Review: desktopschijf met geïntegreerde usb 3.0-hub

Seagate Backup Plus Hub © Seagate

We testten de Seagate Backup Plus Hub, een externe desktopschijf met een capaciteit tot 8 TB en een geïntegreerde usb 3.0-hub, waarmee je ook externe apparaten kunt laden.

De Seagate Backup Plus Hub is identiek aan de Backup Plus Desktop, met de toevoeging van een geïntegreerde usb 3.0-hub met twee poorten. Als je deze externe desktopschijf op een pc of Mac aansluit, verlies je dus geen usb 3.0-poort en win je er integendeel één bij.

De in een fabriek in Thailand geassembleerde Seagate Backup Plus Hub is verkrijgbaar in capaciteiten van 4 TB, 6 TB en 8 TB. Wij testten de 4 TB-versie, die het productnummer STEL4000200 draagt. Van de opgegeven capaciteit van 4 TB is recht uit de doos nog 3,6 TB effectief beschikbaar.

Mogelijkheden

Je sluit de schijf aan op de usb-poort van je pc of Mac en steekt de meegeleverde voeding in het stopcontact. De benodigde software staat op de schijf zelf. Klik op “Start Here” om de software-installatie te starten. Wij testten de schijf op een desktopcomputer met Windows 10, maar ze werkt dus ook op een Mac. Ze wordt geleverd met ntfs-formattering, maar een Paragon NTFS driver voor Mac is meegeleverd. Uiteraard kun je de schijf ook herformatteren in bijvoorbeeld HFS+.

De installatie start met een webpagina waarop je je naam en e-mailadres moet invullen. Klik op “Volgende” en “Downloaden” om de benodigde Seagate Dashboard-software binnen te halen. Heb je die al geïnstalleerd voor een ander Seagate-product dan kun je deze stappen uiteraard overslaan en de schijf direct configureren via Seagate Dashboard.

Je kunt deze externe schijf uiteraard gebruiken zoals elke andere externe schijf en bent niet verplicht om de Seagate Dashboard-software te gebruiken. Dit programma heeft een ingebouwde back-upfunctie, zowel voor pc’s als mobiele apparaten als voor de cloud. Je kunt met Dashboard ook foto’s en video’s naar je sociale netwerken uploaden of ervan downloaden.

De beide usb-poorten bevinden zich op de voorzijde van de blinkend zwarte schijf, die je naar keuze plat op je bureau neerlegt, of op zijn zijkant op een werkvlak zet. De drie versies van deze externe schijf meten alledrie 198,1 x 41 x 118 mm.

Twee jaar lang gratis 200GB Microsoft OneDrive cloud-opslag is inbegrepen in de prijs van deze schijf.

Prestaties

Seagate vermeldt voor deze externe schijf een “maximale gegevensoverdracht” van 160 MB/s. Dat is maar half gelogen…

De door ons gemeten gemiddelde sequentiële leessnelheid met testbestanden van 1 MB bedraagt effectief 164 MB/s; dat is dus zelfs een klein beetje méér. De gemiddelde sequentiële schrijfsnelheid is echter “maar” 55 MB/s. Op zichzelf een behoorlijk resultaat, maar uiteraard ver van de opgegeven snelheid.

Met kleinere testbestanden van 64 kByte daalt de sequentiële schrijfsnelheid tot 5,6 MB/s en de sequentiële leessnelheid tot 131 MB/s.

We maten verder een random (qd32) schrijfsnelheid van 427,4 kByte/s, ofwel 118,1 iops, met een toegangssnelheid van 8,47 ms en een gemiddelde random (qd32) leessnelheid van 747 kByte/s, ofwel 186,7 iops, met een toegangssnelheid van 5,36 ms.

De usb-hub werkt perfect. Er was geen snelheidsverschil tussen een usb 3.0-schijf die we aansloten op de usb-hub van de Seagate Backup Plus Hub tegenover dezelfde schijf rechtstreeks op de usb-poort van onze test-pc aangesloten.

De ventilator in de schijf werkt aan een fluisterstille 43,8 dB(A), stiller dan het geluid dat je toetsenbord maakt als je er met tien vingers op typt (nl. ca. 53 dB(A)).

Tussen haakjes: bovenop de verpakking heeft Seagate trots afgedrukt: “Volledig recycleerbare verpakking”. Dat geldt dan toch niet voor het plastic rond de kartonnen doos zelf en voor de talloze plastic zakjes rond de schijf, voeding en kabels die je in de doos terugvindt…

Conclusie

De Seagate Backup Plus Hub presteert goed. De toevoeging van twee usb 3.0-poorten met laadfunctie zorgt ervoor dat je een usb-poort bijwint wanneer je deze externe schijf op je pc of Mac aansluit.

Prijs: de 4 TB versie is beschikbaar voor 164.99 euro, de 6 TB versie voor 244.99 euro en de 8 TB versie voor 294.99 euro. Je kan hem onder meer aanschaffen bij MediaMarkt, Exellent, Coolblue en Bol.com. Seagate geeft twee jaar garantie op deze schijf.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content