Review: draadloos video-bewakingssysteem

Netgear Arlo camera's en basisstation © Netgear

Netgear Arlo is een draadloos ip-camerabewakingssysteem dat zowel binnen als buiten gebruikt kan worden. Opnames worden bewaard in de Arlo-cloud. Wij testten het Arlo-startpakket met twee hd camera’s en één basisstation (vms3230).

Het Arlo Smart Home Security systeem kan volgens Netgear gebruikt worden voor (vakantie)huisbewaking, baby- en/of huisdierbewaking, zakelijke beveiliging of voor het bewaken van hulpbehoevende mensen.

De batterij-aangedreven camera’s zijn ontworpen om wakker te worden bij de detectie van bewegingen of wanneer de gebruiker het beeld oproept in de bijbehorende app. Ze maken dan enkele seconden of minuten opnames, zoals de gebruiker dit ingesteld heeft. Die opnames worden vervolgens bewaard in de Arlo-cloud.

Arlo wordt verkocht als kant-en-klaar pakket met vijf, vier, drie, twee of één camera(‘s), de nodige bevestigingsmaterialen en een draadloos basisstation dat je aan je router koppelt met behulp van een meegeleverde Ethernet-kabel.

Elk basisstation ondersteunt maximaal dertig camera’s. Extra camera’s kun je ook los bijkopen, per stuk (vmc3030) of per vier (vmc3420) verpakt. De standaard meegeleverde camerabevestigingen zijn magnetisch, maar je kunt apart vaste, diefstalveilige montagevoetjes met een schroef- of kogelbevestiging bijkopen.

Ingebruikname

Een handleiding wordt niet meegeleverd. In de verpakking zit een papiertje met een url waar je die kunt downloaden. Op die pagina vind je niet alleen een klassieke handleiding in pdf-formaat, maar ook verschillende video’s met hulp.

Om te starten koppel je het ivoorwitte basisstation aan je router met de meegeleverde Ethernet-kabel. (Je kunt desgewenst meerdere basisstations met hun gekoppelde camera’s in hetzelfde netwerk gebruiken.)

Het basisstation heeft een compacte externe voeding. Steek die in het stopcontact, druk op de stroomknop op de achterkant en wacht tot het stroom-led en het internet-led (met aarde-symbool) groen branden.

Dit duurt ongeveer twee minuten. Vervolgens maak je een Arlo-account aan. De eenvoudigste manier is via de mobiele app die beschikbaar is voor iOS en Android. Maar het kan ook via een webbrowser op het adres arlo.com/login.

De web-app is helaas eentalig Engels, maar de mobiele app is wel in het Nederlands beschikbaar. Kies in elk geval “New System Setup” en selecteer het serienummer van je basisstation uit het afrolmenu. Het nummer vind je terug op een sticker onderaan op het basisstation.

Selecteer een geschikte tijdszone en klik op “Continue”. Vul nu de gevraagde gegevens in, kies een wachtwoord en een veiligheidsvraag waarmee je het wachtwoord kunt terugvinden mocht je het vergeten. Het wachtwoord moet minstens zes tekens lang zijn en een hoofdletter, kleine letter en cijfer bevatten.

Vervolgens kun je een abonnementstype selecteren. Standaard is in de aankoopprijs 1 GB cloudopslag inbegrepen voor maximaal vijf camera’s en één bewakingsstation. Dit is voldoende voor zeven dagen opnames. Wil je méér dan zal je moeten bijbetalen. Dit kost tussen 8,88 en 13,99 euro per maand, afhankelijk van de hoeveelheid camera’s en opslagruimte. Tenzij voor professioneel gebruik zal de “Free” optie met 1 GB opslagruimte wellicht volstaan.

Batterijen

Nu ga je de camera’s synchroniseren met het basisstation. Maar eerst moet je vier (meegeleverde) niet-oplaadbare Photo Lithium 123 batterijen in elke camera installeren. Volgens Netgear gaan de batterijen tussen de vier en zes maanden mee, maar dit hangt van allerlei factoren af (afstand tot basisstation, kwaliteitsinstelling, aantal minuten dat je “live” naar beelden kijkt).

Optioneel kun je oplaadbare batterijen gebruiken, maar Netgear raadt dit niet echt aan (zie hun faq op de website voor details). Vier nieuwe batterijen kosten ongeveer 11 euro per camera, dus voor vier à zes maanden gebruik valt dat al met al nog mee.

Druk nu op de Sync-knop op de zijkant van het basisstation zodat het groene camera-ledje op de voorkant begint te knipperen. Druk daarna op de Sync-knop op de bovenkant van de camera. Het blauwe ledje op de voorkant van de camera knippert tien seconden traag en vervolgens enkele seconden heel snel.

Zodra het lampje uitgaat, is de camera verbonden met het basisstation. Je kunt dit herhalen met de andere camera’s in je pakket. Klik vervolgens op “Continue”. Het beeld van de camera(‘s) verschijnt nu als het goed is in de mobiele app of de web-app. Tijdens onze test verliep deze procedure probleemloos en hadden we het systeem in minder dan tien minuten gebruiksklaar.

Werking

Extra camera’s verschijnen automatisch in de app zodra je ze synchroniseert met het basisstation. De app heeft onderaan vier pictogrammen: Cameras, Library, Mode en Settings. Via Cameras kijk je live naar beelden. Library bevat alle opnames. Mode laat je toe de camerabewaking volgens schema in- en uit te schakelen. Settings ten slotte bevat alle instellingen.

In het cameraoverzicht zie je in één oogopslag naam, datum en uur van elke camera, het laatst geactiveerde beeld en via pictogrammen of de bewegingsdetectie ingeschakeld is, hoe goed het draadloos signaal is en wat de toestand van de batterij is.

Door op het camera beeld te klikken, start direct een opname. Een pictogram geeft ook aan hoeveel opnames de camera maakte. Door erop te klikken, open je de Library waarin je ze allemaal kunt bekijken, delen, downloaden, markeren als favoriet of wissen.

Praktijk

Na een nachtje testdraaien had een van de testcamera’s zijn verbinding verloren. De volgende ochtend was het de beurt aan het basisstation, hoewel het “internetlichtje” wel degelijk nog groen brandde.

De app vertelt je dat de camera of het basisstation niet verbonden is, maar zegt niet wat de mogelijke oorzaak is, of hoe je dit oplost. We drukten kort op de Sync-knop van de camera en na een tijdje was de verbinding hersteld.

Het herstarten van het basisstation herstelde de verbinding eveneens. Maar het gebrek aan foutmelding of mogelijkheid om een eventueel probleem te diagnosticeren is toch wel een minpuntje. Het zal je maar overkomen dat de bewakingscamera net uitvalt als er bij je thuis wordt ingebroken…

Dit onderdeel kan Netgear nog verbeteren, bijvoorbeeld met een duidelijke foutboodschap en de mogelijkheid om een e-mailwaarschuwing te sturen wanneer een camera uitvalt. Voor de rest is dit een gebruiksvriendelijk en eenvoudig te installeren videobewakingssysteem.

Conclusie

Netgear Arlo is een eenvoudig te installeren en gebruiken thuisbewakingssysteem met compacte camera’s die je overal kunt neerzetten. Het functioneert goed, maar hier en daar zijn er nog wat kinderziektes, zoals het gebrek aan een waarschuwing wanneer de verbinding uitvalt. Ook de batterijen zijn relatief duur.

Gemiddelde internetprijs: 339 euro voor het duo-basispakket; 229 euro voor het single-basispakket; 449 euro voor het startpakket met vier camera’s; 149 euro voor een losse camera.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content