Overal surfen dankzij ultrakleine hotspotadapter van Option

De Option Wifi In-car adapterset is een kleine, persoonlijke hotspotadapter waarmee tot acht gebruikers tegelijk kunnen surfen op het internet. We zochten uit hoe het werkt.

Naast de Wifi In-car adapterset bezorgde Option ons ook een Xyfi Wall Adapter waarmee je de draadloze hotspot kan voeden op plaatsen waar geen bekabelde internettoegang is, maar wel elektriciteit. Verder ontvingen we het Xyfi Battery Pack waarmee je het toestel kan voeden op plaatsen waar geen elektriciteit is. Eigenlijk een compleet, digitaal overlevingspakket dus.


De Xyfi-stick is uitgevoerd in een combinatie van wit en zwart. Op de voorzijde is een zwart knopje opvallend aanwezig. Wanneer je hierop drukt, springt de USB-plug uit het toestelletje. Zowel de voor- als achtercover is afneembaar en verder is alleen een WPS-knopje aanwezig. Dit knopje doet tevens dienst als statuslampje. De stick weegt ongeveer 31 gram, zonder simkaart en geheugenkaart.


Ingebruikname

Om de Xyfi-stick voor te bereiden op het eerste gebruik, verwijderen we de bovencover en plaatsen onze simkaart met data-optie. Om de adapter te voeden kan je gebruikmaken van verschillende bronnen: de meegeleverde USB-sigarettenaanstekeradapter, de Xyfi USB-adapter voor in het stopcontact, het batterijpack of elk ander apparaat dat voeding kan geven via een USB-poort.


Na de opstartprocedure kleurt het indicatie-lampje op de Xyfi-stick oranje. Dit duidt op een probleem met de simkaart wat ook logisch is, want we hebben onze pincode nog niet ingevoerd. We verbinden via onze smartphone met het wifi-netwerk van de Xyfi-stick.


Even later zijn we verbonden en surfen we naar de beheerpagina van de stick. Hiertoe voeren we volgende url in onze browser in: xyfi/. We krijgen de keuze uit de mobiele website of de desktopversie. We kiezen voor deze laatste en maken een administratoraccount aan en voeren onze pincode in. Even later zijn we via 3G+ verbonden met het mobiele datanetwerk van Proximus en kleurt het statuslampje op de Xyfi-stick blauw.


Technisch

De Option Wifi In-car set is geschikt voor elke auto met een 12V aansluiting en is tevens simlock vrij. Je kan het toestel dus gebruiken met simkaarten van alle providers. De Xyfi-stick kan tot acht gebruikers tegelijk bedienen via wifi 802.11b/g/n en biedt een dubbele gebruiksmodus: als hotspot en als client voor gebruik als 3G-stick. Voorts ondersteunt het toestel WEP, WPA, WPA2 en Wifi Protected Setup (WPS).


Wellicht interessant voor de gemiddelde gebruiker is de gebruiksmeter, waarmee je het mobiele verbruik in de gaten kan houden. Via ‘Users and Devices’ kan je de actieve gebruikers bekijken en eventueel zelfs het maximaal aantal gebruikers beperken.


Bestanden en muziek delen

Tijdens het uitpakken was ons niet geheel duidelijk waarvoor het microSD-kaartslot gebruikt wordt. De nieuwe firmware 3.0.0 maakt het mogelijk om bestanden te delen via de wifi-verbinding. Bij voorgaande firmware versies was dit niet mogelijk en kon de data alleen benaderd worden via de USB-aansluiting op een pc. Bovendien kunnen vanaf deze firmware tot acht gebruikers simultaan luisteren naar streaming audio en video bekijken die is opgeslagen op de microSD-kaart.


De Xyfi-hotspot ondersteunt microSD-kaarten met een capaciteit tot 32 GB. De webinterface is zeer compleet en gebruiksvriendelijk. Bovendien hebben we tijdens onze test geen enkele hapering vastgesteld in de netwerktoegang. Alles functioneerde naar behoren.


Conclusie

Het Option Wifi In-car startpakket omvat een zeer gebruiksvriendelijke Xyfi-stick die gebruikt kan worden als wifi hotspot of als 3G-stick. Tot acht gebruikers kunnen tegelijk surfen en bestanden delen die zijn opgeslagen op een microSD-kaart. De interface is desgewenst Nederlandstalig en extreem gebruiksvriendelijk. Als je naast het startpakket ook de USB-thuisadapter en het batterijpack aanschaft, beschik je over een zeer compleet pakket voor internettoegang onderweg of als reserveverbinding thuis als je gewone internetverbinding uitvalt. Uiteraard moet op de locatie waar je het toestel wil gebruiken wel mobiele data worden aangeboden. Deze Wifi In-car set is wat ons betreft een echte aanrader.


Adviesprijzen (excl. BTW):

– Option Wifi In-car set: 82 euro

– Option Xyfi Wall adapter: 16,50 euro

– Option batterijpack: 49 euro


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content