Oortjes om comfortabel naar muziek te luisteren

Er moet een markt zijn voor oortjes want Sennheiser brengt maar liefst 26 verschillende nieuwe modellen op de markt. Wij testten CX 280 High Performance oortjes die in het oorkanaal passen.

Er moet een markt zijn voor oortjes want Sennheiser brengt maar liefst 26 verschillende nieuwe modellen op de markt. Wij testten CX 280 High Performance oortjes die in het oorkanaal passen.

Vaak zijn de koptelefoons of oortjes die bij mp3-spelers en iPods worden geleverd van niet al te beste kwaliteit. Valt de geluidskwaliteit misschien nog mee dan laat het draagcomfort dikwijls te wensen over. Zo zijn de oortjes die Apple standaard met zijn muziekspelers meelevert veel te hard en doen ze bij veel mensen pijn in de oren. Er is dus een markt voor oortjes en Sennheiser is een van de leidende namen in die markt. Het brengt liefst 26 verschillende nieuwe modellen op de markt in vier reeksen: Expression Line (de top van de nieuwe modellen), de Classic Line (optimale prijs-kwaliteitverhouding), Street Line (voor intensief gebruik) en Sports Line (ontworpen in samenwerking met Adidas).

Geluidsniveau Wij testten de CX 280 High Performance ear-canal phones die onderdeel zijn van de Street Line. De CX 280 oortjes hebben een frequentiebereik van 19 tot 20.500 Hz, een geluidsdrukniveau van 120 dB en een impedantie van 16 ohm. Er is een eenvoudige geluidsniveauregelaar. Als je die helemaal naar beneden schuift, hoor je nog altijd heel stil geluid, maar kun je met iemand in je omgeving converseren zonder dat je de dopjes uit je oren hoeft te halen. Handig!

Standaard zijn de siliconen mediumdopjes (M) gemonteerd en als extra krijg je ook kleine (S) en grote (L) dopjes erbij. De mediumdopjes pasten echter perfect in onze oren en daar hebben we deze koptelefoon dan ook mee getest.

Luistertest

We testten de Sennheiser CX 280 met een Apple iPod en een Samsung smartphone met verschillende soorten muziek, waaronder ook jazz en klassiek. We deden de luistertesten zowel binnen in een stille ruimte als buiten terwijl we een wandeling maakten. De doppen isoleren goed, zonder het omgevingsgeluid volledig weg te filteren; buiten moet je het geluid in elk geval iets harder zetten dan binnen, maar je kunt het ook nog vlot bijregelen met het schuifknopje op de kabel.

De Sennheiser CX 280 geven een helder en open geluid, met een goede stereoscheiding waarnaar je ook langere tijd kunt luisteren zonder dat het vermoeiend wordt. Bassen zijn niet overdreven en midden- en hoge tonen worden correct weergegeven, wat vooral te merken is bij stillere klassieke stukken, zoals pianomuziek of zang. Maar ook jazz en popmuziek geven deze oortjes goed weer.

Conclusie

De Sennheiser CX 280 oortjes zijn in elk geval een hele verbetering tegenover de standaard iPod- en Samsung-oortjes. Ze bieden een helder geluid met veel detaillering dat niet gauw vermoeit. Ze zitten ook erg comfortabel. En de prijs is ook heel erg democratisch. Op het internet kun je ze op sommige plaatsen vinden voor minder dan 36 euro.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content