Nieuwe HTC One m8 getest: kwaliteit kost geld

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het nieuwe vlaggenschip van HTC kost de volle 699 euro: de prijs van twee smartphones uit het middengamma. Is dat gerechtvaardigd?

De HTC One werd door de GSM Association in februari nog uitgeroepen tot beste smartphone van het afgelopen jaar. Helemaal terecht als je het ons vraagt, ook al zorgde de One niet voor het verhoopte verkoopsucces. Het zorgde er alleen maar voor dat de druk op fabrikant HTC opgevoerd werd om extra hard uit te pakken met de opvolger van de HTC One. Die opvolger werd enkele weken geleden voorgesteld in Londen: de HTC One m8. Ondertussen hebben we een tweetal weken met het toestel gespeeld, gewerkt, gesms’t én gebeld, en willen we je onze bevindingen niet onthouden.

Bouwkwaliteit én design

Het moet gezegd: van zodra je het toestel in je hand houdt, ben je er al verknocht aan. De grip is goed, het toestel oogt en voelt erg solide aan en de aluminium afwerking zorgt voor een luxueuze perceptie. Amper 10% van het toestel zou uit ander materiaal dan aluminium gemaakt zijn. Het glas sluit mooi op de metalen ‘unibody’ aan en nergens krijg je het gevoel dat er beknibbeld is op de behuizing: is dat dan het verschil met de smartphones van 250 à 450 euro?

Enkel onderaan zit er nog een zwarte strook onder het scherm die geen nut lijkt te hebben. De drie bedieningstoetsen onderaan zitten immers in het scherm zelf verwerkt, wat extra illustreert dat dat gedeelte eronder enkel dient om het HTC-logo te tonen? De reden is dat HTC heel wat componenten en elektronica onderaan het scherm ‘verstopt’ heeft, om de One m8 op die manier zo dun mogelijk te maken. Voor 699 euro hadden we eerlijk gezegd wél gehoopt dat het toestel ook waterdicht zou zijn zoals dat bij andere ‘premium’ modellen van Sony en Samsung het geval is. Ook een aparte cameraknop ontbreekt – iets wat we zelf toch nog altijd appreciëren.

Camera stelt toch wat teleur

Over het 5″-scherm kunnen we niet echt klagen: kleurrijk, helder en zeker zo goed als dat van pakweg de Samsung Galaxy S4 en S5 of de Sony Experia Z2. Enkel in zonnige omstandigheden stelt het scherm wat teleur. Heel wat Nokia Lumia’s bijvoorbeeld zorgen er voor dat hun scherm wel nog perfect leesbaar blijft bij heel felle zon.

HTC legt bij de One m8 heel sterk de nadruk op de camerafunctionaliteiten. Zo vind je achteraan het toestel naast een ‘gewone’ 4,1 megapixel-camera met de zogeheten UltraPixel-technologie ook een tweede lens. Die dient enkel om dieptedata te verzamelen, zodat je achteraf met de camera-app bijvoorbeeld de focus kunt verleggen van voorgrond naar achtergrond of omgekeerd. Zowat elk element op de foto kun je achteraf scherpstellen. Tenminste in theorie, want in de praktijk stelt het softwaretruukje toch wat teleur: sommige gedeeltes in een foto krijg je toch niet volledig scherp, of het eindresultaat oogt wel erg gekunsteld. Jammer, want op die manier maakt HTC toch onvoldoende het verschil met andere fabrikanten of apps die puur via software een soortgelijk scherpte-diepte effect beogen.

Ook de beeldkwaliteit van de foto’s stelt toch wat teleur. Niet dat foto’s niet goed zijn – wel integendeel – maar net door zoveel nadruk te leggen op de functionaliteit verwacht je gewoon méér. En laat ons eerlijk zijn; het eindresultaat is dikwijls niet of nauwelijks beter dan een foto van pakweg een Huawei- of Nokia-topmodel.

Batterij en processor

Extra punten krijgt HTC wel voor de batterij (2.600 mAH) en het power management. Bij normaal tot licht intensief gebruik haalden we anderhalve dag met een volle batterij. Bij licht gebruik is 2 dagen haalbaar. Van zodra de batterij onder de 15% restwaarde duikt, wordt een speciale energiemodus geactiveerd. Die zorgt er onder meer voor dat heel wat achtergrondtaken tijdelijk uitgeschakeld worden en dat je op die manier de standby-tijd nog drastisch kunt rekken – tot wanneer een oplader en stopcontact in de buurt zijn.

Over de verdere specificaties gaan we niet te veel uitweiden: het volstaat gewoon om te weten dat de processor (een Qualcomm Snapdragon 801 quad-core van 2,3 GHz) en het geheugen met 2 GB meer dan voldoende paardenkracht biedt. Uiteraard draait deze smartphone de nieuwe KitKat Android-versie.

Software

HTC tracht al een hele tijd via software het verschil te maken. De Sense-laag bovenop de standaard Android-interface doet zijn werk nog steeds erg goed – zeker in de nieuwste versie 6 die in de One m8 opgenomen zit. De interface en de skin ogen nu heel erg clean, en laten zich vlot bedienen. Heel wat andere Android-fabrikanten kunnen op dit vlak toch wel een voorbeeld nemen aan HTC.

Een van de elementen in Sense waar HTC fors de nadruk op legt, is Blinkfeed: een functie die op maat samengestelde informatie op je homescreen aflevert. Werkt op zich prima, al blijven we zelf niet echt voorstander van zo’n aggregator-tool maar dat is een kwestie van persoonlijke smaak.

Los van de Sense-interface zitten nog enkele leuke extra softwaregimmicks in de HTC One m8. De TV-remote app bijvoorbeeld waarmee je via infrarood tot drie apparaten in je woonkamer kan bedienen. Onze set-up met een Samsung-flatscreen, een Telenet HD Digicorder en een homecinema-set van Samsung, kon perfect via de app bediend worden. De app is dan nog intelligent genoeg om bijvoorbeeld de volumeregeling meteen door te lussen naar de homecinema, terwijl het zapgedeelte de Digicorder bedient.

Ook de voorgeïnstalleerde FitBit-app is een voorbeeld van een mooie extra app. Heb je geen FitBit-polsbandje, kan je de ingebouwde stappenteller van de One m8 gebruiken.

Conclusie

Zoek je een oerdegelijke Android-smartphone die kracht combineert met een stevige kwaliteitsafwerking, die er daarnaast nog eens mooi uitziet, dan kan je je eigenlijk niet mispakken aan deze One m8. Geen revolutie misschien tegenover de originele One, maar HTC had de lat dan ook al erg hoog gelegd. Wat helaas wel duidelijk is, is dat hoge kwaliteit toch een hoog prijskaartje impliceert. De hoge prijs is grotendeels te wijten aan het dure productieproces om tot zo’n afgeborstelde aluminium behuizing te komen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er geruchten circuleren dat HTC binnenkort een versie van de One m8 zou lanceren met een goedkopere behuizing (in plastic?).

Mocht je toch voldoende budget hebben voor de One m8, doe jezelf dan een plezier en geef ook 39 euro extra uit aan de Dot View case. Dit smartphonehoesje met stippenmotief toont ook (beperkte) info doorheen het hoesje. Dubbel tikken op het hoesje, en je krijgt de tijd en het weer te zien doorheen het hoesje. Dankzij het stippenmotief krijg je een erg leuk retro ‘pixel’-effect. Of hoe innovatie soms heel erg simpel kan zijn.

+ Erg solide afwerking

+ Oogt en voelt luxueus

+ Goed batterijbeheer

– Van de camera hadden we meer verwacht

– De camera-softwaretruukjes voelen niet af

– Leesbaarheid van het scherm in de zon kan toch beter

Richtprijs (dd 04/2014): € 699 (+ € 39 voor optionele Dot View case)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content