Nieuwe versie Opera onder de loep

Recent kwam versie 11 op de markt van de internetbrowser Opera. We bekijken wat er nieuw is.

Recent kwam versie 11 op de markt van de internetbrowser Opera. We bekijken wat er nieuw is.


De eerste aanblik van de nieuwe Opera is vreemd en het duurt even voor je doorhebt dat dat komt omdat de Windows menubalk bovenaan ontbreekt. Alle opties zitten verborgen onder de grote Menu-knop die nu helemaal links boven op je scherm staat.

De tabbladen zetten zich naast die knop, dus ook helemaal tegen de bovenrand van het scherm. Zo krijg je natuurlijk veel ruimte voor de eigenlijke webpagina.


Adresbalk

Misschien niet het meest in het oog springende nieuwigheidje is de “Intelligente Adresbalk”. Deze geeft alleen het essentiële deel van een URL weer. Je moet op het (deel)adres klikken om het volledige adres te zien. Een voorbeeld zal dat duidelijker maken: je leest “addons.opera.com/addons/extensions” en pas wanneer je hierop klikt zie je “https://addons.opera.com/addons/extensions/?order=popular&language=any&no_promo_box=1”.


Opera combineert de adresbalk niet met de zoekbalk, zoals Internet Explorer 9 – dat blijven in Opera dus twee afzonderlijke invulvakken – maar je kunt na het intikken van een zoekterm wel kiezen aan welke zoekmachine je die wilt voorleggen.


Extensies

Opera 11 heeft natuurlijk, juist zoals zijn voorgangers, een heleboel “Widgets”, kleine programma’s uit eigen huis voor spelletjes, weerbericht, tekenblok, MP3-speler – noem maar op. Maar vanaf nu ondersteunt Opera, net als Firefox, Chrome en Safari, ook “Extensions” (add-ons geschreven door een thirdparty).


Conclusie

Opera is en blijft een zeer snelle browser, met een heleboel handige functies. De lay-out is in het begin wat ongewoon, maar omdat je zowat alles naar eigen smaak kunt instellen is daar best mee te leven.


René Paulus

Bron: www.diskidee.be


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content