die we testen. Wat betreft uiterlijk en omvang lijkt hij sterk op de onlangs door ons geteste Acer Iconia Tab W510, maar die tablet heeft een volwaardige Intel x86-processor en draait de volledige versie van Windows 8.


In sommige landen waaronder de V.S. bracht Microsoft ook een eigen x86-gebaseerde Windows 8-tablet uit. Op die Pro-tablet kan je bestaande Windows-programma’s draaien, in tegenstelling tot op de gewone Surface RT. Wanneer de Surface Pro in België op de markt komt, is onbekend.


Design

De Surface RT is 1,5 à 2 cm breder dan de typische Android- of Apple-tablet. Dat geldt overigens voor alle Windows 8/RT-tablets. Voordeel is dat je gemakkelijker met tien vingers op het schermtoetsenbord kunt typen. Nadeel is dat de tablet iets minder goed in de hand ligt. Met een gewicht van 689 gram is de Surface RT ook vrij zwaar in vergelijking met andere tablets zoals de Apple iPad 3 (652 gram), de Samsung Galaxy Note 10.1 (583 gram) of de Acer Iconia Tab W510 (574 gram).


De Surface RT is voorzien van een volwaardige USB-poort, een mini-HDMI-aansluiting en een 3,5mm-audioaansluiting die respectievelijk rechts en links in de schermrand zitten. Er zitten ook twee magnetische aansluitingen op: rechts voor de externe voeding en onderaan voor de optionele toetsenbordcovers.


Het erg heldere IPS led-scherm biedt een brede kijkhoek, heeft een goed contrast en toont ietwat fletse kleuren. De schermresolutie van 1366 x 769 pixels geeft in combinatie met een schermdiagonaal van 10,6 inch een pixeldensiteit van 148 ppi, vergelijkbaar met de meeste gewone Android-tablets, maar iets minder dan de (scherper ogende) 155 ppi van de Acer Iconia Tab W510 en heel wat minder dan de (nog scherpere) 264 ppi van de Apple iPad 3.


Het scherm draait automatisch mee in de kijkrichting en reageert op vijf aanraakpunten. Er zitten twee bedieningsknoppen op: aan/uit bovenaan en audio aan de linkerkant. Onder het scherm is er ook een aanraakgevoelige “Windows-toets” waarmee je het hoofdmenu van Windows RT oproept. De kleine stereoluidsprekers zijn in de randen verwerkt. Deze tablet heeft ook twee microfoons: eentje naast de webcam op de voorkant en de andere naast de camera op de achterkant.


Bijzonder is de uitklapbare klep aan de achterkant, die als standaard kan worden gebruikt om de tablet neer te zetten op een werkvlak. Het scherm helt dan ongeveer 10 graden naar achteren.


Technische kenmerken

De Surface RT gebruikt een Nvidia Tegra 3 quadcore SoC met een processorsnelheid van 1,3 GHz en 2GB werkgeheugen. Net zoals bij die Android-tablets, kun je de Surface RT met verschillende geheugenconfiguraties kopen. Wij testten de 32GB uitvoering, die 479 euro kost, maar er is ook een uitvoering met 64GB die 579 euro kost.


De 32GB-versie heeft nog 16GB vrije ruimte voor gebruikersbestanden en extra apps. Bij de 64GB-versie is dit 45GB vrije ruimte. Je kan de opslagruimte maximaal met 128GB uitbreiden als je een microSD-geheugenkaartje in de sleuf onder de klep op de achterkant steekt.


WiFi 802.11ab/g/n is ingebouwd, alsook Bluetooth 4.0. Een GPS-chip ontbreekt, maar een digital kompas zit er wel in, samen met een versnellingsmeter en een gyroscoop. Deze pikzwarte tablet heeft twee camera’s vooraan en achteraan, maar die bieden slechts een resolutie van 1 megapixel en zijn dus vooral geschikt voor videochatten.


Touch of Type Cover

Optioneel kun je een Touch (119,99 euro) of Type Cover (129,99 euro) voor de Surface RT kopen. Optioneel is een groot woord: als je echt het onderste uit de kan wilt halen van deze tablet, is een van deze covers noodzakelijk. Ze beschermen niet alleen het scherm van je tablet, maar bevatten ook volwaardige qwerty- of azerty-toetsenborden. Beide covers hebben ook een aanraakgevoelig vlak waarmee je de Windows-muis kunt besturen.


Heel wat populaire programma’s, zoals alternatieve webbrowsers (Chrome, Firefox), zijn momenteel niet beschikbaar voor Windows RT. Qua browser ben je dus verplicht de ingebouwde Internet Explorer 10 te gebruiken. Onder andere de Flash-ondersteuning van IE10 laat momenteel nog te wensen over…


Wat je wel gratis bij deze tablet krijgt, is een ARM-versie van Microsofts kantoorsoftware Office 2013. Deze “Office voor Thuisgebruik en Studenten 2013 RT” bestaat uit de onderdelen Word, Excel, PowerPoint en OneNote. Merk op dat Outlook er dus niet bij zit. Je kunt je bestaande Office-documenten op deze tablet openen, bewerken en bewaren, zonder dat er informatie verloren gaat of de lay-out van je document wijzigt. Wij hebben dit uitgeprobeerd met kleine en grote bestanden en stelden geen problemen vast.


Conclusie

De Microsoft Surface RT is een goede, stevige, maar te dure Windows-tablet. Voor nauwelijks meer geld koop je bijvoorbeeld de Acer Iconia Tab W510 die lichter, sneller en completer is, een grotere autonomie heeft en waarop je bovendien alle Windows-programma’s kunt draaien en niet alleen Windows RT apps zoals bij deze Surface RT. Er zitten ook nog wat oneffenheden in het besturingssysteem, al kunnen we dit moeilijk objectief vaststellen. Maar tijdens de testperiode van ongeveer twee weken reageerde de Surface RT twee keer op geen enkele invoer meer en moesten we het apparaat opnieuw opstarten. We kregen geen enkele foutmelding en hebben dus het raden naar de oorzaak van deze crashes. De vastgestelde vastlopers traden toevallig of niet wel telkens op bij het verwisselen van de toetsenbordcovers.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content