Minitablet met volwaardige Windows 8.1

Een minitablet is niets bijzonders meer, maar een minitablet met een volwaardige 32-bit Windows én de volledige versie van Office Home & Student voor een lagere prijs dan een Apple iPad, dat is toch een beetje speciaal. Wij testten de 349 euro kostende 8-inch Lenovo Miix 2.

De Lenovo Miix 2 heeft een 8-inch ips led-scherm en draait de volledige 32-bit versie van Windows 8.1 (dus niet de beperkte Windows RT versie). Je kunt op deze kleine tablet ook oudere Windows-programma’s draaien, dus niet alleen Windows 8 apps. Microsoft Office Home & Student wordt trouwens gratis meegeleverd.


De Mixx 2 heeft een 1,33 GHz quad-core Intel “Bay Trail” Atom Z3740 processor met geïntegreerde Intel HD Graphis. De tablet heeft 2 GB LP-DDR3 werkgeheugen, dat je niet kunt uitbreiden en 64 GB ingebouwd eMMC-opslagruimte die je met maximaal 32 GB kunt uitbreiden door middel van een microsd-geheugenkaartje.


Na initiële setup is er nog maar 9 GB vrij op de interne opslag en zelfs maar 8,5 GB meer eens je MS Office in gebruik neemt. Je kunt meer geheugen vrij maken door enkele apps zoals McAfee ter verwijderen, maar de interne opslagruimte is beperkt. Een geheugenkaartje, gecombineerd met cloudopslag bij bijvoorbeeld Microsoft OneDrive of Lenovo Reach, zijn dus noodzakelijke aanvullingen als je deze tablet intensief gaat gebruiken.


Dit is een verrassend compacte en lichte tablet. Het 8-inch scherm (1280 x 800 pixels) herkent tien gelijktijdige aanrakingen. Het scherm loopt volledig door tot aan de rand van de tablet, die daardoor slechts 13,2 cm breed is. De tablet is 21,5 cm hoog en slechts 0,8 cm dun. De Miix 2 weegt ook maar 350 gram.


Software-uitrusting

Belangrijkste pluspunt is dat Microsoft Office Thuis & Student gratis wordt meegeleverd. Die kost normaal alleen al 119 euro. Je moet die wel nog activeren en als je Office echt wil gaan gebruiken zul je nog moeten investeren in een Bluetooth-toetsenbordje. Koop er dan voor ca. 40 euro ook de optionele Lenovo “smart cover” met actieve stylus bij en je hebt een compleet Windows-systeem voor onderweg.


Verder installeerde Lenovo nog enkele apps, waarvan de interessantste een volledige versie is van de ’txtr e-booklezer. Een minpunt is dat Lenovo ook McAfee geïnstalleerd heeft. Deze antimalware vertraagt deze tablet nodeloos en valt je voortdurend lastig met allerlei pop-ups en vensters. Het eerste wat je dus best doet is die McAfee verwijderen. Windows 8.1 heeft immers een ingebouwde antimalware die meer dan voldoende is.


Prestaties

Het scherm is uitstekend: helder, gestoken kleuren, goed contrast. De oriëntatiesensor reageert wat stroef naar onze zin. Het scherm springt niet altijd vlot mee in de kijkrichting. Er is overigens geen hardwareknop waarmee je het automatisch draaien van het scherm kunt uitschakelen en we vonden ook niet direct een manier om dit in software voor elkaar te krijgen.


Deze tablet haalt een Futuremark PC Mark 8 Accelerated Score van 1.237 punten voor thuisapplicaties, 1.261 punten voor werkapplicaties en 1020 punten voor creatieve applicaties. De opslagscore is 4.227 punten ofwel 50,76 MB/s gemiddelde doorvoersnelheid.


Dat zijn betere prestaties dan die van iets oudere Atom-gebaseerde 10-inch Windows 8 tablets zoals de Dell Latitude 10 ST2, HP ElitePad 900 G1 of Lenovo ThinkPad Tablet 2, iets trager dan recentere tablets zoals Acer Iconia W700-6454 en flink wat trager dan de veel duurdere en zwaardere Toshiba W310-108 of Microsoft Surface Pro 2 met volwaardige Intel Core 2 processoren.


De Lenovo Miix 2 heeft een Windows Experience Index (WEI) van 4,1 punten. * In de Futuremark 3DMark Professional Ice Storm grafische benchmark scoort deze tablet 15.099 punten. In de intensievere Futuremark 3DMark Professional Cloud Gate grafische benchmark haalt hij 1.242 punten.


In de Futuremark Peacekeeper web-benchmark haalt deze Lenovo-tablet 726 punten. In de Futuremark PC Mark 8 Home benchmark noteerden we een autonomie van 6 uur.


Conclusie

De Lenovo Miix 2 presteert in verhouding tot zijn formaat goed. Het kleinere scherm moet je er natuurlijk bijnemen, maar dat is in bepaalde omstandigheden juist een voordeel. Het prijskaartje van 349 euro is opmerkelijk, vooral omdat je er een volledige Microsoft Office Thuis & Student bijkrijgt, die normaal alleen al 119 euro kost. Je moet die Office-versie wel nog online activeren voor je ze kunt gebruiken. De voorgeïnstalleerde Windows 8.1 is al geactiveerd wanneer je deze tablet in gebruik neemt. Hou rekening met de beperkte interne opslagruimte. Een sd-geheugenkaartje en/of cloudopslag via het internet zijn dus noodzakelijke aanvullingen bij het gebruik van deze minitablet.


Bron: www.diskidee.be

Partner Content