Review: robuust kastje voor 2,5-inch ssd’s en hdd’s

Startech usb 3.0 rugged ssd & hdd enclosure © Startech

De USB 3.0 rugged 2,5in SSD/HDD enclosure with UASP van het Canadese bedrijf StarTech.com is een stevige behuizing die een zelf in te bouwen ssd of hdd beschermt tegen water, stof en schokken. Een test.

Het Canadese bedrijf StarTech.com is gespecialiseerd in moeilijker te vinden connectiviteitsproducten. Het bedrijf bestaat al dertig jaar, maar is pas sinds drie jaar ook bij ons actief. De USB 3.0 rugged 2,5in SSD/HDD enclosure with UASP (S251BRU33) is een stevig kastje waarin je zelf een 2,5-inch solid-state drive of harde schijf steekt, die daarna beschermd is tegen water, stof en schokken.

In het kastje passen 2,5-inch ssd’s en hdd’s van 7 en 9,5 mm hoogte. Het is getest voor hdd’s met een capaciteit tot 2 TB en een omwentelsnelheid van 7200 tpm. Intern wordt een SATA3-interface met een theoretische maximale doorvoersnelheid van 6 Gbit/s gebruikt. De aansluiting is een 7 + 15 pin SATA Data & Power combinatie en is geschikt voor alle recente schijven. Extern is er een USB 3.0 vrouwelijke Micro-B-poort met in theorie een maximale doorvoersnelheid van 5 Gbit/s. De usb-poort verzorgt zowel de data-overdracht als de stroomaansluiting.

De dataoverdracht van SATA naar USB en omgekeerd gebeurt door een ASMedia ASM1153E input/output-controller. Die ondersteunt SuperSpeed USB 3.0 revisie 1.0, High Speed USB 2.0 revisie, USB Attached SCSI Protocol Specification (UASP) revisie 1.0 en SATA 1.5 Gbit/s tot 6 Gbit/s revisie 3.0. Trek je van al die specificaties niet te veel aan: het komt er op neer dat je er alle recente ssd’s en hdd’s in kunt monteren en dat het kastje daarna als externe schijf met zowat alle computers en tablets werkt.

Uasp

Door de ondersteuning voor uasp presteert het schijfje onder recente besturingssystemen zoals Mac OS X 10.8, Windows 8.1 en Windows 10 veel beter, omdat er meer data in één keer over de usb-interface kan worden verstuurd.

Als het besturingssysteem én alle hardware-onderdelen uasp optimaal ondersteunen, zijn in theorie effectieve overdrachtsnelheden over de usb-interface tot 400 MB/s mogelijk, tegenover maximaal ongeveer 150 MB/s voor een ‘gewone’ usb 3.0-interface. Dat komt aardig in de buurt van de maximale overdrachtsnelheid van omtrent 550 MB/s die je haalt wanneer je een snelle ssd intern aansluit op een SATA3 6 Gbit/s poort.

Of je voordeel haalt uit uasp, hangt dus af van je de ingebouwde schijf én van je computer. Naast het besturingssysteem en de externe schijf moet immers ook de usb-controllerchip in je computer uasp ondersteunen. Anders werkt het niet en val je terug op de gewone usb 3.0-snelheden. Voor de meeste usb-controllers van na ongeveer 2011 is dat meestal het geval, maar bij oudere hardware van vóór 2012 is het niet zeker.

In Windows 8 of Windows 10 kun je de aanwezigheid van uasp zelf controleren in het Windows Apparaatbeheer in het Regelpaneel. Kijk bij Storage Controllers: daar moet wanneer het usb-apparat aangesloten is een “USB Attached SCSI (UAS) Mass Storage Device” verschijnen.

Bescherming

De enclosure is 2,9 cm hoog, 14,3 cm lang en 12,2 cm breed. Het kastje weegt 265 g zonder ssd of hdd. Het voldoet aan de Ingress Protection (IP) norm IP54. Een IP bestaat uit twee cijfers, waarbij het eerste cijfer in een schaal van nul tot zes de weerstand tegen het binnendringen van solide objecten weergeeft, terwijl het tweede cijfer van nul tot acht de weerstand tegen het binnensijpelen van vloeistoffen en stof uitdrukt. Een IP-waarde van 54 slaat op semi-robuuste toestellen.

Het kastje voldoet aan enkele van de MIL-STD 810G-normen van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Dat betekent niet dat deze enclosure uitsluitend bedoeld is voor militair gebruik. De MIL-STD 810G-normen bepalen allerlei criteria waaraan semi-robuuste hardware moet voldoen. Dergelijke hardware kan dan bijvoorbeeld gebruikt worden door onderhoudstechnici, in productieomgevingen of gewoon omdat een gebruiker kiest voor superbetrouwbare hardware.

Het kastje is getest volgens de MIL-STD 810G-normen voor zeven criteria: thermische shock, trillingen, schokken, vocht, spatten met zout water (bv. zeewater), zand, stof en schimmels.

Praktijk

De installatiehandleiding is volledig Engelstalig, maar installatie van een schijf in het kastje is niet erg moeilijk. Verwijder de rubberen randbescherming en open de plastic klep aan de zijkant. Schuif de schijf nu in de SATA-poort. Gebruik eventueel het rubberen matje om een 7 mm schijf op zijn plaats te houden.

Sluit het kastje, doe er de rubberen rand omheen en je nieuwe externe schijf is gebruiksklaar. Open het rubberen klepje dat de usb-poort beschermt, plug de meegeleverde kabel in en sluit de schijf aan op je computer.

Als de schijf niet in Bestandsbeheer verschijnt, moet je mogelijk nog een volume en schijfletter creëren via het schijfbeheer van je besturingssysteem.

Conclusie

Met dit kastje bouw je zelf in een handomdraai een externe schijf die tegen een flinke stoot kan, maar voor de benodigde 2,5-inch ssd of hdd moet je natuurlijk zelf zorgen. Dankzij de ondersteuning voor uasp werkt je gemonteerde schijf tegen de hoogst haalbare snelheid.

Adviesprijs: 49,99 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content