Review: Kef M400 en M500 Hi-Fi Headphones

Kef M500 interne opbouw © Kef

Met de M400 en M500 Hi-Fi Headphones introduceerde Kef compacte en lichte “over het oor” koptelefoons die hifi-kwaliteit beloven. Dankzij het gebruik van geheugenschuim voor de oorkussens kun je ze volgens de fabrikant lange tijd na elkaar dragen. We hebben deze hifi-hoofdtelefoons getest.

Het Britse Kef was ooit een klinkende naam in de hifi-markt, maar het merk kwam na de neergang van die markt in Chinese handen. De productontwikkeling gebeurt wel nog grotendeels in Groot-Brittannië. De M400 en M500 koptelefoons die we hier testen, draag je over je oren en sluit je via een verwisselbare 3,5mm kabel aan op een audio-apparaat.

Kenmerken

De M400 en M500 Hi-Fi Headphones hebben twee lichtgewicht 40mm neodymium drivers met een vrij rechte frequentierespons van 20Hz tot 20kHz. De bedoeling is om het geluid zo neutraal mogelijk weer te geven.

De oorkussens zijn vervaardigd uit geheugenschuim, wat je ook wel in dure matrassen aantreft. De oorkussens nemen de vorm van je oren inderdaad perfect over en filteren een groot deel van het omgevingslawaai. Het effect is niet hetzelfde als bij koptelefoons met actieve lawaai-onderdrukking, maar toch voldoende om ook in een ruimte met geroezemoes ongestoord naar muziek te kunnen luisteren.

Zoals je in onderstaande tabel ziet, verschillen beide koptelefoons technisch weinig van elkaar. De M400 is nog iets compacter en lichter dan de M500 en heeft een lagere sensitiviteit. Dat laatste betekent dat de M400 iets meer stroom nodig heeft dan de M500 om dezelfde geluidsdruk te produceren.

De M500 is verkrijgbaar in zwart en wit, terwijl de M400 daarnaast ook nog te koop is in blauw en oranje. Bij de M500 wordt een extra 6,3mm omvormer meegeleverd die past op versterkers en andere “klassieke” hifi-apparatuur.

Beide koptelefoons hebben een kluwenvrije, platte 3,5mm-audiokabel van 1,3m met een bedieningsblokje en inline microfoon voor iPhones (3Gs of hoger) en iPod (2de generatie of hoger). Dit werkt dus helaas niet op smartphones van andere merken! Bij de M500 wordt verder nog een gewone platte 3,5mm audiokabel meegeleverd zonder bedieningsblokje.

KEF Headphones M400 M500
Driver 40mm 40mm
Frequentierespons 20Hz~20kHz 20Hz~20kHz
Sensitiviteit 101.5dB±4dB (IEC-318 at 1KHz) 103dB±4dB (IEC-318 at 1KHz)
Impedantie 32±15%Ohm 32±15%Ohm
Maximum stroom uitvoer 30mW 30mW
Geluidsdemping -20dB -20dB
Kabellengte 1,3m 1,3m
Connector koptel./bron 3,5/3,5mm 2,5/3,5mm
Gewicht 175g 208g

Draagcomfort

De oorkussens van de M400 zijn iets kleiner dan die van de M500 en beter geschikt voor mensen met een kleiner hoofd en kleinere oren.

Het aanpasbare beugel- en plooimechanisme is bij beide koptelefoons wel hetzelfde. Je kunt de drivers “in” de beugel plooien om de op die manier de nog compacter gemaakte koptelefoon gemakkelijk met je mee te nemen in de meegeleverde draagtasjes.

Het tasje van de M500 is iets luxueuzer uitgevoerd dan dat van de M400, maar beide zijn perfect bruikbaar en bieden ook voldoende plaats voor de meegeleverde accessoires, waaronder een vliegtuigadapter en, in het geval van de M500, een extra platte audiokabel.

Het aanpasmechanisme van de beugel biedt enige weerstand, wat als voordeel heeft dat de beugel gemakkelijk in de eens ingestelde positie blijft.

Beide koptelefoons zitten erg comfortabel. Ze oefenen weinig druk uit op hoofd en oren en blijven toch goed zitten. Er is voldoende ventilatie waardoor je oren niet warm worden en door het geheugenschuim worden je oren mooi door de kussens omsloten. Persoonlijk beviel ons het draagcomfort van de iets grotere M500 beter dan dat van de lichtere en kleinere M400.

Geluidskwaliteit

Beide koptelefoons klinken heel open en neutraal, iets wat de echte muziekliefhebber zeker weet te appreciëren. Sommigen zullen misschien beweren dat de basweergave wat minnetjes is, maar als je naar goed opgenomen test-tracks luistert (zoals die van de veeleisende NuForce test audio-cd, waarvan wij de 24-bit versie gebruikten, maar die je gedeeltelijk ook online vindt), kun je alleen maar vaststellen dat de M400 en vooral de M500 bastonen weergeeft zoals die zijn opgenomen, dus zonder overbodige toevoegingen of kleuringen. Stereoscheiding en stereobeeld zijn eveneens uitstekend.

Qua geluidskwaliteit merkten we weinig verschil op tussen beide hoofdtelefoons. Misschien, maar dit is een subjectieve vaststelling, voegt de M400 iets meer bas toe en klinkt daardoor wat ‘warmer’, maar dat ligt wellicht eerder aan het feit dat de drivers van de M400 bij ons iets sterker op de oren drukken, waardoor het geluid dus van ‘dichterbij’ klonk. Persoonlijk geven wij de voorkeur aan de iets grotere en bij ons iets losser zittende en daardoor meer ‘open’ klinkende M500. Maar dit is dus puur persoonlijk.

Conclusie

De Kef M400 en M500 bieden een groot draagcomfort en geven muziek weer zonder kleuring en overbodige toevoegingen. Beide koptelefoons klinken grotendeels identiek, maar de M500 is wat groter en zwaarder en past beter op een groter hoofd. Het belangrijkste minpunt is dat de ingebouwde microfoon en afstandsbediening van de afneembare platte kabel alleen werkt met Apple-apparaten. Op andere apparaten moet je het geluid regelen op het apparaat zelf en werkt de microfoon evenmin.

Adviesprijs: de Kef M400 kost 249,95 euro; voor de M500 betaal je 299,95 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content