Review: bewakingscamera met blikveld van 180 graden

D-Link dcs-8200lh © D-Link dcs-8200lh

De D-Link DCS-8200LH is een bewakingscamera met een blikveld van 180 graden die naadloos geïntegreerd kan worden in het eerder geteste mydlink Home assortiment. We hebben deze panoramische draadloze surveillance-camera getest.

Het D-Link mydlink Home assortiment bestaat uit apparaten, sensoren en apps waarmee je je huis kunt automatiseren, monitoren, beheren en instellen. De DCS-8200LH Panoramic HD Camera is een nieuw lid van de familie, waarvan we de startkit enkele maanden geleden testten.

Het is een draadloze bewakingscamera met 720p-resolutie, 180° gezichtsveld dankzij een visooglens en nachtzicht.

Technische kenmerken

Het gezichtsveld van de D-Link mydlink Home DCS-8200LH Panoramic HD Camera beslaat 180° horizontaal en 120° verticaal. Beelden van de visooglens worden in de camera rechtgezet (‘de-warping’). Een microfoon is ingebouwd en de infrarode leds kunnen een donkere scène tot op vijf meter afstand verlichten.

De camera heeft een vast brandpunt van 1,72mm, met een opening van f2.0. Beelden vanaf 50 cm worden scherp weergegeven, waarbij je ook 8X digitaal kunt inzoomen. Ondersteunde resoluties voor opnames zijn 1280 x 720, 720 x 480 en 640 x 360 pixels tot 30 fps.

De draadloze verbinding gebeurt naar keuze in de 2,4- of 5 GHz wifi-frequentie met Wireless-ac, Wireless-n, Wireless-g of Wireliess-a. De maximale theoretische doorvoersnelheid is 433 Mbit/s.

Beelden kunnen ook in de camera zelf worden opgeslagen op een microsd/sdhc-geheugenkaartje. De camera meet 137.5 x 95.8 x 95.8 mm en weegt 165 gram. Het typische verbruik is 4,8 watt.

De volledige specificaties van de DCS-8200LH vind je op de website van D-Link.

Ingebruikname

De ivoorwitte DCS-8200LH wordt geleverd met een losse, stevige voet waarop je de camera vastschroeft. Sluit vervolgens de meegeleverde usb-voeding aan en volg de instructies op het meegeleverde kaartje.

Heb je de mydlink Home app voor Android of iOS nog niet dan dien je die eerst te installeren. Druk op het configuratiewieltje in de app en kies “Apparaat toevoegen”. Scan de qr-code op het kaartje. Wacht tot het ledlampje op de achterkant oranje knippert. Druk op “Volgende”.

Nu kun je eventueel een microsd-kaart plaatsen en verdergaan, of deze stap overslaan en verdergaan. Druk nu op de wps-knop achteraan op het apparaat. De led brandt nu groen. Doe hetzelfde op je router.

Druk op “Volgende” om de camera met je router te verbinden. Bevestig de getoonde tijdzone en geef de camera een naam en wijzig desgewenst het pictogram.

Na een korte wachttijd wordt je nieuwe apparaat toegevoegd aan de app. Lukt het op deze manier niet, dan kun je ook de instructies voor een handmatige installatie volgen.

Bij ons werkte deze installatieprocedure op het eerste zicht probleemloos. De nieuwe camera verscheen als “verbonden” in de app, maar wanneer we erop drukten kregen we alsnog de melding dat de app geen verbinding kon maken met de camera. We kozen er dan maar voor om de camera opnieuw in te stellen, maar ditmaal handmatig.

Dan verbind je je mobieltje of tablet direct met het open wifi-netwerk van de camera en vult vervolgens in de app de pincode die afgedrukt is op het kaartje in. Vervolgens selecteer je je wifi-thuisnetwerk en vul je handmatig het wifi-wachtwoord in. Verbind je mobieltje nu opnieuw met je wifi-netwerk en zorg er daarbij voor dat de ssid dezelfde is als degene die je daarnet bij de cameraconfiguratie koos. Druk op “Volgende”, bevestig de tijdzone en geef je nieuwe apparaat een naam. Na “Voltooien” werkte de camera ditmaal wel.

De reden dat de automatische procedure bij ons niet werkte is omdat we twee aparte ssid’s gebruikten voor het 2,4- en het 5-GHz wifi-netwerk. Sommige routers hebben aparte wps-knoppen voor beide frequenties, maar bij ons is dat niet het geval. Dan werkt de automatische installatie mogelijk niet en moet je het handmatig uitvoeren.

Praktijk

De DCS-8200LH wordt gewoon toegevoegd aan je andere mydlink-apparaten in de mydlink Home-app die we eerder bespraken; we verwijzen je voor details over de werking van de app en het volledige mydlink Home-systeem dan ook naar onze eerdere review.

Deze camera heeft ingebouwde bewegings- en geluidsdetectie waarbij je respectievelijk delen van het beeld of het maximaal aantal decibels in de app kunt configureren. Ook is montage aan het plafond mogelijk, waarbij je dan in de app het beeld kunt omdraaien om dit mogelijk te maken.

Beelden opslaan doe je via “Mijn acties” in de app (klik op de drie puntjes rechtsboven in de app om dit menu te openen; dat is bij het eerste gebruik niet heel duidelijk).

Je kiest een detectiesoort (video of geluid) en een actie, bv. opslaan van een videofragment of snapshot op de sd-kaart. Geef je actie een naam en bewaar ze. De camera zal nu beelden bewaren op de sd-kaart. Als je dit instelt, krijg je een verwittiging bij elke opname.

Je kunt beelden helaas niet via de app raadplegen. Opgenomen beelden dien je op je computer of mobiel te raadplegen, waarbij je de sd-kaart uit de camera moet nemen. De camera maakt telkens een jpg-foto (helaas maar met een resolutie van 320 x 240 pixels) en een mp4-video (wel in 720p resolutie) bij een detectie en bewaart die in folders die ingedeeld zijn op datum en uur.

De mydlink Home app ondersteunt intussen IFTTT en de Nest-thermostaat. Met IFTTT kun je allerlei acties definiëren en het volledige systeem gebruiken met andere apps en diensten. De mydlink Home app kan ook thuis en afwezig instellen of de temperatuur regelen met de Nest-thermostaat. Beide opties gaan ietwat verborgen achter het wieltje en dan de optie “Integratie 3e partij”.

De D-Link camera’s zoals deze DCS-8200LH zijn ook perfect bruikbaar met de bewakingssoftware van nas-systemen zoals die van D-Link, Netgear, QNAP en Synology.

De DCS-8200LH heeft inderdaad een veel breder beeldveld dan de eerder geteste D-Link Monitor HD camera (DCS-935L). Ondanks de visooglens ogen de beelden perfect recht. Voor het overige is er weinig verschil. De beeldkwaliteit is goed en redelijk gedetailleerd.

In vergelijking met de vier (kleinere) ir-leds van zijn kleinere broer verlichten de beide ir-leds in het donker iets minder, waardoor onderwerpen die verder dan ongeveer vijf meter van de camera verwijderd zijn minder goed zichtbaar zijn. De DCS-935L ziet in het donker verder dan deze DCS-8200LH.

Conclusie

De D-Link mydlink Home DCS-8200LH Panoramic HD Camera is een interessante toevoeging aan het mydlink Home-gamma. Het bredere blikveld is interessant voor het bewaken van grotere ruimtes. Dankzij de geheugenkaartsleuf en bewegings- en geluidsdetectie kan de camera ook zelfstandig beelden bewaren, die achteraf eenvoudig raadpleegbaar zijn. Daarnaast kun je ad-hoc beelden bekijken in de mydlink Home-app, acties definiëren in de app en met IFTTT, of deze camera eventueel gebruiken met een nas-bewakingsserver.

Adviesprijs: 189,95 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content