Review: piepkleine nas voor vier 2,5-inch schijven

Synology ds416slim © Synology

De Synology DiskStation DS416slim is een piepkleine, energiezuinige nas die plaats biedt aan vier 2,5-inch schijven, naar keuze hdd of ssd. We zochten uit hoe deze kleine netwerkschijf presteert.

Wanneer je de Synology DiskStation DS416slim uit zijn verpakking haalt, valt meteen op hoe klein en licht het apparaat is. Deze nas kun je gemakkelijk in één hand vasthouden. Het kastje meet 12 x 10,5 x 14,2 cm en weegt leeg 660 gram. Je kunt deze nas dus niet alleen overal kwijt, maar ook gemakkelijk overal met je meenemen.

Je vult ze met vier 2,5-inch sata III/II hdd’s of ssd’s die maximaal 12,5 mm dik mogen zijn. Dat geeft een bruto capaciteit van maximaal 16 TB en een netto capaciteit die naar gelang het gebruikte raid-niveau tussen de ca. 8 en 11 TB varieert. Niet slecht voor zo een kleine kubus, die naargelang de ingestoken schijven nooit meer dan ca. 17 watt in werking en rond de 11,6 watt in ruststand verbruikt.

Technische uitrusting

De buitenkant van de DiskStation DS416slim bestaat uit antracietkleurige kunststof, maar aan de binnenkant zit wel een stevig metalen frame waarin het piepkleine moederbord en de vier kleine plastic schijfsleuven passen. Die sleuven zitten aan de achterkant van het apparaat.

Deze nas ondersteunt hot plug (schijven verwisselen zonder het apparaat uit te schakelen), maar de schijfsleuven zijn niet afsluitbaar. Ze zitten ook vrij los in het kastje: er is geen klemsysteem of zo. Er is een kleine uitsparing waarmee je elke sleuf simpelweg uit de nas kunt trekken.

Onder elke sleuf is overigens een nummer geprint, wat het eenvoudiger maakt om de juiste schijf te vervangen wanneer er iets mis mee zou gaan. Schijven bevestig je in de baaien met behulp van meegeleverde schroefjes.

Achteraan zijn er naast een Kensington-veiligheidsslot, een verzonken reset-knop en de ingang voor de compacte externe voeding ook nog twee Gigabit Ethernet-poorten en één usb 3.0-poort.

Op de voorkant bevindt zich een tweede usb 3.0-poort, samen met zeven leds die de activiteit van de twee netwerkpoorten en de vier schijven tonen.

Het status-led en de aan/uit-knop bevinden zich aan de linker zijkant. Deze nas heeft onderaan ook nog een kleine ventilator die indien nodig snel vervangen kan worden zonder dat je de kast hoeft te openen of de schijven uit te trekken. De verwisselbare ventilator werkt stil, maar is in een stille kamer soms wel hoorbaar. Hij produceert maximaal 20,3 db(A) lawaai.

De DS416slim wordt aangedreven door een 1 GHz dual-core 32-bit Marvell Armada 385 88F6820 cpu met hardware-encryptie en 512 MB DDR3 ram. Intern wordt het ext4-bestandssysteem gebruikt. Het meer geavanceerde Btrfs-bestandssysteem is bij deze mini-nas niet beschikbaar omwille van de afwezigheid van een 64-bit cpu.

Werking

De DS416slim gebruikt hetzelfde DSM 6.x nas-besturingssysteem als de ‘grote’ netwerkschijven van Synology.

Alle gebruikelijke raid-niveaus van 0 tot en met 10 zijn beschikbaar, maar tijdens de gebruiksvriendelijke, internetgebaseerde installatieprocedure wordt automatisch een Synology Hybrid RAID (SHR)-volume gemaakt van alle ingestoken schijven. Het hangt van de hoeveelheid van de schijven af welk raid-niveau daarbij gekozen wordt. Bij vier schijven is dit altijd raid5. Je kunt dit evenwel achteraf wijzigen als je dat wil.

Net zoals bij de grotere nas van dit merk is raid-migratie van basisvolume naar raid 1 of raid 5, van raid 1 naar raid 5 of van raid 5 naar raid 6 mogelijk. Volumes kunnen automatisch worden uitgebreid door een schijf bij te steken of een kleinere schijf te vervangen door één met een grotere capaciteit.

Deze nas ondersteunt vijf gelijktijdige vpn-verbindingen, dertig gelijktijdige downloads en maximaal acht ip-bewakingscamera’s. Ze is dlna-gecertificeerd, maar kan geen video’s transcoderen: het is een een zogenaamde Synology Groep 2 nas.

Prestaties

We testten deze nas met vier 1 TB ssd’s en met de Intel NASPT-benchmerk. We konden onze testbestanden naar de nas kopiëren met een gemiddelde snelheid van 104,6 MB/s. Omgekeerd haalden we 80,1 MB/s. Vier hd-video’s afspelen gebeurde met een snelheid van 60,3 MB/s.

De gemiddelde gewogen algemene werksnelheid is 43,1 MB/s. Dat is iets, maar niet dramatisch veel lager dan zijn grote broer DS416, die met dezelfde ssd’s en dezelfde benchmark een gemiddelde werksnelheid haalt van 56,5 MB/s.

Conclusie

De Synology DiskStation DS416slim is erg compact, energiezuinig en stil. Deze piepkleine nas presteert goed.

Prijs: 313,39 euro zonder schijven

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content