Review: Kef Muo Bluetooth speaker

Kef Muo Black © Kef

We testten de Kef Muo, een compacte draadloze luidspreker met ondersteuning voor aptX, waardoor je muziek tegen de hoogste kwaliteit via Bluetooth naar de speaker kunt sturen.

De Kef Muo SP3892DA Bluetooth speaker heeft een design van de Britse industriële ontwerper Ross Lovegrove. Het is wat ons betreft geslaagd: de Muo oogt mooi en de bouwkwaliteit voelt erg degelijk aan. Kef doet al zijn productontwikkeling nog zelf in Groot-Brittannië, al wordt de Kef Muo wel in China gefabriceerd.

Behalve de luidspreker zelf bevat de mooi ontworpen verpakking nog een beknopte, Engelstalige Quick Start Guide, een flexibele grijze usb-kabel en een compacte usb-lader.

Specificaties

De volledig van geborsteld aluminium vervaardigde Muo meet 80 x 210 x 60 mm en weegt 800 gram, wat redelijk veel is voor zo een klein ding. Hij heeft twee “full range” Kef Uni-Q drivers van 50 mm en een bas radiator. De speaker heeft een frequentiebereik van 60 Hz tot 20 kHz. De bouwkwaliteit is onberispelijk.

De ingebouwde versterker levert een vermogen van maximaal 15 watt. De vaste, niet-verwisselbare batterij wordt via micro-usb opgeladen en dit duurt drie uur, waarna je tot twaalf uur muziek kunt spelen. Op de achterkant zit er ook nog een 3,5mm audio-ingang, maar een audiokabel wordt niet meegeleverd.

De draadloze verbinding gebeurt via Bluetooth 4.0, waarbij ook de aptX codec ondersteund wordt die een hogere geluidskwaliteit biedt. Het bronapparaat moet dan echter ook aptX ondersteunen, anders val je terug op de slechter klinkende standaard audiocodec. Het draadloze bereik is ongeveer tien meter.

Je kunt twee Bluetooth-apparaten tegelijk op de Muo aansluiten. Verder onthoudt de speaker de acht meest recent gekoppelde Bluetooth-apparaten.

Op de rechter zijkant zitten audioknoppen, een stroomknop en een knop waarmee je twee Muo’s draadloos aan elkaar kunt koppelen en kunt kiezen tussen stereo- en partymodus. Een meerkleurig led rond de stroomknop geeft de toestand van de batterij weer: groen voor 100%, wit voor meer dan 50%, geel voor 50 à 20% en rood wanneer de batterij onder de 20% zakt.

Prestaties

Doorgaans verwachten we geen hifi-geluid van compacte speakers zoals deze 21 cm brede Muo. Maar ons pessimisme over de geluidskwaliteit blijkt in dit geval onterecht.

Uiteraard blijft het een klein ding, zodat je geen sterk stereo-effect kunt of mag verwachten (we hadden geen tweede Muo om een betere stereoweergave mee te testen). Maar het geluid op zich is tegelijk krachtig en helder, met een goede dynamiek en zelfs bij luide weergaveniveaus nauwelijks storingen, al hangt dit ook af van de ondergrond waarop je de Muo gebruikt. Hoe steviger (inerter) de ondergrond, hoe zuiverder vooral de basweergave wordt.

Volgens Kef kun je de Muo zowel horizontaal als verticaal gebruiken en een sensor zou de geluidsweergave automatisch optimaliseren. Maar horizontaal klinkt hij volgens ons toch het beste. Dat heeft wellicht ook te maken met de rubberen voetjes, die alleen bij een horizontaal gebruik voor de nodige stabiliteit en demping zorgen.

Conclusie

Goedkoop kun je de Kef Muo niet noemen, maar dit is een voor zijn kleine formaat erg muzikale luidspreker die liefhebbers van zo zuiver mogelijk geluid zeker zal aanspreken. Zorg er wel voor dat jouw draadloze bronapparaat de hoogwaardige AptX codec ondersteunt, want anders profiteer je nauwelijks van de hifi-kwaliteit van deze kleine draadloze speaker.

Adviesprijs: 349 euro; verkrijgbaar in zes verschillende kleuren

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content