Mobiele scanner met wifi-verbinding en app

Fujitsu PFU ScanSnap iX100 © Fujitsu PFU

De Fujitsu PFU ScanSnap iX100 is een compacte, draagbare documentscanner met ingebouwde wifi-verbinding en batterij. Je kunt er onderweg al dan niet draadloos documenten mee scannen vanaf pc’s, Macs, smartphones en tablets. Een test.

De ScanSnap iX100 van PFU, de scannerafdeling van Fujitsu, lijkt uiterlijk sterk op de S1100 die we enkele jaren geleden testten. De nieuwe draagbare scanner van PFU is even breed en maar enkele millimeters hoger en breder dan zijn oudere broer.

Functioneel lijken beide scanners ook sterk op elkaar, maar de nieuweling heeft als extra een ingebouwde batterij en een wifi-verbinding. Deze kleine documentscanner is dus niet alleen mobiel, maar ook draadloos. Je er niet alleen onderweg documenten mee scannen vanaf pc of Mac, maar ook vanaf Android- en iOS-smartphones en -tablets.

Hardware en type documenten

De pikzwarte ScanSnap iX100 weegt slechts 400 gram, 50 gram méér dan de batterijloze S1100. Zijn stroom betrekt deze miniscanner van een meegeleverde usb-kabel. Je kunt hem net zoals de S1100 via die kabel gebruiken. Maar je kunt er ook draadloos mee scannen, desgewenst volledig kabelloos dankzij de ingebouwde Lithium-ion batterij.

De 720 mAh Lithium-ion batterij is voldoende sterk om 260 A4 pagina’s in kleur te scannen aan 300 dpi. De batterij verliest zijn lading zeer traag wanneer je de scanner niet gebruikt: we noteerden een verlies van nauwelijks drie procent op een maand tijd.

Je kunt de scanner snel verbinden met een wifi-netwerk thuis of op het bedrijf. Maar je kunt een computer of mobieltje ook rechtstreeks aan de wifi van de scanner koppelen (zogenaamde “ad-hoc” modus).

Deze kleine scanner scant een A4 kleurendocument aan 200 of 300 dpi in slechts 5,2 seconden (tegenover 7,5 seconden voor de oudere S1100). De maximale scanresolutie bedraagt overigens 1200 dpi. Scanneen in 400 en 600 dpi is eveneens mogelijk. Een document scannen aan 600 dpi duurt 20s per pagina. Scans kunnen zowel in kleur, grijswaarden als zwartwit gebeuren.

Je kunt ook kleine documenten zoals bonnetjes of visitekaartjes scannen. Daarvan kun je er dankzij de “dual scan” modus zelfs twee tegelijk scannen. De scanner herkent automatisch het papierformaat en de meegeleverde software maakt er aparte documenten van.

Bij zijn voorganger had je nog een documenthouder nodig om grote documenten tot A3-formaat te digitaliseren in twee stappen. De iX100 kan dit nu zonder documenthouder. Het volstaat om het document in tweeën te vouwen. De scanner voegt dit automatisch samen tot één groot document.

De meegeleverde pc- en Mac-software bestaat uit ScanSnap Manager, ScanSnap Organizer, CardMinder en ABBYY FineReader for ScanSnap en Scan to Microsoft SharePoint (dit laatste alleen voor pc’s). Voor iOS en Android kun je gratis de ScanSnap Connect Application downloaden.

Gebruik

De ScanSnap iX100 werkt op dezelfde manier als de oudere mobiele scanners van PFU, zoals de S1100 en de S1300i. Zodra je het voorste klepje opent, wordt het apparaat ingeschakeld. Het verschil is dat je de iX100 dankzij de ingebouwde wifi-chip en batterij met of zonder usb-kabel kunt gebruiken.

Met het ScanSnap Wireless Setup Tool verbind je een Mac- of Windows-computer overigens op eenvoudige wijze draadloos met deze mobiele scanner. Je kunt de draadloze en usb-verbindingen daarna gewoon door elkaar gebruiken. Als de kabel verbonden is, wordt tegelijk de ingebouwde batterij opgeladen.

Op een smartphone of tablet kies je de optie “verbinden met iX100”. Als het mobiele apparaat in hetzelfde wifi-netwerk zit als de scanner detecteert de app die normaal automatisch, maar je moet wel nog een viercijferige beveiligingscode invullen. Die code vind je op een etiket aan de onderkant van de scanner.

De scanner kan maar met één apparaat tegelijk verbonden worden. Als je bijvoorbeeld met de mobiele app scant, moet je die eerst afsluiten voor je daarna draadloos met een geconnecteerde pc kunt scannen. Het omgekeerde geldt ook: je moet op de pc de verbinding met de scanner verbreken voor je met de app kunt scannen. Maar dit werkt allemaal naad- en probleemloos.

Wanneer de scanner verbonden is met pc of mobieltje, volstaat het om de scanner in te schakelen en een document in de lader te steken. Druk op de scanknop en het document wordt direct gescand. Onder Windows of Mac hoef je zelfs niet eerst de software op te starten, het geheugenresidente deel van ScanSnap Manager zal automatisch geactiveerd worden.

Grotere documenten scannen

Grotere documenten tot A3 scan je door ze in tweeën te vouwen en op hun zijkant door de scanner te halen. De software zal er automatisch één document van maken indien de vouw door een tekst, diagram of tabel loopt.

De uitgebreide handleiding legt stap voor stap uit hoe je dit doet. Herkent de software niet automatisch dat je een groter-dan-A4-document probeert te scannen, dan kun je beide helften achteraf ook manueel samenvoegen met behulp van de ScanSnap Organizer “Merge Pages” functie.

De oude methode met een “carrier sheet” (een optioneel verkrijgbaar plastic mapje waarop speciale markeringen staan die door de ScanSnap worden herkend) werkt ook nog steeds.

Prestaties

De ScanSnap iX100 scant nog iets sneller dan zijn voorgangers. De door de fabrikant opgegeven tijd van ongeveer 5,2 seconden per document van 200 of 300 dpi klopt volgens onze metingen.

De verwerking door de software zoals bijvoorbeeld ocr voegt daar natuurlijk ook nog enkele seconden aan toe, maar je kunt ondertussen gewoon verder scannen. Op die manier kun je zelfs een dik document bestaande uit losse vellen vrij vlot in computertekst omzetten of gewoon optisch archiveren.

De meegeleverde ocr-software van ABBYY herkent ook het Nederlands en kan gescande documenten desgewenst met illustraties, logo’s, opmaak en alles naar bijvoorbeeld Microsoft Word sturen, waar je ze dan verder kunt bewerken.

Naamkaartjes worden standaard geopend in CardMinder, waar je de kans krijgt om de automatisch herkende gegevens aan te vullen en te verbeteren. Je kunt vanuit CardMinder ook gegevens exporteren naar csv, txty, vcf en xml en weer importeren in andere software.

Bij wijze van test scanden we 40 naamkaartjes, wat ongeveer vijf minuten in beslag nam. De meesten kaartjes werden min of meer correct in computergegevens omgezet. CardMinder heeft zelfs een optie om dubbelzijdige kaartjes te combineren tot één fiche. Als je vaak naamkaartjes krijgt, is deze scanoptie een grote time saver.

Conclusie

De Fujitsu PFU ScanScnap iX100 is een erg handige en krachtige mobiele scanner. PFU heeft van een goed product een nog beter product gemaakt. De iX100 is wel iets duurder dan zijn soortgenoten zonder batterij en wifi, maar een adviesprijs van 229 euro blijft redelijk voor wat je krijgt, niet alleen qua hardware maar ook inzake uitstekende software.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content