Review: Netgear ReadyNAS RN214 NAS

Netgear ReadyNas rn214 © Netgear

We testten de Netgear ReadyNAS RN214. Deze multimedia-NAS kan dankzij de quad-core ARM-processor in echte tijd Full HD videostreams omzetten naar een lagere resolutie.

De Netgear ReadyNAS RN214 is een snellere opvolger van de RN204 in Netgear’s 2-serie van goed presterende multimedia-nas’en. Het is een compact zwart torentje met ruimte voor vier 3,5- of 2,5-inch harde schijven of ssd’s. Deze multimedia-nas heeft een bruto capaciteit van 24 TB als je 6 TB schijven gebruikt.

Dankzij Netgear’s slimme sledesysteem passen 3,5-inch schijven er schroefloos in. De schijfsledes gaan schuil achter een helaas niet afsluitbaar deurtje. Zodra op het led-scherm een ip-nummer verschijnt, kun je de nas gebruiksklaar maken.

Ingebruikname

De wizard verplicht je om het standaard “password” wachtwoord van de admin-account te wijzigen. Helaas kan opnieuw “password” als wachtwoord worden ingevoerd. Ook maakt de nas standaard vijf verschillende publiek toegankelijke gedeelde mappen aan.

Als je twee of meer schijven insteekt, worden die standaard en zonder dat je dit vooraf kiest geformatteerd in Netgear’s verbeterde versie van het raid-beschermingssysteem, namelijk x-raid2. Voordeel is dat je volumes automatisch kunt uitbreiden en vergroten naarmate je schijven bijsteekt of kleinere vervangt door grotere.

Netgear gebruikt het meer geavanceerde, oorspronkelijk door Oracle ontworpen btrfs-bestandssysteem (ook uitgesproken als “butter F S”). Thecus gebruikt dit ook en bij Synology zit dit eraan te komen. Dit bestandssysteem is gemakkelijker te herstellen en te onderhouden dan het tot nu toe meestal gebruikte ext4.

Btrfs legt sterk de nadruk op fouttolerantie. Zo kun je de “anti bitrot”-functie inschakelen die ervoor zorgt dat er bij kopieeropdrachten geen minuscule stukjes data verloren gaan. Het kopiëren gebeurt dan wel iets trager.

Ook het back-uppen van de ene nas naar de andere verloopt met btrfs sneller en veiliger omwille van het “snapshot”-systeem dat alleen gewijzigde data kopieert. Als je ssd’s gebruikt, zorgt dit bestandssysteem er bovendien automatisch voor dat jouw dure solid-state disks langer meegaan. Dit gebeurt door gegevens niet telkens op dezelfde fysieke locatie weg te schrijven (wear leveling).

Werking

Het nas-beheer van de RN214 is identiek aan dat van de andere ReadyNAS’en van Netgear. Het oogt in vergelijking met de nas-besturingssystemen van Qnap en Synology vrij klassiek, met tabs bovenaan en statische pagina’s met daarin de configuratieopties van alle onderdelen.

De beschikbare apps worden in één lange lijst getoond, die niet thematisch is ingedeeld en die je ook niet kunt doorzoeken. Het aantal apps is beperkter dan bij Synology of Qnap, maar de belangrijkste zaken zijn wel aanwezig.

Via Netgear ReadyCloud krijg je mobiele toegang tot de nas-inhoud. Dit kan via een webportaal of via apps voor Windows, Mac OS X, smartphones en tablets. Standaard is deze optie overigens uitgeschakeld.

Met ReadyNAS Remote creëer je eenvoudig beveiligde vpn-toegang tot je nas. De RN214 heeft echter geen volwaardige iSCSI- en virtualisatie-ondersteuning. Daarvoor moet je een model uit de 3-reeks kiezen.

Wat deze nas wél heeft, is de mogelijkheid om in real time 1080p-videostromen te “transcoderen” (om te zetten) naar 480p video bij gebruik van Plex. Je kunt video’s dus in het hoogste formaat op je nas bewaren en ze dan in een lagere resolutie op je mobieltje bekijken zonder dat je ze eerst manueel moet converteren.

Prestaties

We konden onze testbestanden naar de nas kopiëren aan een gemiddelde snelheid van 161,1 MB/s. Omgekeerd haalden we 71,6 MB/s. Dat is vergelijkbaar met de goedkopere RN204. Vier hd-video’s afspelen gebeurde met een snelheid van 75,3 MB/s, wat ruim tien procent sneller is dan bij het goedkopere dual-core model.

De prestaties zijn vergelijkbaar met die van concurrerende NAS’en zoals de Seagate NAS Pro DP4, Synology DS415+ en Qnap TurboNAS TS-453 Pro.

Conclusie

De Netgear ReadyNAS RN214 kan dankzij zijn krachtige quad-core processor in echte tijd 1080p video transcoderen naar een lagere resolutie. Voor thuisgebruik is dit een handige en snelle nas, al mocht de beheerinterface wat ons betreft best iets flitsender zijn.

Adviesprijs: 449,99 euro zonder schijven; 1100 euro met 12 TB

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content