Review: Kenwood Full HD dashcam

Kenwood KCA-DR300 dashcam (samengestelde foto van de voor- en achterkant) © Kenwood

De Kenwood KCA-DR300 is een compacte dashcam die continu breedbeeldopnames met gps-gegevens in 1080p/30fps-kwaliteit maakt. Deze dashcam heeft een parkeermodus die automatisch een opname maakt wanneer de ingebouwde g-sensor beweging detecteert. Een test.

De Kenwood KCA-DR300 dashcam weegt 95 gram en meet 6,52 x 6,5 x 3,58 cm. Het apparaat klikt simpel vast in de kleine zuignap. Aan te raden is het om de dashcam naast de achteruitkijkspiegel te plaatsen. Vergeet ook niet om een microsd-geheugenkaartje in het sleufje op de zijkant te plaatsen. Kenwood raadt een kaartje van Klasse 6 aan met een capaciteit van minstens 8 GB. De dashcam aanvaardt microsd-kaarten met een capaciteit van maximaal 32 GB.

Steek de autolader in de sigarettenaansluiting en de usb-poort in de zijkant van de dashcam. De vast gemonteerde kabel is lang, maar wel vrij dik. Er wordt niets meegeleverd om de kabel mooi weg te werken langs de zijkant van de autoruit, dus daar moet je eventueel zelf nog voor zorgen. Bovendien zit de usb-stroomaansluiting ‘omgekeerd’ op de camera, zodat de kabel eerst naar boven wijst en dan via een knik naar beneden hangt. Het lijkt ons logischer om de stroomaansluiting van de kabel naar onderen te laten wijzen.

De KCDR300 schakelt automatisch in zodra je de motor van je auto start en zal bij de eerste start automatisch de ingebouwde gps kalibreren. Het bepalen van een gps-positie duurt even. Zodra het gelukt is, verschijnt een gps-pictogram met drie groene verticale balkjes in de rechter bovenhoek van het scherm. Het aantal verticale balkjes geeft de signaalsterkte aan.

Je kunt het lcd-scherm eventueel uitschakelen door kort op de aan/uit-toets te drukken. De camera blijft gewoon opnemen. Wil je de camera helemaal uitschakelen, dan dien je de aan/uit-toets twee seconden lang in te drukken.

Gebruik

De 2MP CMOS-sensor van de Kenwood KCA-DR300 maakt videopnames in Full HD 1080p 30fps videokwaliteit. Tijdens het rijden maakt de dashcam continu Full HD-beelden in quicktime mov-formaat (H.264 mp4). De beelden zijn van goede kwaliteit. Je kunt ze op je computer bekijken met de meegeleverde Kenwood Drive View Player (alleen voor Windows) of met elk quicktime-compatibel afspeelprogramma.

De ingebouwde gps-chip slaat continu snelheid-, positie- en tijdgegevens op, zowel in de video zelf als in “nmea”-tekstbestanden die je achteraf in apart verkrijgbare gps-software kunt laden voor verdere verwerking. (We raden in dat verband de website GPS Visualiser aan.) Ook wordt het geluid in de auto opgenomen; dit kun je desgewenst uitschakelen in het Systeeminstellingenmenu.

Videobeelden die je tijdens het rijden maakt, slaat de KCA-DR300 in de folder “Normal” op in blokken van naar keuze 1, 3 of 5 minuten. Wanneer het sdhc-geheugen vol is, worden de oudste beeldbestanden overschreven, behalve wanneer de ingebouwde g-sensor een aanrijding detecteert, want die beelden worden permanent opgeslagen in de folder “Emergency”.

Je kunt ook manueel noodbeelden maken door tijdens het rijden op de knop met het gele gevaarteken te drukken. De opname die dan bezig is, wordt naar de “Emergency”-folder gekopieerd en niet automatisch gewist.

De parkeermodus schakelt de camera automatisch in zodra de g-sensor beweging detecteert. De dashcam maakt dan een opname van zeven seconden. Die opnames worden apart bewaard in de folder “Parking”. Als er dan iemand tijdens het parkeren je auto raakt, heb je een opname die eventueel later kan worden gebruikt voor politie- en verzekeringsdoeleinden. Deze beelden worden net zoals de “Emergency”-beelden niet automatisch gewist.

Bij “gemiddelde” gevoeligheid maakte de dashcam tijdens een parkeersessie van een half uur talrijke opnames, terwijl er toch niemand tegen onze wagen botste. Blijkbaar was de stevige wind tijdens de testperiode voldoende om de g-sensor te activeren. Je kunt natuurlijk ook de gevoeligheid op “laag” zetten zodat de g-sensor minder vaak geactiveerd wordt.

Je kunt de parkeermodus overigens ook uitschakelen. Schakel je ze nadien weer in, dien je ook in te stellen hoeveel opslagruimte de “Parking”-folder maximaal mag gebruiken. Daarna wordt de geheugenkaart automatisch gewist: zorg er dus voor dat je eerst de opnames hebt gekopieerd die je eventueel wilde bewaren.

Je kunt tijdens het rijden ook foto’s maken door op de daartoe voorziene knop te drukken. Die worden bewaard in de folder “Photo”.

Via deze link kan je een een voorbeeldvideo bekijken die we maakten met de Kenwood KCA-DR300.

Conclusie

De Kenwood KCA-DR300 dashcam is compact, eenvoudig te bevestigen en te gebruiken en maakt duidelijke opnames met geïntegreerde gps- en snelheidsdata. Deze dashcam heeft wel geen tweede camera voor op de achterruit en die is ook niet als optie verkrijgbaar. Dergelijke ‘dubbele’ dashcams bestaan wel, maar kosten iets méér. Ze zijn uiteraard ook moeilijker te bevestigen.

Adviesprijs: 169 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content