QNAP NAS met uitgebreide mogelijkheden

De QNAP TurboNAS TS-669 Pro is een midrange alles-in-een NAS-server in een tafelmodel met zes schijfsleuven en is bedoeld voor professionele gebruikers en kmo’s.

De QNAP TurboNAS TS-669 Pro is een midrange alles-in-een NAS-server in een tafelmodel met zes schijfsleuven en is bedoeld voor professionele gebruikers en kmo’s.


De NAS in pikzwarte uitvoering wordt leeg geleverd. Wij hebben hem getest met vijf SATA-3 SSD’s van 240 GB elk. Ingebruikname is erg eenvoudig en kan zonder enig software-ingreep, tenzij je de standaardinstellingen wil wijzigen.


Op de voorkant van de TS-669 Pro zit een tweeregelig blauwwit lcd-display met een kleine Enter-knop ernaast. De NAS detecteert zelf de schijven en stelt een geschikt RAID-niveau voor. In ons geval wordt RAID-5 voorgesteld, een keuze die we bevestigen door op de Enter-knop te drukken.


Ingebruikname

Vier minuten later kunnen we aan onze NAS, hoewel het nog een uur duurt voor alle schijven volledig gesynchroniseerd zijn en we de NAS op volle snelheid kunnen gebruiken. Ook bij QNAP is het net zoals bij Netgear en Synology mogelijk om het RAID-niveau achteraf te wijzigen of uit te breiden met behoud van alle gegevens.


De startpagina van de NAS geeft niet alleen toegang tot het meertalige webbeheer, maar ook tot de web file manager en tot drie speciale websites: ondersteuning, qnap wiki en qnap forum. De beheerder kan hier desgewenst pictogrammen bijplaatsen voor directe toegang naar andere op de NAS geactiveerde applicatieservers.


Mogelijkheden

De functionaliteit is erg uitgebreid: alles zit erin wat je van een moderne NAS mag verwachten, met inbegrip van ondersteuning voor iSCSI, clustering en virtualisatie. Verschillende applicatieservers zijn al geïnstalleerd, maar nog niet geactiveerd. Dat varieert van verschillende multimediaservers tot RADIUS- en videobewakingsservers.


Dit kan nog worden uitgebreid met behulp van QNAP-packages, variërend van de Asterisk-internettelefonieserver tot Xeams mailserver. Geen enkele andere NAS-fabrikant biedt een zo uitgebreide feature-set.


Conclusie

De QNAP TurboNAS TS-669 Pro kost 1.005 euro. Uit de resultaten van onze testen met de Intel NAS Performance Test blijkt dat het de snelste tafelmodel-NAS is die we al hebben getest. Ze biedt ook meer functies dan NAS’en van andere merken. Alleen de duurdere NAS’en van Synology komen qua mogelijkheden en prestaties in de buurt. Het besturingssysteem van QNAP is wel niet zo flitsend en geavanceerd als dat van Synology. Maar voor professionele gebruikers is dat ook minder van belang.


Bron: www.diskidee.be

Partner Content