Netbook tracht op te vallen

De Hercules eCafé EC-1000W tracht zich te onderscheiden van andere netbooks met een flitsend design en een gebruiksvriendelijke softwarebundel.

De Hercules eCafé EC-1000W tracht zich te onderscheiden van andere netbooks met een flitsend design en een gebruiksvriendelijke softwarebundel.

Netbooks zijn echte instapcomputers die geschikt zijn voor kantoortaken en om mee te surfen, te chatten en te e-mailen. Maar videobewerking of gaming moet je er niet mee proberen. Bij de eCafé EC-1000W van Hercules, een merk van het Franse bedrijf Guillemot, ligt dat niet anders. Toch heeft deze netbook enkele eigenzinnige trekjes. Bovendien kun je deze netbook alleen in Belgische supermarkten zoals Cora, Makro, Carrefour en Saturn kopen.

Technische uitrusting
Technische is de eCafé EC-1000W een doorsnee-netbook met een 1,6 GHz Intel Atom N270 processor, 1 GB RAM, een 10,1-inch scherm, een ingebouwde 0,3 megapixel webcam met ingebouwde microfoon, een harde schijf van 250 GB en WiFi 802.11n draadloos netwerk. Besturingssysteem is Windows 7 Starter. Tot zover weinig opzienbarends dus.

De netbook presteert ongeveer op hetzelfde niveau als alle andere netbooks die we al hebben getest. Hij verliest vooral punten in de grafische testen. Grafisch staat deze netbook iets zwakker dan de concurrentie. Maar het verschil is minimaal.

Design
Het ontwerp van de eCafé EC-1000W is ietwat eigenzinnig. Het deksel is grijsblauw en bevat een tekening van een plant (riet?), naast het eCafé-logo. De 6-cellen accu is mooi weggewerkt in het buisvormige hengsel van het scherm. In die buis bevindt zich ook de grote, ronde aanuitknop. Die heeft een wit led dat constant brandt als de netbook ingeschakeld is, of alternerend brandt waanneer hij in slaapstand staat. De eCafé is met zijn 1,27 kg iets lichter dan de meeste andere netbooks die we al hebben getest.

Software
Op zijn website en op de verpakking pakt Hercules nogal uit met de vele software die je gratis meegeleverd krijgt met de eCafé EC-1000W. Er is sprake van een “e-mail center”, een “connectie wizard”, een “webcam station” en een “compleet pakket kantoortoepassingen”. Dat klopt allemaal, maar in de praktijk betreft het software die je toch al gratis kunt downloaden (OpenOffice 3.11), of waar er voldoende gratis alternatieven voor zijn (e-mail client), of waar Windows 7 zelf ook zelf voldoende hulpmiddelen voor heeft (connectie-wizard). De software is mooi meegenomen, maar zeker geen reden om specifiek voor deze netbook te kiezen.

Conclusie
De Hercules eCafé EC-1000W probeert iets extra’s toe te voegen aan het eerder saaie netbookverhaal: gratis opslagruimte, een uitgebreide softwarebundel, een ietwat flitsend design. Maar eigenlijk is dit gewoon een netbook met streken: niet slechter, maar ook niet beter dan de andere. Omwille van zijn democratische prijskaartje (350 euro) kunnen we hem toch aanraden als je op zoek bent naar een netbook.

Bron: www.diskidee.bePartner Content