NAS ook inzetbaar als multimedia- en bewakingsserver

Een NAS (Network Attached Storage) biedt tegenwoordig allerlei functies die vooral voor de thuisgebruiker, thuiswerkers en kleine bedrijven interessant zijn. We bekeken de Synology DiskStation DS410j.

Een NAS (Network Attached Storage) biedt tegenwoordig allerlei functies die vooral voor de thuisgebruiker, thuiswerkers en kleine bedrijven interessant zijn. We bekeken de Synology DiskStation DS410j.

De Synology DiskStation DS410j is een NAS of netwerkschijf die in principe als lege ‘enclosure’ of kast wordt verkocht. Het is de bedoeling dat je er zelf harde schijven in monteert, maar dat kan ook gebeuren door een dealer die het apparaat kant en klaar verkoopt met de opslag er al in. Deze NAS kan vier schijven bevatten en kan je inzetten als centrale netwerkschijf. Je kunt er je website mee publiceren, gegevens via het internet op een veilige manier met klanten delen, een e-mailserver op draaien, foto’s, video’s en muziekbestanden mee delen en een bewakingsnetwerk opzetten.

Kenmerken De DiskStation 410j kan maximaal 8 TB (8.000 GB) gegevens opslaan. Hij is uitgerust met een 800 MHz processor en 128 MB werkgeheugen. Naast een gigabit netwerkaansluiting heeft deze NAS ook twee USB 2.0 aansluitingen waarop je externe harde schijven (FAT of NTFS), een noodvoeding (UPS) of maximaal twee printers kunt aansluiten. Deze NAS ondersteunt de volgende netwerkprotocollen: CIFS, AFP (3.1), FTP, NFS en Telnet/SSH. Deze NAS maakt weinig lawaai, ondanks de aanwezigheid van twee ventilatoren. Het geluid komt niet boven een fluisterstille 23 dBA uit.

Multimediaserver Back-uppen, bestanden delen… dat kan de DS410j natuurlijk even goed als elke andere NAS. Maar dit is ook een erg krachtige multimediaserver met ondersteuning voor UPnP, DLNA en iTunes. Je kunt dus eenvoudig aan de muziek, foto’s en video’s die je op deze NAS opslaat, niet alleen met computers, maar ook met bijvoorbeeld tv’s, spelconsoles of mediaspelers die een van de genoemde protocollen ondersteunen.

Je kunt de DiskStation DS410j ook koppelen aan een reeks netwerkcamera’s en op die manier een automatisch bewakingsnet opzetten. Je kunt maximaal vijf netwerkcamera’s aansluiten. Surveillance Station 3 ondersteunt bewegingsdetectie en je kunt opnames plannen en in tijd en/of omvang beperken. We hebben dit met succes getest met een Axis 206 IP-camera.

Conclusie

De Synology DiskStation DS410j is een compacte en stille, maar tegelijk erg krachtige NAS die zowel thuis als in een kleinzakelijke omgeving heel nuttige diensten kan leveren. De ingebouwde software is erg uitgebreid en tegelijk gebruiksvriendelijk. Bovendien kun je de functies nog uitbreiden via allerlei packages. Positief is ook dat Synology erg vaak verbeteringen en aanvullingen voor zijn software uitbrengt en dat die vaak ook werken met de oudere NAS-modellen van het merk. Dat is bij de concurrentie vaak niet het geval. Alleen al daarom zou je een Synology NAS zoals deze DS410j ernstig in overweging moeten nemen.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content