Preview: Aldi Medion Akoya MD 8305 (E2230 D)

Aldi Medion Akoya MD 8305 (E2230 D) © Aldi België

Vanaf woensdag 2 september 2015 vind je in de Belgische Aldi-vestigingen de eerste Aldi-Medion desktop met Windows 10. In ruil voor 399,- euro mag je er eentje mee naar huis nemen. Wat krijg je voor dat bedrag? Een vooruitblik.

Aan de kast ga je niet merken dat het een desktop met Windows 10 is – Aldi-Medion schijnt een patent te hebben op anonieme computers, alle modellen zijn verpakt in een zelfde blinkend zwarte behuizing van 180 x 375 x 415 mm en wegen zowat 9 kg. Of je er van houdt is een kwestie van smaak, maar hoe dan ook is het de inhoud die telt.

Processor

De kern van deze desktop is een Intel Pentium G3250 processor. Deze processor is zowat één jaar op de markt, behoort tot de Haswell-generatie en heeft intussen zijn deugdelijkheid in het (onder)segment van Intel processors wel bewezen. Hij heeft twee kernen (Dual Core), een 3 MB cache en werkt aan een kloksnelheid van 3,2 GHz. Geen Hyper-Threading, geen Turbo Boost.

Met deze kenmerken scoort deze processor overal lager dan Intel’s Core i3-4130, het absolute instapmodel uit de Intel Core-i3/i5/i7 reeks. Het feit dat bovendien het werkgeheugen beperkt is tot 4 GB gaat de prestaties ook niet gunstig beïnvloeden.

Dat alles klinkt wel negatiever dan het is, het duidt er alleen op dat je met deze processor beter geen vier taken gelijktijdig kunt uitvoeren en dat je bij zwaardere toepassingen (filmbewerking,…) wat meer geduld zult moeten hebben.

Grafisch

Hoewel een Intel Pentium G2350 een ingebouwde grafische component heeft (Intel HD Graphics), heeft deze multimedia-pc een aparte videokaart, een Nvidia GeForce GTX750 met 1GB DDR5 geheugen en DVI-D-, VGA- en HDMI-video-uitgangen. Deze grafische kaart ondersteunt DirectX 12, de recentste versie van de Microsoft-software die onder Windows zorgt voor betere en snellere 3D-weergave in onder andere games. Ze is dan ook geschikt om vrij recente games te spelen op hogere resoluties.

De GeForce GTX750 is geconstrueerd volgens de nieuwe Maxwell-processorarchitectuur van Nvidia. Dat maakt hem relatief energie-zuinig wat er dan weer voor zorgt dat er geen aparte voedingsaansluiting nodig is. Om je een idee te geven: een GeForce GTX750 verbruikt gemiddeld 55 Watt, een GeForce GTX760 verbruikt 170 Watt!

Ondanks het lagere verbruik en de hiermee samenhangende lagere warmteafgifte zit er op deze videokaart een stevig uit de kluiten gewassen ventilator. Hopelijk koos Medion voor een geluidarme versie.

Aansluitingen

Eén bemerking bij de aansluitingen: de reclamefolder heeft het over “USB 3.0 – de gegevensturbo”, maar alleen het dockingstation bovenaan, dat je misschien nooit gebruikt en één aansluiting vooraan is USB 3.0; achteraan zijn alle vier USB aansluitingen van het type USB 2.0.

Software

Uiteraard is het besturingssysteem Windows 10. Verder krijg je een “Home Cinema Suite” van CyberLink met Power2Go, PowerDirector, PowerDVD en PhotoDirector. Vroeger zat er ook steevast het Medion MediaPack bij met allerlei programma’s van Ashampoo, maar dat schijnt voorgoed verdwenen.

Er zit een proefversie van 30 dagen bij voor Office 365, maar samen met de computer zelf, heeft Aldi ook een doos met “Office 365 Personal” in de aanbieding voor 49,- euro. Dat is dus alleen het abonnementsgeld voor het eerste jaar, volgende jaren mag je 69,- euro (of meer) betalen.

Conclusie

Met zijn prijskaartje van 399,- euro is de Medion Akoya MD 8305 (E2230 D) uiteraard een instapcomputer. Voor bureauwerk en internetten is hij zeker geschikt, en de videokaart belooft zelfs dat je er ook vrij recente spelletjes mee kunt spelen, waarbij we toch de bedenking maken in hoeverre de eerder zwakke processor hierbij zal willen volgen. Windows 10 is vooraf geïnstalleerd, dus geen gedoe met updates die toch niet helemaal zo vlekkeloos verlopen als beloofd.

Adviesprijs: 399 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content