Review: gebruiksvriendelijk app-gestuurd systeem voor bewaking

D-link dch-107kt © D-link

D-Link biedt met het mydlink Home assortiment apparaten, sensoren en apps waarmee je je thuis kunt automatiseren, monitoren, beheren en instellen. Met de nieuwe Home Security Starter Kit DCH-107KT beveilig je je huis met enkele eenvoudige stappen. Een test.

D-Link mydlink Home is een systeem om je huis, multimedia, huisdieren en persoonlijke eigendommen te beveiligen en/of te automatiseren. Er zijn drie productcategorieën die allemaal samenwerken en bediend kunnen worden met een en dezelfde mydlink Home app voor smartphone en tablet: Music Everywhere (multimedia), Domotica (home automation) en Huis Beveiliging.

De beveiligingsproducten in het mydlink Home assortiment zijn afzonderlijk verkrijgbaar of in de vorm van een starterkit met daarin een Connected Home Hub, een Monitor HD-camera, een Sirene en een Deur/Raam Sensor. Deze bundel hebben wij getest, samen met twee van de apart verkrijgbare producten, namelijk een “smart plug” en een kleine bewegingsdetector.

mydlink Home app

Als je de verpakking opent, zie je direct een geel uitroepteken, de tekst “Start Here” en een pijl die naar een klein kaartje wijst. Via pictogrammen word je duidelijk gemaakt dat je eerst de mydlink Home app moet downloaden uit Google Play (Android) of de App Store (Apple).

Vóór je de app kunt gebruiken, die je een mydlink account te creëren. Daarvoor hoef je alleen je e-mailadres in te vullen, een wachtwoord te kiezen en op “Creëer Account” te duwen. Vervolgens bevestig je je e-mailadres door te klikken op de link die je gemaild wordt.

Nu kun je apparaten toevoegen. Scan de qr-code die je in het kaartje vindt. Volg de scherminstructies om de vier apparaten in de bundel te installeren. Steek eerst de kleine externe voeding van de Connected Home Hub in het stopcontact.

Ingebruikname

De ronde, ivoorkleurige mydlink Home Connected Home Hub (DCH-G020) is het hart van het systeem dat alle producten met elkaar verbindt. De hub ondersteunt twee draadloze standaarden: het bekende wifi en het iets minder bekende Z-Wave.

Je hebt deze hub echter niet voor alle mydlink Home apparatuur nodig: de apparaten die wifi gebruiken, zoals de ip-camera en smart plug, kun je rechtstreeks met jouw router verbinden. De hub is alleen nodig voor de apparaten die via Z-Wave functioneren, zoals de deur/venstersensor en de sirene.

De hub heeft een gewone en een “pass-trough” Ethernet- en een usb-poort, die momenteel geen functie heeft. Eén platte witte Ethernet-kabel wordt meegeleverd en die moet je in een vrije routerpoort pluggen. Je verliest daarbij geen poort, want je kunt desgewenst een netwerkapparaat aansluiten op de tweede Ethernet-poort van de hub. Als het goed is, brandt het ledje op de voorkant van de hub daarna groen.

Klik op “Volgende” in de mydlink Home app zodat die de hub in je netwerk kan opsporen. Als het niet direct lukt, druk dan nog een keer op de zoekknop. Zodra de hub gevonden is, bevestig je de tijdzone en geef je ze een unieke naam. Klik op “Voltooien”.

Nu is het de beurt aan de andere apparaten in de bundel. Start met de Monitor HD camera (DCS-935L) en volg de instructies van de installatiewizard. De webcam geef je niet alleen een eigen naam, maar ook een apart wachtwoord, waarbij je uitsluitend alfanumerieke tekens mag hanteren. Op die manier kan niet zomaar iedereen de camerabeelden bekijken via de ingebouwde webserver van de camera.

Deze camera werkt met een externe usb-voeding met een kabellengte van anderhalve meter. De ivoorwitte camera is vast bevestigd op de uitklapbare voet. Je kunt het apparaat ergens neerzetten of het met behulp van de meegeleverde schroefjes bevestigen aan een muur of plafond. Bevestigingsschroefjes en een “alignment sticker” om je te helpen bij het correct boren van de schroeven worden meegeleverd.

De maximale resolutie bedraagt 720p, maar kan lager worden ingesteld in de app (320p of 480p). Deze camera kan in het duister filmen met behulp van de ingebouwde infrarode led en heeft een microfoon om geluid op te nemen en/of te detecteren.

Bij de DCH-Z110 deur/venster sensor dien je eerst het kunststof lipje van de achterzijde te verwijderen om de interne batterij te activeren. De hub herkent de sensor vrijwel meteen (maar zie verderop voor de problemen die we er achteraf mee ondervonden). Hij past op deuren, kasten, kluizen of vensters en kan temperatuur en licht detecteren.

Ten slotte steek je de DCH-Z510 sirene in het stopcontact, nadat je eerst de plastic montagebeugel achteraan hebt losgetrokken. Een back-upbatterij is een optioneel extra, waarover straks meer. Druk op “Volgende”. De app meldt nu dat alle apparaten in de kit geïnstalleerd zijn. Druk op “Gereed”.

Z-Wave

De deur/venster sensor en sirene gebruiken een draadloze Z-Wave- in plaats van wifi-verbinding. Z-Wave werkt in de 900 MHz frequentieband en interfereert dus niet met wi-fi of Bluetooth.

Z-Wave verbruikt veel minder stroom, zodat de sensor en sirene (als je de optionele batterij bijkoopt) het langere tijd op een batterijlading uithouden. De batterij van deze sensor gaat dankzij de energiezuinige Z-Wave techniek bijvoorbeeld tot twee jaar mee.

Werking

Apparaten die je achteraf bijkoopt, voeg je toe via het Installatiemenu: druk op het wieltje, kies “Apparaat toevoegen” en volg de instructies. Elk apparaat heeft een eigen qr-code waarmee je het installeert in het systeem. Eén en ander werkt heel simpel en gebruiksvriendelijk.

Je kunt je apparaten verder beheren via je webbrowser op http://eu.mydlink.com/. Het beheer verloopt via een Java-plug-in, zodat Java op jouw pc geïnstalleerd moet zijn en je browser Java moet ondersteunen, dus geen Chrome of Edge, maar bijvoorbeeld wel Internet Explorer. Dit gedeelte van het systeem voelt verouderd aan en zou door D-Link dringend gemoderniseerd moeten worden. Maar goed, de app is sowieso eenvoudiger in gebruik dus de meeste mensen zullen die willen gebruiken.

Mogelijkerwijze vragen app of web-app je om de firmware van het systeem bij te werken; doe dit in voorkomend geval als eerste. Koppel de apparatuur niet los tijdens deze upgrade!

Een algemene handleiding wordt niet meegeleverd, maar in de verpakking van elk product steekt wel een startbrochure die je met behulp van pictogrammen duidelijk maakt hoe het werkt. Daarnaast is er een hulpwebsite mydlink Home met veelgestelde vragen, pdf manuals, (Engelstalige) tutorial-video’s en installatie- en gebruiksinformatie voor elke sensor en elk apparaat in het assortiment. Het adres van die website vind je achteraan op het kaartje dat je bij het openen van de doos in de verpakking aantrof.

De app toont in zijn startscherm alle gekoppelde mydlink Home apparaten. Heb je veel dergelijke apparaten dan kun je ze samenvoegen in verschillende groepen die je elk een eigen naam, pictogram en achtergrondkleur geeft.

Je opent een apparaat door erop te drukken. Het hangt van het type apparaat af wat je daarna allemaal kunt doen. Bij een camera kun je uiteraard de beelden bekijken en zaken regelen zoals resolutie, al dan niet gebruik van de microfoon, lichtbalans en de bewegings- en geluidsdetectie in- en uitschakelen.

Bij een bewegingsdetector kun je de detectie in- en uitschakelen (eventueel volgens een planning) en de gevoeligheid regelen. Bij een slimme plug kun je de stroom direct in- en uitschakelen of dit volgens een planningsschema doen. Elke smart plug houdt het gemeten verbruik bij (in watt) en toont via de app de gemeten omgevingstemperatuur.

Bij de sirene kun je het soort en de duur van het geluid instellen. Naast allerlei soorten zeer luide sirenegeluiden kun je een pieptoon of de toon van een deurbel configureren.

Verder kun je in de app acties definiëren die worden uitgevoerd bij bepaalde triggers. Bijvoorbeeld als “detector A” een “beweging” detecteert “schakel dan plug B” in (en de daarop aangesloten lamp), of “stuur een e-mail”, of “stuur mij een melding”, of schakel de sirene in of doe dit allemaal tegelijk.

Elke op die manier gedefinieerde actie kun je in het “Mijn acties”-scherm van een naam voorzien. Via een schuifschakelaar kun je elke actie verder in- en uitschakelen.

In het actiescherm configureer je echter niet een eventuele planning: dat moet je bij elk apparaat apart doen, voor zover van toepassing. Het zou interessant zijn mocht D-Link op termijn een algemene actieplanning aan de app toevoegen die over alle geconfigureerde acties heen geldt. Dat is bij de huidige app nog niet mogelijk.

DCH-Z110 deur/venster sensor

De deur/venstersensor was het enige apparaat waar we problemen mee ondervonden.

Hoewel de initiële installatie geslaagd leek, beweerde de app dat de sensor offline was. We probeerden het apparaat opnieuw toe te voegen, maar het werd niet gevonden. Daarom kozen we de optie “Hardware-installatie opnieuw opstarten”.

Achteraan is er een kleine tamper key die je dan binnen de 1,5 seconden vier (en niet drie zoals de wizard foutief zegt) keer na elkaar moet indrukken, waarbij je hem de laatste keer ingedrukt houdt tot het rode lampje ernaast aan en vervolgens uit gaat. Dan laat je de sleutel los en dan kan het apparaat opnieuw gevonden worden. Maar dat lukte bij ons niet. Ook de 3V CR123A batterij uitnemen, even wachten en weer insteken en vervolgens de hele installatie herhalen, hielp niet.

Wat we ook deden, het systeem vond de sensor niet. We zullen het er maar op houden dat het hier om een exemplarisch probleem gaat, maar het is toch een schoonheidsfoutje in een voor het overige probleemloze installatie.

Apart verkrijgbare mydlink Home apparatuur

Zoals reeds eerder verteld, verkoopt D-Link allerlei apparaten en sensoren die je met de mydlink Home app kunt bedienen. Zo is er de DCH-M225 muziek plug die dlna en Airplay ondersteunt en waarmee je audio streamt naar een verbonden speaker via het wifi-netwerk thuis.

Ook de D-Link EyeOn Baby en Pet Monitors zoals de DCS-855L en DCS-855L/P kun je in dit systeem integreren. Veder kun je de meeste home security ip-camera’s van D-Link integreren.

Nog een interessant gadget is de erg compacte mydlink Home Motion Sensor DCH-S150 die in tegenstelling tot de deur/venster sensor via het wifi-netwerk functioneert en in elk normaal stopcontact past en waarmee je bewegingen in een willekeurige ruimte detecteert.

Conclusie

D-Link mydlink Home is een gebruiksvriendelijk app-gestuurd systeem voor bewaking en automatisering. Interessant is dat je dit systeem modulair kunt uitbreiden en dat alles met dezelfde interface bediend kan worden. Jammer dat het Z-Wave gedeelte niet altijd even stabiel functioneert. Zo ondervonden wij problemen met de Z-Wave deur/venster sensor die we uiteindelijk niet opgelost kregen. Verder missen we in de app een mogelijkheid om een algemeen tijdsschema in te stellen voor gedefinieerde acties, in plaats van een schema per apparaat te moeten definiëren, wat tijdrovender werkt.

Adviesprijs: 259 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content