Prijsverlaging maakt PlayBook hebbeding

De BlackBerry PlayBook verkocht vlak na de introductie slecht, onder meer door de vertraging die PlayBook OS 2.0 had opgelopen. Om toch van de voorraden af te raken, biedt RIM de BlackBerry PlayBook aan spotprijzen aan. Een test.

De BlackBerry PlayBook verkocht vlak na de introductie slecht, onder meer door de vertraging die PlayBook OS 2.0 had opgelopen. Om toch van de voorraden af te raken, biedt RIM de BlackBerry PlayBook aan spotprijzen aan. Een test.


De PlayBook is beschikbaar in drie capaciteiten: 16, 32 en 64 GB. Wij kochten een 16 GB model voor slechts 199,99 euro, inclusief BTW. De tablet van RIM weegt 430 gram en meet 19,4 x 13 x 1 cm. Het scherm met een resolutie van 1024 x 600 pixels is 7-inch groot, naar onze mening de ideale grootte. De PlayBook ligt zeer goed in de hand, maar als je hem de hele dag moet vasthouden wordt het wel vermoeiend. Een BlackBerry Convertible Case die ook dienst doet als staander kan dan uitkomst bieden.


De tablet zelf voelt zéér solide aan en straalt dat ook uit. Een dergelijke bouwkwaliteit verwacht je niet voor een toestel van slechts 199,99 euro. Zullen de concurrenten volgen en wordt de tablet nu eindelijk betaalbaar?


Technisch

Om het geheel vlotjes te laten draaien, rustte RIM de PlayBook uit met een 1 GHz dual core processor en 1 GB ram-geheugen. Multitasken vormt dus geen enkel probleem voor deze tablet. Videobellen is mogelijk dankzij de secundaire 3 megapixel camera op de voorzijde en de 5 megapixel camera op de achterzijde kan eveneens video’s opnemen in 1080p HD-kwaliteit. Het toestel heeft zelf geen 3G aan boord, maar kan eenvoudig verbinden met een BlackBerry telefoon via Bluetooth (v2.1 + EDR) dankzij BlackBerry Bridge. Bovendien kun je op vrijwel elke moderne smartphone tethering activeren, zodat je alsnog toegang krijgt tot het internet met de PlayBook via je smartphone.


Uiteraard is de PlayBook wel uitgerust met wifi 802.11 a/b/g/n en ook verbinden met je pc vormt geen probleem dankzij de micro-USB-poort. Via de micro-HDMI-poort kan je de PlayBook verbinden met een tv en alles weergeven op groot scherm. De browser biedt volledige ondersteuning voor Flash (11.2) en HTML5, zodat je niets hoeft te missen van het wereldwijde web.


PlayBook OS

Het op QNX gebaseerde PlayBook OS 2.0 werkt erg vlot en vertoonde tijdens onze test geen enkele hapering of vastloper. Het QNX real-time besturingssysteem is dan ook extreem stabiel en wordt gebruikt in de (auto-)industrie, medische sector en voor militaire doeleinden. We overlopen kort enkele functies van de nieuwe versie van het PlayBook OS.


Het besturingssysteem beschikt nu over een geïntegreerde e-mailclient met een unified inbox. Deze inbox verzamelt alle berichten van sociale netwerken, berichten van BlackBerry Messenger en e-mails op één plaats. Ook een kalender- en contactenapplicatie is nu standaard aanwezig. Bovendien is er de mogelijkheid om sociale netwerken te synchroniseren met je agenda en contactpersonen. Je contactpersonen worden continu bijgewerkt met real-time informatie van Facebook, Twitter en LinkedIn om zo een volledig overzicht van je contactpersonen te creëren.


Het nieuwe besturingssysteem biedt, volgens RIM, ook een verbeterde productiviteit, onder meer dankzij het bijgewerkte virtuele toetsenbord. Misschien wel de belangrijkste vernieuwing is de mogelijkheid om Android apps te draaien op de PlayBook. Hierdoor krijgt de eindgebruiker toegang tot een zeer grote hoeveelheid apps die geschikt zijn voor gebruik met de PlayBook. Het aanbod Android apps voor de PlayBook is momenteel nog erg beperkt, maar BlackBerry belooft om dit in de toekomst uit te breiden.


Conclusie

De BlackBerry PlayBook is een goede keuze als je op zoek bent naar een degelijke, betrouwbare en bovenal betaalbare tablet. Het op QNX gebaseerde PlayBook OS 2.0 besturingssysteem is uiterst stabiel en werkt zeer vlot. Bovendien beschikt de PlayBook over een snelle webbrowser die volledige ondersteuning biedt voor Flash en HTML5. Tot slot kunnen BlackBerry bezitters deze tablet gebruiken als verlengde van hun smartphone en dit in alle veiligheid. Door de gedaalde prijzen (16 GB 199 euro, 32 GB 249 euro, 64 GB 299 euro) is de BlackBerry PlayBook een tablet met een uitstekende prijskwaliteitverhouding.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content