Review: certificatie en keurmerken elektronica (deel 2)

Onveilige reisoplader 'Mocreo' © Mocreo

In een eerste deel behandelden we de belangrijkste keurmerken die de EU vastlegt voor elektrische en elektronische apparatuur. In dit tweede deel bekijken we het FCC-label dat op alle elektronica moet worden aangebracht die in de V.S. en Canada geproduceerd en/of verkocht wordt.

De hier afgebeelde reisoplader van een onbekende Chinese fabrikant draagt het CE-merk, FCC-merk en WEEE-merk. Maar er is risico op elektrische schok omdat de levende pennen tijdens het gebruik toegankelijk zijn. Deze lader voldoet niet van de voorschriften van de laagspanningsrichtlijn en de desbetreffende Europese norm EN 60950. Het product moet van de EU worden teruggeroepen door de importeur. (Rapex-melding door Zweden, 2017 week 49, waarschuwingsnummer A12/1764/17.)

Willekeurige keurmerken op onveilige reisoplader
Willekeurige keurmerken op onveilige reisoplader© Mocreo

Maar wat zien we? Op verschillende Chinese sites wordt deze onveilige oplader nog steeds verkocht, bijvoorbeeld hier. Op die website wordt het apparaat zelfs verkocht met dezelfde ‘merknaam’ (‘Mocreo’) als in de Zweedse Rapex-melding, dus bij een (niet-waarschijnlijke) controle door de douane wordt hij er uitgepikt en vernietigd.

Maar te vrezen valt dat dezelfde oplader onder verschillende ‘merken’ te koop is bij allerlei websites die gratis uit het Verre Oosten leveren. Het is dweilen met de kraan open!

FCC-merk

Ook op elektronica die bij ons wordt verkocht tref je vaak het FCC-merk of de ‘FCC Declaration of Conformity’ aan. Het label moet op alle elektronica worden aangebracht die in de V.S. en Canada geproduceerd en/of verkocht wordt.

Het FCC-merk garandeert vooral dat elektronische apparatuur geen ongewenste elektromagnetische interferentie veroorzaken. De testprocedure is wettelijk vastgelegd en wordt uitgevoerd door meer dan 270 vrij door de fabrikant te kiezen externe testinstanties binnen zowel als buiten de V.S. die de noodzakelijke declaratie mogen afleveren.

Bedrijven dienen het product en de bijbehorende declaratie in te dienen bij een database die iedereen online kan raadplegen.

Elk product krijgt een unieke FCCID-code. De eerste drie of vijf alfanumerieke tekens identificeren de fabrikant. De overblijvende tekens identificeren het product. Bijvoorbeeld ‘B4Z-34009-PIR’ (dit is een fictief FCCID).

Gedetailleerde productinformatie

Vroeger moest de FCCID op het product vermeld worden naast het FCC-merk, maar die verplichting is enkele jaren geleden afgevoerd.

Via de ‘Advanced Search’ in de vrij toegankelijke FCC-database kan je deze informatie met wat moeite vaak wel nog achterhalen.

Eens je de FCCID van een product kent, achterhaal je via de database heel veel details over de gebruikte onderdelen, productfoto’s, handleidingen, en gedetailleerde beschrijvingen van interne onderdelen, bijvoorbeeld de precieze kenmerken van een niet-verwisselbare accu in een smartphone of tablet.

Zelf controleren

Deze informatie is handig als je de veiligheid van het elektronische product zelf wil controleren, maar ze is ook interessant als je iets zelf wil herstellen. De FCCID-fabrikantcode kan je daarnaast helpen om de originele fabrikant van een OEM-onderdeel terug te vinden.

In de tabel vind je de FCCID-fabrikantcodes van enkele bekende tech-bedrijven (terug te vinden via de ‘Grantee Search’ op de FCC-website):

Acer GQ8, GLY, HLZ & andere
Apple BCG, HBB, SUJ & W89
Asus L4B, MSQ & M2G
Dell E2K, IOS, MMZ & 2AIO2
HP B94, CNT, ROC, XN7 & 2AMRU
Huawei QIS
Intel EJM
Lenovo S2L, YCN, ASM, O57 & 2AJAY
LG BEJ, FFM, SSN, U3U, WB9, ZNF & andere
Medion WCE
Microsoft C3K, GML, LJO, LJP & andere
MSI AER, G5V, K8H, XCI & andere
Philips A3K, AD3, BOU, CY7, DBM, 2AEFK & andere
Samsung A3L, C97, FIW, NP8, C8C, CSY, G4W, LDR & andere
Seagate EAX & ZC9
Shuttle G2V, ITU, K5S & S8C
Toshiba A6W, AJX, AYD, BF2, M8D, AGI & andere
WDC EU4, VXS, R4V (= Sandisk) & 2APRX
Xiaomi 2AFZY & 2AFZZ

Andere keurmerken

Hoewel de CE- en FCC-keurmerken op elektronica het meest voorkomen, zijn er ook andere nationale of regionale keurmerken in omloop (van ACMA in Australië tot VCCI in Japan). Het zou ons te ver voeren om die hier allemaal te bespreken.

Vaak zijn de nationale toekenningsvoorwaarden strenger dan voor de Europese CE- en Amerikaanse FCC-markeringen. Ze kunnen dus een bijkomende garantie voor kwaliteit zijn. Maar ook hier geldt dat sommige fabrikanten uit het Verre Oosten deze logo’s op hun product aanbrengen zonder dat ze écht gecertificeerd zijn. Honderd procent zekerheid heb je dus nooit.

Er bestaan ook nog verschillende, al dan niet verplichte, milieu-keurmerken (RoHS, China RoHS, WEEE, EU-ecolabel). Daar zullen we in een volgende artikel een kort overzicht van geven.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content