Review: Audio-Technica ATH-TWX7 – draagcomfort en geluidskwaliteit voorop

De ATH-TWX7 oortjes van Audio-Technica zitten comfortabel en voelen zeer licht aan. © Audio-Technica

Titel - Audio-Technica ATH-TWX7

Richtprijs - 219 euro (incl. btw)

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

We stopten een maand lang de ATH-TWX7 oortjes van Audio-Technica in. Ze blijken een uitstekende combinatie van prima geluidskwaliteit, actieve ruisonderdrukking en draagcomfort.

Audio-Technica is een Japanse producent van (draadloze) microfoons – hallo, podcasters! -, draaitafels – leve vinyl! – maar ook hoofdtelefoons. Nog wat onbekend is dat er ook draadloze oortjes in het gamma zitten. Maar na een test van ruim een maand met het ATH-TWX7 setje durven we stellen dat onbekend zeker niet altijd onbemind maakt. Wel integendeel: de ATH-TWX7 oortjes maken hier indruk.

Ze zijn niet het absolute topmodel van de fabrikant – dat is de ATH-TWX9 die vorig jaar al uit kwam – maar net daarom zijn we fan van dit pakweg 100 euro goedkopere setje waar draagcomfort én geluidskwaliteit duidelijk ook voorop staan. Een van de belangrijkste verschillen tussen beide modellen is dat deze oortjes géén aptX Adaptive audiocodec van Qualcomm ondersteunen, maar het met de ldac-, sbc- en aac-audiocodecs van Sony doen. Is dat een probleem? Wat ons betreft niet. Zeker als je vooral muziek van Spotify streamt of TuneIn-radiostations beluistert, dan doen deze oortjes het prima. Technisch delen ze trouwens hetzelfde ontwerp en dezelfde drivers als de duurdere versie.

Prima geluidskwaliteit

© Audio-Technica

Zeiden we al dat de geluidskwaliteit meer dan oké is? Een jazzy trompet, een nostalgische piano, een zwoele stem of een harde gitaar: alle muziekgenres waar wij het meeste van houden – van pop, rock, klassiek, jazz tot hip-hop en indie-akoestisch – klinken meer dan prima. Ook de genres waar bas een meer belangrijke rol mag spelen – techno, house en dance – doen het goed. De bas is altijd wel aanwezig, maar het laag wordt nooit te nadrukkelijk. Al kan ik me wel inbeelden dat de échte Tomorrowland-fan toch eerder zijn of haar toevlucht zal nemen tot een koptelefoon die voor een volwaardige diepe bas gaat.

Equalizer is goeie extra

Altijd mooi meegenomen is het wanneer je het geluid kan finetunen naar je eigen voorkeuren. En dat kan ook via de bijbehorende Connect-app. Van zodra je de oortjes voor de eerste keer uit het oplaaddoosje haalt, stelt je gsm of laptop trouwens automatisch voor om te pairen: met dank aan de nieuwere Bluetooth-standaarden. Je kan twee toestellen simultaan koppelen en dan ook bedienen via de app. Na die eerste koppeling krijg je ook het voorstel om die Connect-app te installeren, dus dat doe je ook maar beter meteen.

De equalizer in de app telt naast ‘original’ vier voorinstellingen (Bass Boost, Clear Vocal, V-shaped en Treble Enhance) maar je kan ook nog manueel aanpassingen doen én die in een andere preset bewaren: een mooi pluspunt.

© Audio-Technica

App is noodzakelijk

Nog via de app kan je instellen of de ruisonderdrukking aan of uit moet staan of op de ‘Hear-Through’-stand. De app is wat ons betreft onontbeerlijk want het is op die manier dat je het gedrag van de aanraakgevoelige sensors en knoppen – op het linker- en rechteroortje instelt. Bijvoorbeeld één maal aanraken voor Play/Pause, en twee maal aanraken – een double tap – om de Talk-Through te (de)activeren. Dat laatste is een échte aanrader wanneer je de oortjes bijvoorbeeld op kantoor gebruikt met actieve ruisonderdrukking. Collega’s een rij verderop in een landschapskantoor hoor je dan écht niet, maar wanneer een collega jou iets komt vragen kan je dan wel met één double-tap de Talk-Through activeren waarna je hem of haar wel perfect verstaat. Nog een double-tap en je ruisonderdrukking staat weer helemaal aan.

Goeie ruisonderdrukking

© KVdS/DN

We hebben al heel wat oortjes getest en meestal is het de ruisonderdrukking die ons teleur stelt – zeker als het niet over de absolute topmodellen gaat. Niet bij de ATH-TWX7! De ruisonderdrukking doet zijn werk eerder onopvallend en voelt niet te ‘agressief’ aan. En minstens zo belangrijk: de impact op de geluidskwaliteit van muziek blijft beperkt. Dat hebben we toch al vaak anders gehoord: dat muziek afgevlakt wordt van zodra de ruisonderdrukking ingeschakeld is.

Veel hangt natuurlijk af van de pasvorm: je moet dus wel ear tips – zachte dopjes – op de oortjes plaatsen die perfect in je oorschelp passen. De meeste fabrikanten leveren daarom meerdere maten van ear tips mee en ook hier verwent Audio-Technica je. In de doos zitten twee zakjes met voldoende verschillende maten: XS/S/M/L. Neem ook echt je tijd om de ideale maat te vinden: enkel dan lukt het om de oortjes ook langer dan één of twee uur in te houden zonder last of irritatie te krijgen aan de gehoorgang. Wat hier wel nog extra handig had kunnen zijn is een optie in de app om de pasvorm te testen.

Eenmaal je de goeie maat te pakken hebt, blijven ze ook comfortabel zitten. Of bijna altijd toch. De enige uitzondering is tijdens het fietsen of fitnessen. Jammer. Ben je van plan om de oortjes ook te gebruiken voor je favoriete (intensieve) sport? Dan moet je misschien wel op zoek naar een alternatief want daarvoor lijkt de ATH-TWX7 ons toch minder geschikt. In alle andere scenario’s zou je soms bijna vergeten dat je ze in hebt: met amper 4,7 gram zijn ze ook uitermate licht. En met een IPX4-rating, dus ze kunnen ook tegen meer dan een spatje regen.

Multipoint helpt

Al kort vermeld daarnet: je kan twee toestellen tegelijk koppelen. Die Bluetooth Multipoint is meer dan een gimmick, want gewoon ook zéér handig in een werkcontext. Op kantoor of in je thuiswerkomgeving kan je de oortjes bijvoorbeeld zowel aan je laptop als aan je smartphone koppelen. Zo kan je Teams-videocalls en het luisteren naar muziek gewoon combineren met een binnenkomend telefoongesprek, zonder eerst devices te moeten afkoppelen.

Over dat bellen: dat lukt ook gewoon prima. In elk oortje zit een ‘beamforming’ microfoon ingebouwd, zodat je stem aan de andere kant van de lijn ook zonder al te veel gekraak, onderbreking of omgevingsgeluid door komt.

Slaapwel met Soundscape

Ben je een slechte slaper? Of hou je er gewoon van om zachtjes in te dommelen met het geluid van een kabbelend beekje, rollende golven of neervallende regendruppels? Dan gaat het je ongetwijfeld boeien dat de app ook een ingebouwde Soundscape-functie heeft om te kiezen uit rustgevende geluiden; onderverdeeld in Nature, Healing (meditatie) en Masking Noise: het bewust toevoegen van geruis om omgevingsgeluid te maskeren.
Nog in de app vinden we een ‘set timer’ functie en dat kunnen we alleen maar toejuichen: ideaal om in te slapen met je favoriete muziek of rustgevende geluiden.

© Audio-Technica

Batterij kan beter

Zijn er dan geen andere minpunten? Weinig. Maar toch één jammer punt is de eerder beperkte batterijduur. Nu niet dat het dramatisch is: maximaal 7,5 uur is op zich wel oké. In combinatie met de oplaadcase krik je dat wel op tot 24 uur. Zet je de ruisonderdrukking de hele tijd aan, dan verlies je wel al ruim een uur. In de praktijk kom je dan op ruim zes uur uit vooraleer je de oortjes moet opladen. Zoals gezegd: dat is zeker niet dramatisch slecht maar binnen deze prijsklasse mag het wel wat beter.

Conclusie

Maar alles naast elkaar gelegd is ons eindoordeel toch zeer positief. Binnen deze prijsklasse word je ruim in de watten gelegd door Audio-Technica met goeie pasvormen, comfortabele goed klinkende oortjes en een degelijke bijbehorende app die ook nuttige extra’s toevoegt. Oké, de batterij mocht wat beter maar is geen dealbreaker: zeker niet als je deze oortjes binnenkort ergens voor minder dan de originele richtprijs ziet liggen. Wie vooral oortjes zoekt voor tijdens het sporten, die kijkt beter wel wat verder uit naar alternatieven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content