Review: Logi Circle wifi camera

Logi "by Logitech" Circle © Logitech

We testten de Logi Circle, een bolvormige draagbare draadloze wifi-camera bedoeld voor gebruik binnenshuis. Installatie en gebruik gebeuren heel eenvoudig met apps voor Google Android en Apple iOS.

De Logi Circle is een compacte, gebruiksvriendelijke, app-bestuurde, draagbare web- en bewakingscamera. Hij hoort thuis in het rijtje beveiligingscamera’s die hun opnames in de cloud bewaren. Denk aan de onlangs door ons geteste en functioneel erg vergelijkbare Google Nest en Netgear Arlo of de bij ons minder bekende, maar zeer vergelijkbare ip-camera’s zoals Butterfleye, Flir FX, Homeboy en Blink.

Op de turkooiskleurige vierkante verpakking staat overigens Logi (met kleine letters geschreven) prominent als merknaam, met in het klein erbij “by Logitech”. Het is de bedoeling dat Logitech op termijn zich hernoemt in het hipper en vooral korter klinkende Logi. De Circle is na een productlijn van iPad-cases het tweede product dat onder de nieuwe merknaam uitgebracht wordt.

De Circle ziet eruit als een witte tennisbal met een grote lens, omgeven door een cirkelvormig raster waarachter een luidspreker en microfoon verborgen zitten. De “tennisbal” kun je op een magnetische dock leggen die de interne batterij oplaadt. Een witte usb-lader en een lange, platte witte laadkabel worden standaard meegeleverd.

In gebruikname

De procedure om de camera in gebruik te nemen werkt heel eenvoudig: camera aanzetten, Circle app downloaden, op Setup klikken en de camera via Bluetooth automatisch een verbinding laten maken met de app. Eens verbonden via Bluetooth kun je de wifi-verbinding voor de camera configureren en heb je Bluetooth verder niet nodig om de camera via de app te bedienen. Mocht er iets misgaan of niet werken dan kun je de Circle resetten door met een paperclip zes seconden in het gaatje op de achterzijde te duwen.

Je moet ook nog een account aanmaken bij de Logi-cloud, maar daarvoor is alleen je e-mailadres vereist. Andere persoonlijke gegevens hoef je niet achter te laten, maar je moet wel nog je account via een toegestuurde e-maillink bevestigen.

Werking

De app werkt even gebruiksvriendelijk, met dien verstande dat ze niet in het Nederlands, maar uitsluitend in het Engels beschikbaar is.

Rechts over het camerabeeld toont de app een lint met knoppen waarmee je de live-opname inschakelt, eerdere opnames bekijkt of een dag-samenvatting creëert. Als je rechts over het camerabeeld veegt, opent het configuratiemenu waarmee je de camera en diverse opties zoals push-berichten, het nachtzicht, de microfoon en de luidspreker in- of uitschakelt, het beeld 180 graden draait, de firmware update of een bijkomende Circle aan de app toevoegt.

Je kunt de Circle permanent op zijn laadbasis laten zitten, maar even goed kun je hem eraf nemen en in een andere kamer leggen om daar opnames te maken.

De batterij houdt het volgens Logitech drie uur uit bij videostreaming en tot twaalf uur in ruststand. Hoe lang de batterij effectief meegaat, hangt af van hoeveel keren de bewegingsdetectie de video-opname in gang zet en of de infrarode nachtverlichting gebruikt wordt. De batterijwerking is eigenlijk vooral bedoeld om de Circle tijdelijk in een andere kamer te kunnen gebruiken wanneer er bijvoorbeeld een feestje is of wanneer je een slapende baby wil bewaken.

De Circle filmt in 720p@30fps HD Ready-resolutie, hoewel de hardware volgens Logitech in staat is om in 1080o@30fps te filmen. Maar de app ondersteunt dit momenteel nog niet. De lens heeft een gezichtsveld van 130 graden. De Circle kan ook infrarood nachtopnames maken. Die nachtopnames kun je desgewenst wel uitschakelen via de app.

Tweeweg audio wordt eveneens ondersteund en kun je ook uitschakelen. Als ze is ingeschakeld, kun je via de app vanop afstand tegen iemand spreken die zich in dezelfde kamer als de camera bevindt en die persoon kan ook antwoorden.

De Circle filmt niet permanent. Alleen wanneer het apparaat beweging detecteert, maakt het een opname van 35 seconden. Op de werking van die bewegingsdetectie heb je als gebruiker geen enkele invloed. Ze functioneert volautomatisch, maar dat betekent ook dat je niet zoals bij de meeste andere bewakingscamera’s kunt inzoomen op een bepaald gebied en de camera alleen activeren wanneer in dat specifieke gebied beweging wordt gedetecteerd. Logitech voegt wel constant nieuwigheden toe aan de app, het valt dus niet uit te sluiten dat de Circle in de toekomst toch gebiedsdetectie zal ondersteunen.

In de app kun je via eenvoudige veegbewegingen oudere opnames bekijken. Daarnaast kun je ook “live” kijken. De video blijft dan “streamen” zolang je de app openhoudt. De app waarschuwt je verder via push-berichten bij een “alarm”, met andere woorden wanneer de camera beweging detecteert. Dit kun je desgewenst uitschakelen.

Alle opnames worden 24 uur lang gratis opgeslagen in de cloud. De verbinding tussen camera en cloud is sinds de recentste firmware-update versleuteld met sterke aes-encryptie. Maar momenteel is er geen mogelijkheid om langer dan 24 uur opnames in de cloud te bewaren, ook niet tegen betaling, zoals dat bijvoorbeeld bij de Nest Cam wel kan.

Je kunt opnames wel lokaal via de app downloaden in mp4-formaat op je smartphone of tablet, maar je moet dit dan wel tijdig doen, want na 24 uur zijn ze verdwenen. Elk videobestand is 4 MB groot.

Via een druk op de knop kun je de app een “Day Brief” laten creëren: een automatische videosamenvatting die in 35 seconden en 4 MB de opnames van de afgelopen 24 uur versneld samenvat. Die “day brief” kun je net zoals alle andere opnames lokaal downloaden en delen met anderen.

Conclusie

De Logi Circle is vooral interessant voor gebruikers die een eenvoudige bewakings- en thuiscamera willen waar ze nauwelijks omkijken naar hebben omdat het apparaat vrijwel alles zelf regelt. De beeldkwaliteit is goed, zeker overdag. ’s Nachts verliezen de beelden ietwat scherpte, maar de videokwaliteit is vergelijkbaar met die van de Nest Cam. Omdat de Circle veel eenvoudiger werkt, 24 uur gratis zijn video in de cloud bewaart en een ingebouwde batterij heeft, krijgt hij van ons een sterretje meer dan de Nest Cam. Hou er wel rekening mee dat de Circle momenteel geen abonnement heeft om beelden langer dan 24 uur in de cloud te bewaren. Voor permanente videobewaking is deze ip-camera momenteel dus niet bruikbaar. Voor occasionele videobewaking, als hulp bij babysitting en als ‘fun’-cam tijdens feestjes is de Circle wel goed bruikbaar.

Adviesprijs: 199 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content