Nieuwe Sony tablet is lichter en compacter

De Sony Xperia Tablet S behoudt het originele ontwerp van zijn voorganger, de Tablet S (zonder Xperia), maar is compacter, lichter en goedkoper. We legden deze tablet op de testbank.

De Sony Xperia Tablet S behoudt het originele ontwerp van zijn voorganger, de Tablet S (zonder Xperia), maar is compacter, lichter en goedkoper. We legden deze tablet op de testbank.


De Xperia Tablet S is net als zijn voorganger aan één kant een beetje dikker dan aan de andere kant, waardoor je hem gemakkelijker in de hand kunt houden en het scherm een beetje helt als je hem plat op tafel legt. Ook de iets kleinere schermmaat van 9,4 inch is behouden. In combinatie met een resolutie van 800 x 1200 pixels resulteert dit in een iets hogere pixeldensiteit dan bij een doorsnee Android-tablet met 10,1-inch scherm.


De nieuwe Tablet S is wel dunner en lichter dan zijn voorganger. Op zijn dunste kant is hij nog maar 8,8 mm dun, bijna zo weinig als de dunste tablet die we tot nu toe testten, de Archos 10.1 XS (8 mm). Voor de 16 GB WiFi-versie betaal je 399 euro, wat niet veel meer is dan de Archos 10.1 XS, die toch minder rijk is uitgerust. De 64 GB WiFi-versie is met 599,05 euro wel een pak duurder: te duur eigenlijk. Wil je ook 3G dan betaal je 529 euro voor de 16 GB versie. Andere versies zijn momenteel bij ons niet verkrijgbaar.


Uitrusting

Sony’s Xperia Tablet S heeft een Nvidia Tegra 3 quadcore SoC (System on a Chip) met een processor die draait aan 1,3 GHz. Dat is dezelfde SoC die zowat alle andere Android 4-tablets gebruiken. De tablet komt standaard met Android Ice Creal Sandwich. Sony zegt dat het een upgrade naar Android 4.1 Jelly Bean zal doorvoeren, maar geeft geen specifieke termijn.


De uitrusting is vrij standaard, op enkele details na. We vermelden het iets kleinere 9,4-inch scherm al. Ook zit er een 8 megapixel camera op de achterkant, evenwel zonder flitser. Op de voorkant zit nog een 1 megapixel webcam. De externe voeding is veel groter dan bij de meeste andere tablets en heeft hetzelfde formaat als de typische voeding van een netbook.


Uniek is de ingebouwde infraroodafstandsbediening. Sony levert ook een app mee waardoor je deze Xperia Tablet S als universele en lerende afstandsbediening kunt gebruiken. Nog uniek is de spatwaterdichtheid van deze tablet, zodat je hem ook veilig buiten in slechte weersomstandigheden kunt gebruiken.


Prestaties

We voerden zowel cross-platform snelheidstesten als specifieke platform-benchmarks uit. Gebruikte benchmarks zijn Linpack, GLBench, MS Mobile Tests, Futuremark Peacekeeper, html5test.com en AnTuTu. Meer informatie over deze benchmarks vind je via Google.


De Sony Xperia Tablet S presteert in de grafische en webtesten op gelijk niveau aan andere Nvidia Tegra 3 SoC-gebaseerde tablets. Ook in de globale AnTuTu-benchmark liggen de prestaties op hetzelfde niveau als bij de concurrentie, met een algemene score van 11485 punten.


De autonomie meten we met de Futuremark Peacekeeper batterijtest, een realistische test die een goed idee geeft van de echte autonomie tijdens het surfen. Daarin scoort de Xperia Tablet S met 447 minuten erg goed: het is de hoogste score van alle Android-tablets die we tot nu toe testten. De Apple iPad 3 met iOS 6 doet het in diezelfde test wel nog beter: 549 minuten.


Conclusie

De 16 GB versie (SGPT121E1) van de Sony Xperia Tablet S biedt erg veel waar voor zijn geld (399 euro). Het iets kleinere scherm stoort ons niet en heeft als voordeel een hogere pixeldichtheid. Bovendien is deze tablet daardoor ook iets compacter en lichter dan zijn directe concurrenten. Extra’s zoals de ingebouwde universele infraroodafstandsbediening en de spatwaterdichtheid zijn ook mooi meegenomen. De uitvoering met 64 GB intern geheugen (SGPT123E1) is dan weer aan de (te) dure kant (599,05 euro). Hetzelfde geldt voor de 16 GB uitvoering met 3G-mogelijkheid (SGPT131E1 – 529 euro).


Bron: www.diskidee.be

Partner Content