Nieuwe Sony Reader is minder snel

Sony lanceerde onlangs een nieuwe e-boeklezer. Het ontwerp bleef min of meer hetzelfde als dat van de Reader PRS-T1, die een jaar geleden werd geïntroduceerd. We zochten uit hoe de nieuwe Reader presteert.

Sony lanceerde onlangs een nieuwe e-boeklezer. Het ontwerp bleef min of meer hetzelfde als dat van de Reader PRS-T1, die een jaar geleden werd geïntroduceerd. We zochten uit hoe de nieuwe Reader presteert.


Over de vorige Reader e-boeklezer van Sony, die een jaar geleden werd geïntroduceerd, waren we erg enthousiast. We vonden het een “bijna perfecte e-reader”. Logisch dus dat Sony niet heel erg veel veranderde aan het ontwerp voor de PRS-T2.


De nieuwe Reader heeft dezelfde afmetingen en hetzelfde 6-inch (15,2 cm) Dual Touch scherm met E-Ink Pearl-technologie. Wel is de nieuwe Reader nog een fractie lichter dan zijn voorganger: 164 gram tegenover 168 gram voor de T1. Al maakt vier gram uiteindelijk weinig verschil, maar draagbaar is hij alleszins, ook bij gebruik over een langere periode.


Design

Net als de Sony PRS-T1 Reader is de T2 verkrijgbaar in zwart, wit en rood. Hij heeft een behuizing van stevige plastic die 110 mm breed, 173 mm hoog en 9,1 mm diep is. Dat zijn omzeggens dezelfde afmetingen als de PRS-T1, die nog 2 mm dunner is. De PRS-T2 heeft vijf druktoetsen in de vorm van pictogrammen in plaats van de rij zilverkleurige standaard druktoetsen met daarboven de pictogrammen bij de T1. De vijf knoppen dienen om voor- of achteruit te bladeren, om terug te keren naar het hoofdscherm, om terug te keren naar een vorig menu en om het menu te openen.


Op de onderzijde zitten de aan-uittoets, een microUSB-aansluiting en een Reset-knopje. Wat opvalt is dat bij de PRS-T2 de 3,5mm audio-aansluiting ontbreekt die wel aanwezig is bij de PRS-T1. Luisterboeken of muziek kun je met de nieuwe Reader dus niet afspelen. Op de achterkant is er, net als bij de T1, nog een klepje waarachter zich de microSD-sleuf bevindt waarmee je het interne geheugen van 2 GB met maximaal 32 GB kunt uitbreiden.


Uitrusting

De PRS-T2 gebruikt dezelfde processer als zijn voorganger, namelijk een Freescale i.MX508 aan 800 MHz. Het E Ink Pearl-scherm heeft een coating die schittering tegengaat. Het aanraakscherm heeft een beeldformaat van 6 inch of 15,2 cm en een resolutie van 800 x 600 pixels. Het maakt gebruik van grijstinten met 16 niveaus. Het interne geheugen is 2 GB groot, waarvan nog ongeveer 1,35 GB vrij blijft om boeken etc. in op te slaan. De hardwarespecificaties zijn dus identiek aan die van het oudere model.


Net als de PRS-T1 is de T2 uitgerust met WiFi 802.11b/g/n. Via de draadloze verbinding kan je het internet op om iets op te zoeken of om meteen e-boeken aan te schaffen. Standaard worden Belgische bezitters naar de elektronische winkel van Bol.com geleid. Surfen op het internet is net zoals bij de T1 niet meteen een flitsende ervaring omdat het scherm traag ververst, maar voor eenvoudig opzoekwerk of een kort bezoek aan een website is het wel bruikbaar.


Interface

De interface is strakker vormgegeven dan bij de T1 met een apart scherm voor Applicaties dat wat lijkt op dat van smartphones en waar je toegang krijgt tot de browser, periodieken, notities, woordenboeken, handschrift, kladblok, foto’s en instellingen.


Nieuw zijn de pictogrammen voor Facebook en Evernote. De PRS-T2 biedt immers integratie met Facebook, waar je bijvoorbeeld titels van of uittreksels uit boeken die je leest kunt posten, en met de Evernote clouddienst waar je allerlei zaken, zoals documenten, notities, foto’s etc. kunt opslaan, die je voortaan ook met je Sony e-reader kan aanvullen en bekijken.


Prestaties

Sony zegt dat de interne accu van de PRS-T2 reader bij het lezen van epub-boeken ongeveer twee maanden meegaat met WiFi uitgeschakeld en zes weken met WiFi ingeschakeld. Verondersteld wordt dat je dan het apparaat elke dag 30 minuten gebruikt. Dat komt overeen met onze ervaring tijdens de testperiode en komt neer op een continue autonomie van 21 uur met WiFi en 30 uur zonder.


De schermkwaliteit is dezelfde gebleven: dit blijft een van de betere e-readerschermen. Het is nog niet honderd procent vergelijkbaar met echt papier, maar het komt dicht in de buurt. Er is ook minder goed nieuws: de PRS-T2 is trager dan de PRS-T1. Niet voor wat betreft paginawisselingen: met een gemiddelde snelheid van 1,09 seconden is hij op dat vlak iets sneller dan de PRS-T2 (1,23s).


Maar in alle andere benchmarks presteert de PRS-T2 slechter dan zijn voorganger: zoeken, springen, boeken openen en dit zowel voor epub- als voor pdf-boeken. Aangezien de hardware niet gewijzigd is, moet er iets gewijzigd zijn aan de software. Het is mogelijk dat Sony de prestaties nog kan opdrijven door de software te optimaliseren, maar voorlopig is de PRS-T2 qua snelheid geen vooruitgang tegenover de PRS-T1.


Conclusie

De Sony Reader PRS-T2 (144,99 euro) laat wat van zijn veren ten opzichte van zijn voorganger en is in de meeste testen minder snel. Maar deze e-boeklezer heeft wel nog steeds een van de betere e-readerschermen. Heb je al al een PRS-T1 Reader, dan heeft een aankoop van de PRS-T2 weinig zin, integendeel. Heb je nog geen e-reader, dan is de PRS-T2 zeker het overwegen waard. Het is trouwens het enige model dat Sony momenteel aanbiedt.


Bron: www.diskidee.be

Partner Content