Review: Powerline adapter voor Gigabit-netwerk

devolo dLAN 1200+ © devolo

Met de dLAN 1200+ Starter Kit van devolo creëer je snel een Gigabit-netwerk via het gewone stroomnet in huis. We hebben deze Powerline netwerkadapter getest.

Devolo’s dLAN 1200+ Powerline-adapter transformeert elk stopcontact tot een netwerkverbinding met een overdrachtsnelheid tot 1200 Mbit/s. Je verliest geen stopcontact, want de stekker heeft een eigen socket van 16 ampère met stroomfilter. Dat is een voordeel tegenover de voor de rest vergelijkbare AVM FRITZ!Powerline 1000E Powerline-stekker die we onlangs testten.

De devolo-stekkers werken volgens dezelfde HomePlug AV2-standaard als die van AVM. De Gigabit-netwerksnelheid haal je alleen als je alle drie draden van het elektriciteitsnet kunt gebruiken. In een stopcontact met twee draden werkt het ook, maar dan zal de snelheid lager uitvallen.

De hogere snelheid is te danken aan dezelfde mimo-techniek (gelijktijdige zend- en ontvangstkanalen) die we ook kennen bij moderne wifi-netwerken, maar bij een Powerline-installatie is dat alleen haalbaar wanneer er drie stroomdraden aangesloten zijn. De nieuwe standaard vergroot ook het theoretische maximale Powerline-bereik tot 400 meter dankzij de Range+ Technologie.

Installatie

De twee stekkers vinden elkaar binnen enkele seconden en leggen automatisch een beveiligde netwerkverbinding over het stroomnet. Je kunt nieuwe stekkers in het netwerk opnemen door op de knop de zijkant te drukken.

Op de website van devolo kun je de devolo Cockpit software downloaden om de status van de stekkers en het Powerline-netwerk op te vragen, eventueel het encryptiewachtwoord te wijzigen of te controleren op een firmware-update. Deze software werkt zowel onder Windows 7 of hoger, Mac OS X 10.6 of hoger als Ubuntu Linux 12.04 of hoger, een pluspunt tegenover de software van AVM die alleen onder Windows werkt.

Prestaties

De prestaties van Powerline-adapters worden beïnvloed door de kwaliteit van de stroombekabeling, de lengte van de verbinding, de belasting door andere elektrische apparaten, de interferentie van eventueel aanwezige andere Powerline-netwerken en pas in de laatste instantie door de kwaliteit van de stekker zelf. Powerlines objectief testen is daardoor moeilijk. Ofwel doe je een theoretische test die weinig zegt over de werkelijke prestatie in een thuissituatie. Ofwel voer je een realistische test uit, maar dan zijn de resultaten in feite alleen van toepassing voor de gebruikte testlocatie.

We hebben beide soorten testen uitgevoerd, met herhaalbare resultaten op onze testlocatie. Maar hou dus in het achterhoofd dat deze resultaten eerder een indicatie van de prestaties zijn dan een absoluut gegeven. Zelf testen in je eigen situatie is dus de boodschap, al beseffen we dat dit niet altijd mogelijk is.

We voerden een internetsnelheidstest uit met Ookla Speedtest en een AVM 7490 VDSL+-verbinding met een maximale doorvoersnelheid van 28 Mbit/s in de download-richting en 5,5 Mbit/s in de upload-richting.

De tcp/ip-snelheid in een lokaal netwerk hebben we gemeten met Iperf2 onder Windows 8.1 (client) en Linux (server) via een Lancom GS2310P Ethernet-switch. We configureerden Iperf2 met tien parallelle datastromen en voerden de test dertig seconden lang uit met de standaardinstellingen.

Voor onze theoretische test met potentieel maximale resultaten maakten we met twee stekkers een directe verbinding op een verdeelstekker met drie stroomdraden.

Met of zonder stekkers halen we op een Windows 7 pc identiek dezelfde internetsnelheid: 33 ms ping, 28 Mbit/s downloadsnelheid en 5,35 Mbit/s uploadsnelheid. Kortom, er is geen snelheidsverlies. Youtube films met een Full HD 1080p resolutie streamen zonder haperen.

Voor de tcp/ip-test merken we wel een verschil. Als we de test direct via switch uitvoeren, halen we bijna de maximaal haalbare snelheid van het lokale netwerk, namelijk 946 Mbit/s. Doen we de test over het Powerline-netwerk dan daalt de snelheid tot gemiddeld 310 Mbit/s. Dat is trager dan de AVM FRITZ!Powerline 1000E die in identiek dezelfde test gemiddeld 406 Mbit/s haalt. Maar het is wel sneller dan draadloze netwerkverbinding op dezelfde locatie: 73,2 Mbit/s voor Wireless-N (met de Intel WiFi-chip in een Dell laptop) en 167 Mbit/s voor Wireless-AC (met een Linksys WUSB Dual Band AC1200 adapter).

De realistische test voerden we uit over het stroomnet van onze testlocatie. We beginnen met een afstand van ca. vijf meter tussen beide Powerline-stekkers. De internetsnelheid blijft dezelfde. De tcp/ip snelheid over het lokale netwerk daalt nauwelijks tot 245 Mbit/s gemidddeld. Dat is veel beter dan de AVM FRITZ!Powerline 1000E die hier slechts 95,9 Mbit/s haalt. Het is ook sneller dan een draadloze Wireless-AC netwerkverbinding die op dezelfde locatie 164 Mbit/s haalt.

In een verder weg gelegen kamer op ca. 30 meter afstand daalt de draadloze netwerksnelheid tot 19 Mbit/s en halen we via de devolo Powerline-stekkers 67,8 Mbit/s. De stekkers van AVM presteren hier met 69,9 Mbit/s vergelijkbaar.

Wat met storingen van een verdeelstekker? Als we één van de adapters bij bovenstaande in een verdeelstekker steken, daalt de netwerksnelheid nauwelijks. De verdeelstekker heeft dus geen invloed op de prestaties

Hoe zit het met storingen van eventuele bestaande Powerline-netwerken? We plaatsen tweemaal twee oudere Powerline-stekkers op hetzelfde stroomnet die elk een eigen netwerk creëren, maar niet onderling verbonden zijn. Dit heeft geen merkbare invloed op de prestaties van de devolo dLAN 1200+.

Conclusie

1200 Mbit/s Powerline is sneller dan de vorige generatie van 500 en 600 Mbit/s, maar het is niet dubbel zo snel en ook nog steeds meer dan de helft trager dan Gigabit Ethernet. Wel presteert een 1200 Mbit/s Powerline bijna in alle gevallen beter dan een draadloze netwerkverbinding, zelfs als die de nieuwste Wireless-AC standaard gebruikt. De prestaties zijn vergelijkbaar met de eerder geteste FRITZ!Powerline 1000E, maar die heeft geen geïntegreerd stopcontact. Daardoor is de devolo ook wel iets duurder.

Gemiddelde straatprijs: 139 euro (Set met twee stekkers)

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content