Review: energiezuinige 27-inch QHD-monitor

AOC Q2775PQU Monitor © AOC

De Q2775PQU is het topmodel uit AOC’s nieuwe 75-serie monitoren. Deze 27-inch QHD-monitor is voldoende groot om vier applicatievensters met elk een resolutie van 720p naast elkaar weer te geven. We hebben dit beeldscherm getest.

De 75-serie monitoren van AOC bevat dertien modellen: zes met ips-paneel en zeven met tn-paneel. Ter herinnering: ips of in-plane switching lcd is dankzij zijn brede kijkhoek en natuurgetrouwe kleurweergave interessanter voor kantoor- en multimediagebruik, terwijl de goedkopere en meer op de consumentenmarkt gerichte tn of twisted nematic lcd-panelen goede all-rounders zijn met uitstekende reactietijd, wat vooral voor gaming belangrijk is.

Bij deze lcd-monitorserie met 16:9 breedbeeldverhouding besteedde AOC extra aandacht aan het energieverbruik, dat zo laag mogelijk werd gehouden. Ook hebben deze monitoren achteraan naast de stroomaansluiting een tuimelschakelaar waarmee je ze volledig uitschakelt (“Zero Power Switch”), interessant bijvoorbeeld als je op vakantie vertrekt. Anders verbruiken ze elektronisch uitgeschakeld toch nog altijd een weliswaar minimale 0,3 watt.

In de standby-stand stijgt het verbruik tot nauwelijks 0,5 watt. In werking hangt het verbruik af van het juiste type, maar bedraagt gemiddeld volgens AOC 25 watt. Wij maten bij het door ons geteste ips-ahva (advanced hyper-viewing angle)-topmodel, de 27-inch (68,6 cm) Q2775PQU, wel een piekverbruik van 40 watt.

Specificaties en uitrusting

Dat topmodel geeft 1,07 miljard kleuren weer ofwel 100% van de sRGB kleurruimte (gamut) en is dus uitermate geschikt voor professionele beeldverwerking, waarbij je de kleuren op je beeldscherm zo goed mogelijk kunt matchen met die van een papieren afdruk.

De QHD-resolutie van 2560 x 1440 pixels vertaalt zich in combinatie met de schermdiagonaal van 27 inch in een pixeldichtheid van 108,79 ppi, waardoor je op een normale kijkafstand van een (ruime) armlengte geen individuele pixels meer kunt onderscheiden. De brede kijkhoek van 178 graden horizontaal en verticaal zorgt voor een in alle kijkrichtingen scherp beeld.

De Q2775PQU is voldoende groot en scherp om vier applicatieschermen van elk 720p naast elkaar weer te kunnen geven, wat ideaal is voor multitasking. Met de meegeleverde iScreen+ software kun je trouwens eenvoudig meerdere desktops creëren en sorteren. Die software is vooral interessant als je nog met een oudere Windows-versie werkt, want Windows 10 heeft die mogelijkheden natuurlijk gewoon zelf aan boord.

Aan de ergonomie is ook gedacht. De erg stevige voet kun je 130 centimeter in de hoogte verstellen. Daarnaast kun je deze monitor 165° roteren op zijn voet. Het scherm kan verder tussen de vijf en 25 graden naar voren of achteren bewogen of in zijn geheel 180° gedraaid worden (“pivot” om het te gebruiken in portretstand).

Ter informatie: bij de meeste pc’s met een grafische driver van Intel kun je met de toetscombinatie Ctrl-Alt + een pijltjestoets de schermweergave manueel wijzigen tussen portret- en landschapsrichting. Met Ctrl Alt F12 kun je deze sneltoetsen uitschakelen of anders definiëren.

Deze monitor heeft een ingebouwde usb 3.0-hub met één upstream en vier downstream-poorten. Dankzij dvi-d, hdmi, DisplayPort en D-Sub (vga) kun je alle mogelijke externe apparatuur aansluiten, met inbegrip van Android-toestellen via mhl. 2W stereoluidsprekers zijn ingebouwd en alle benodigde kabels worden standaard meegeleverd.

Alle aansluitingen bevinden zich helaas achteraan op de onderkant van de monitorrand. Dat betekent dat je hem voorzichtig plat op een tafel moet leggen om alles eenvoudig te kunnen aansluiten. Wel bevinden twee van de usb-poorten zich rechts op een gemakkelijker te bereiken plaats. Eén daarvan is trouwens een usb-snellaadpoort waarmee je bijvoorbeeld je smartphone of tablet kunt opladen. Je herkent deze poort aan zijn gele in plaats van blauwe kleur.

Deze monitor weegt 6,6 kg en meet 533,4 x 640 x 242,9 millimeter. Hij valt onder EU energieklasse B ofwel een typisch jaarverbruik van 62 kWh.

Praktijk en beeldkwaliteit

De in vele standen instelbare voet vergemakkelijkt een ergonomische positionering van het scherm. De tiptoetsen waarmee je het menu bedient bevinden zich rechts vooraan op de onderkant van de schermrand. De pictogrammen die de functie van elke toets tonen, zijn in de schermrand geponst, maar zijn even zwart als de rest van het scherm en dus in de praktijk nauwelijks leesbaar. Maar na een tijdje kun je de toetsen sowieso blind bedienen dus een echt nadeel is dit niet.

Positief is in elk geval dat het OSD-menu ook in het Nederlands werkt. Daarnaast kun je het scherm ook softwarematig configureren via de op cd meegeleverde i-Menu software, op voorwaarde dat je de usb-kabel op je pc aansluit.

De beeldkwaliteit is in elk geval uitstekend: stabiel beeld, natuurgetrouwe kleuren (mits juiste afstelling), goede reactiesnelheid voor een ips-scherm (4 ms van grijs naar grijs) en geen enkele dode pixel of andere afwijking.

De DisplayMate for Windows Video Obstacle Course benchmark legt deze monitor perfect af. In onze volledige testprocedure die verder ook rekening houdt met bruikbaar beeld, uitrusting, extra functies en ergonomie scoort de AOC Q2775PQU een puike 91/100.

Eén minpuntje: alle software en de handleiding worden op een cd-rom meegeleverd, maar wie heeft er nog een cd-lezer in zijn computer? En een duidelijke link naar een downloadsite is nergens te bespeuren. Op de aoc-website slaagden we er evenmin in om de software voor de Q2775PQU te downloaden. Dat zou beter kunnen!

Conclusie

De AOC 75 Series Q2775PQU is een uitstekende monitor met een laag energieverbruik en goede grafische en ergonomische eigenschappen. Logisch, maar natuurlijk jammer dat er een stevig prijskaartje aanhangt, al vonden we op internet als laagste prijs 450 euro wat al iets beter te verteren valt dan de officiële prijs van 575 euro.

Gemiddelde internetprijs: 522 euro (3 jaar garantie)

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content