Review: Is de Galaxy S10+ zijn geld waard?

De Galaxy S10+ © .
Pieterjan Van Leemputten

Als Samsung zijn vlaggenschip te water laat dan houdt men van Cupertino tot Shenzhen even de adem in. Meer smartphone dan dit kan je niet krijgen, maar levert de marktleider ook een marktleidend toestel af?

Samsung brengt de S10 in verschillende uitvoeringen gaande van de S10e met (6GB RAM, 128 GB opslag en 3.100 mAh batterij) tot de S10+ met 12 gigabyte RAM en 1 terabyte opslag. Het model dat Data News mocht testen ligt daar tussenin en is de ‘goedkoopste’ S10+, met 8 GB RAM, 4.100 mAh batterij en 128 gigabyte opslag. Kostprijs: 999,99 euro.

De Samsung S10e, S10 en S10+
De Samsung S10e, S10 en S10+© PVL

Glad design

Het ontwerp van de S10+ bouwt verder op de trend waar Samsung al enkele jaren naartoe gaat: zo veel mogelijk scherm en zo weinig mogelijk rand, de zogenaamde Infinity Display.

Dat wil zeggen dat het scherm tot over de rand gaat. Onderaan zit de vingerafdrukscanner in het scherm verwerkt waardoor het ook daar helemaal doorloopt. Bovenaan kiest Samsung niet voor een notch, maar voor een gaatje waar twee cameralenzen (één bij de S10 en S10e) zitten.

De S10+ heeft een scherm dat in alle richtingen tot aan (of over) de rand loopt. Enkel voor de camera is er nog een klein gaatje vrij.
De S10+ heeft een scherm dat in alle richtingen tot aan (of over) de rand loopt. Enkel voor de camera is er nog een klein gaatje vrij.© PVL

We zijn er niet uit wat we daarvan moeten vinden. Enerzijds is het een gedurfd ontwerp in een tijdperk dat smartphones voor 95 procent identiek zijn. Anderzijds oogt het soms alsof er een gaatje in het toestel zit, een enorme dode pixel rechtsboven. Puur esthetisch had de camera misschien helemaal tegen de rand kunnen staan. Nu zit er nog een randje scherm rond dat vrijwel nutteloos is. Of het kon met een discrete notch in het midden. Maar dan hadden we misschien geconcludeerd dat Samsung doet wat alle andere smartphonemakers doen.

De S10+ heeft ook een glazen achterkant en hoewel we het design daarvan waarderen, maakt dat de telefoon spiegelglad. Dat is een probleem dat ook andere toptoestellen hebben. Maar je moet hem dus stevig vasthouden, of voorzien van een hoesje om te voorkomen dat hij uit je hand glijdt.

Waar de S10+ punten scoort is de hoofdtelefoonaansluiting onderaan. Waar andere merken je laten prutsen met een dongle (of richting dure bluetooth-oortjes duwen) levert Samsung wat veel consumenten nog steeds nauw aan het hart ligt: een aansluiting die compatibel is met het merendeel van de hoofdtelefoons die sinds de jaren tachtig op de markt kwamen.

In tegenstelling tot de meeste moderne smartphones heeft Samsung nog wel een hoofdtelefoonaansluiting.
In tegenstelling tot de meeste moderne smartphones heeft Samsung nog wel een hoofdtelefoonaansluiting.© PVL

In de doos

Deze foto werd genomen met de Samsung Galaxy S10+
Deze foto werd genomen met de Samsung Galaxy S10+© PVL

De S10+ komt niet alleen. Naast een usb-C snellader krijg je bij het toestel in-ear oortjes van AKG met dopjes in drie verschillende maten. Hoewel deze reviewer geen fan is van in-ear, moeten we zeggen dat ze bijzonder comfortabel zitten. Ze drukken niet tegen de oren, maar komen ook niet zomaar los tijdens het fietsen. Ze beschikken ook over een volume- en pauzeknop.

Verder levert Samsung twee kleine converters mee: van usb naar usb-C, onder meer om gegevens tussen twee telefoons fysiek over te zetten, of om een ander toestel op te laden met de batterij van de S10+. Dat laatste kan ook draadloos, je kan een andere smartphone of smartwatch draadloos opladen met de S10+, tenminste als deze dat ondersteunt.

Deze foto werd genomen met de Samsung Galaxy S10+
Deze foto werd genomen met de Samsung Galaxy S10+© PVL

Ook vinden we een converter van micro-usb naar usb-C, zo kan je een iets oudere oplader meteen compatibel maken met de nieuwste usb-C generatie.

Batterij en warmte

Met een batterij van 4.100 mAh kan je gerust zeggen dat de S10+ goed voorzien is. In praktijk wil dat zeggen dat we bij een rustige doorsnee dag (om 8.30 uur uit het stopcontact, doorheen de dag een aantal korte telefoongesprekken, wat social media, een half uur muziek luisteren en wat Whatsappen) tegen 23 uur nog steeds zestig procent van de batterij over hebben. Bij zo’n gebruik is twee dagen dus geen probleem.

Ook bij het spelen van grafisch zware games zoals PlayerUnknown’s Battlegrounds kunnen we niet zeggen dat de batterijlading dramatisch achteruit gaat op korte tijd. De telefoon wordt daarbij iets warmer, maar niet onaangenaam warm. We hebben er geen thermometer bijgenomen, maar het lijkt alsof lange tijd fotograferen wel een grotere impact heeft op de warmte van het toestel.

Kan de S10+ altijd langer dan een dag mee? Neen. In een andere testcase namen we het toestel om 6.30 uur uit het stopcontact voor een zeer intensieve dag waarbij we doorheen de voormiddag bijna elke tien minuten een andere activiteit uitvoeren van Google Maps, tot e-mailen, foto’s nemen, whatsappen, muziek streamen en social media enz… Zelfs met de schermhelderheid op twee derde van het maximum zaten we nog voor de middag aan zestig procent batterij. Tegen 16 uur zakte dat (aan hetzelfde tempo) tot 25 procent.

Het blijft weliswaar een steekproef, maar wie zijn telefoon intensief gebruikt, zonder dat daar bijzonder zware games bij komen kijken, houdt nog best een oplader of battery pack achter de hand.

Uitstekende camera

Waar we geen slecht woord over kwijt kunnen is de camera (of beter gezegd, de vijf camera’s) van de S10+. Zelfs bij 2X zoom blijft de kwaliteit uitstekend en zien we soms details die we eerst met het blote oog amper konden waarnemen.

Bekijk hier enkele testfoto’s die we namen met de S10+ in hoge resolutie.

Waar we geen slecht woord over kwijt kunnen is de camera. We zien zelfs details die we we eerst met het blote oog amper konden waarnemen.

De breedhoeklens zorgt dat je, zoals de naam aangeeft, bijzonder breed kan gaan in het fotograferen. Modussen zoals slowmotion en super slowmotion (960 beelden per seconde) maken dat deze smartphone in vrijwel alle omstandigheden uitstekende beelden maakt. Ook de schokreductie maakt dat je ook actiebeelden vlot en stabiel kan filmen. Dat in combinatie met de water- en stoftdichtheid (IP68) van het toestel betekent dat je hem in vrijwel alle omstandigheden kan gebruiken.

Dat geldt ook voor de frontcamera, waarbij de software is uitgerust met een hoop aanpassingen om in real time je selfie te filteren en te verbeteren, van je huidtint tot de dikte van je neus. Of anders gezegd: Wie graag selfies neemt, kan dat beeld met de S10+ naar hartenlust wat verbeteren, kan met de S10+ naar hartenlust zichzelf wat verbeteren. Maar onthoud ondanks de uitgebreide catalogus aan selfie-verbeteringen dat echte schoonheid vanbinnen zit.

Intern

Die innerlijke schoonheid mogen we ook bij de S10+ niet over het hoofd zien. Qua specificaties is dit momenteel zowat het beste mainstream toestel op de markt. De zwaarste versie van het toestel beschikt over twaalf gigabyte RAM, dat zou je tot voor kort enkel in een gaming-pc terugvinden.

Dat maakt dat de S10 zelfs met zware games, op de hoogste grafische instellingen en bij intensief gebruik vlot blijft werken. Veel meer dan ‘het is een snel toestel’ valt daar niet over te zeggen, maar het maakt dat de S10+, ook de 8GB-versie die wij hebben getest, geen compromissen vraagt bij het gamen, kijken, fotograferen en filmen.

Software en AI

Technisch moeten we geen compromissen sluiten, maar dat kunnen we helaas niet zeggen van de software. Wat we appreciëren is dat het toestel enkele handige extra’s heeft, zoals ondersteuning voor twee Whatsapp- of Signal-accounts (het toestel heeft trouwens plaats voor twee simkaarten, of één plus een microSD-kaart).

Het goede nieuws is dat Bixby onze stemcommando’s goed herkent. Het slechte nieuws is dat het de intelligentie van een matig afgerichte hond heeft.

Samsung belooft dat haar AI er voor zorgt dat het toestel je gewoontes leert kennen en dus apps op tijd opstart of afsluit om prestaties en batterij optimaal te houden. Misschien is twee weken tijd onvoldoende om de intelligentie van de S10+ te trainen, maar in praktijk merken we daar niet zoveel van.

Ook spraakassistent Bixby, die officieel nog niet is gelanceerd in België, maar wel een aparte fysieke knop heeft en wel werkt in het Engels, is een eerder vreemd beestje. Het goede nieuws is dat Bixby onze stemcommando’s goed herkent. Het slechte nieuws is dat het de intelligentie van een matig afgerichte hond heeft.

de S10+ heeft een aparte fysieke knop voor Bixby, maar echt vlot werkt dat nog niet in ons land.
de S10+ heeft een aparte fysieke knop voor Bixby, maar echt vlot werkt dat nog niet in ons land.© PVL

Als we “open mailbox” zeggen, dan weet de app, zelfs nadat we twee weken lang onze Gmail-account of de Boxer-app (een e-mailapp van VMware) dagelijks gebruiken, niet wat er moet worden geopend. Zeggen we “Open Boxer” dan weet Bixby wel wat we bedoelen.

Zelfs met de commando’s die Samsung zelf suggereert gaat het wel eens fout. Zo geeft het toestel als voorbeeld “Show me the photos I took today”. Dat werkt, maar bevat ook een overzicht van de foto’s die we via Whatsapp hebben ontvangen. Dat is een detail, maar wel een belangrijk detail als we lekker hip via spraakbesturing onze eigen foto’s willen tonen, maar liever niet de (al dan niet ongepaste) beelden die we van anderen doorgestuurd kregen die dag.

Vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner vraagt om de hele sensor te bedekken. Dat blijkt in praktijk een haast onmogelijke opdracht.
De vingerafdrukscanner vraagt om de hele sensor te bedekken. Dat blijkt in praktijk een haast onmogelijke opdracht.© PVL

Tot slot werkte de vingerafdrukscanner vrijwel niet. Samsung laat weten dat dit nog een van de kinderziektes is die wordt aangepakt met een update. Na die update ging het iets beter, maar nog steeds was het lastig om een vingerafdruk te registreren en om diezelfde vinger herkend te krijgen. ‘duw iets harder’, ‘bedek de volledige scanner’, mocht het om andere lichaamsdelen dan onze vinger gaan dan zouden we er een minderwaardigheidscomplex van krijgen.

We zijn er van overtuigd dat dit komt omdat we een van de eerste exemplaren testen. Zoiets komt wel vaker voor bij nieuwe toestellen, maar het kon beter. Gelukkig werkt de gezichtsherkenning wel meer dan behoorlijk, dus de vingerafdrukscanner heb je op zich niet nodig.

Wat we Samsung wel kwalijk nemen is de marketingonzin over de scanner. Bij de voorstelling klopte het bedrijf zich op de borst dat het een 3D vingerafdrukscanner heeft, waar de concurrentie slechts in 2D zou scannen. Dat maakt in praktijk zeer weinig uit. Vingerafdrukken zijn geschikt voor identificatie, maar een identificatie op basis van één vinger genereert zelfs in de beste omstandigheden een false positive in 0,5 tot 2 procent van de gevallen.

Dat is overigens de reden dat je bij het reizen naar de VS of China alle tien vingers moet scannen. 2D of 3D mag dan wel kloppen, het lijkt ons twijfelachtig dat dit uw telefoon veel veiliger maakt. Onze voornaamste vaststelling met de scanner is dat hij amper werkt in welke dimensie dan ook.

Overdaad

Helaas heeft Samsung ook last van crapware. Een term die we vooral uit het pc-tijdperk kennen en slaat op ongevraagde en onnodige software of functies. Zo vraagt Samsung bij het instellen van de telefoon een paar keer of we marketinginformatie willen ontvangen. Serieus? Een telefoon die tot 1.600 euro kost en een van de eerste vragen die we krijgen is of we reclame willen ontvangen. Liever niet.

Ook levert Samsung standaard MS Office mee. Handig, maar apps als Word en Excel kunnen we perfect gratis downloaden uit Google Play. Samsung levert ook zijn ‘Galaxy Store’ mee, een app store voor de S10+ met… apps. Speciale apps? Neen. Unieke apps? Neen. Gewoon een beperkte variant van Google Play en bijgevolg volledig overbodig, maar wel prominent op uw startscherm.

De Galaxy S10e, S10 en S10+
De Galaxy S10e, S10 en S10+© .

Veel telefoon voor veel geld

Is de S10+ een goed toestel? Ja. Ondanks onze bemerkingen is dit op vlak van specificaties, camera en mogelijkheden een van de beste toestellen van het moment. De opmerkingen over de vingerafdrukscanner kunnen softwarematig verbeteren en we gaan er van uit dat de telefoon nog zal verbeteren naargelang het je gewoontes beter leert kennen.

Maar we zijn ook teleurgesteld. Crapware hoort niet thuis op een premium toestel. Kinderziektes op intussen volwassen technologie horen niet thuis bij een marktleider.

Alles bij elkaar vragen we ons af of dit toestel zijn geld waard is. Als we het pakweg vergelijken met de OnePlus 6T, een toestel dat in november verscheen en 619 euro kost, dan moeten we vaststellen dat de camerakwaliteit, de hoofdtelefoonaansluiting en het waterdicht zijn de voornaamste verschillen zijn. Maar rechtvaardigt dat ook dat het toestel een derde duurder is?

Dat is het voornaamste dilemma waar we mee zitten. Ja, Samsung voorziet de S10+ van alle mogelijke toeters en bellen, maar behalve de camerakwaliteit zitten daar geen features tussen die echt het verschil maken met de concurrentie. Wil je het beste van het beste en is geld geen probleem? Koop dan een S10+. Wil je het beste van het beste en bent u tevreden met 98% van wat de S10+ kan? Dan kan u voor iets minder geld bijna evenveel telefoon vinden bij de concurrentie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content