Review Samsung Galaxy Note10+: Stijlvol met een stilus

© Samsung
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Met zijn imposante scherm van 6,8-inch en het bijgeleverde pennetje doet de Galaxy Note10+ zijn naam alle eer aan. Kunnen het papieren notitieboekje én de notebook voortaan thuisblijven? Je leest het in onze review van Samsungs nieuwe vlaggenschip.

Alle specificaties van de door ons geteste Galaxy Note 10+ en diens ‘kleinere’ broer, de Note10 van 6,3-inch, kwamen eerder al aan bod in onze preview van de toestellen. In dit artikel gaan we vooral dieper in op de functies waarmee de Note10+ zich echt probeert te onderscheiden van de concurrentie. En dan kun je uiteraard niet om de stilus heen, door Samsung S Pen gedoopt.

Schrijfgerief en toverstaf

Het fijne van deze stilus is dat je het kleinood onzichtbaar in de smartphone zelf kan wegbergen. Gebruik je de pen niet, dan heb je er dus ook geen omkijken naar. Gaandeweg de test constateerden we echter dat we almaar vaker naar de S Pen grepen. Erg handig is bijvoorbeeld dat je op een zwart standby-scherm al een aantekening kan maken, zonder de telefoon te ontgrendelen: gewoon het pennetje eruit schuiven en krabbelen maar. Ideaal voor de dagdagelijkse kattebelletjes.

Via Text Export kan je handschrift redelijk nauwkeurig in 'getypte' tekst worden overgezet.
Via Text Export kan je handschrift redelijk nauwkeurig in ‘getypte’ tekst worden overgezet.

De aantekeningen op het scherm zijn haarscherp en nauwelijks te onderscheiden van je eigen geschrift. Dat handschrift kan via Text Export overigens redelijk nauwkeurig in ‘getypte’ tekst worden overgezet, al zal dit bij de een wat makkelijker verlopen dan bij de ander. Nieuw voor de Note10-serie is dat je de notities nu ook kan exporteren naar het Word-, text- en image-formaat. Voorheen ondersteunde de smartphone op dit punt uitsluitend de pdf-indeling.

Met de stilus kun je ook weer een aantal bijkomende telefoonfuncties bedienen. Selfies maken, dat lukte al op afstand via de pen, maar bij de Note10-serie stelt het gadget je ook in staat om met een ‘gebaar’ van camera te wisselen, in te zoomen en een andere modus te kiezen, zoals Portret of Panorama. Met een andere gesture pas je dan weer het volume aan. Het heeft wel iets weg van een toverstaf, met zo’n S Pen in de lucht zwaaien…

Zakcomputer

Eigenlijk komt iedere topsmartphone tegenwoordig in aanmerking voor het label ‘zakcomputer’, maar bij de Note-serie mag dat zeer letterlijk worden genomen. Via de Samsung DeX-technologie tover je het toestel immers in een handomdraai om tot een échte computer, die je kan bedienen via een muis, extern toetsenbord en een groot beeldscherm.

Er zijn twee manieren om met DeX aan de slag te gaan. De eenvoudigste: verbind de Note10+ via een gewone USB-kabel (Type C-naar-A of Type C-naar-C) met de computer, en installeer de DeX-software voor Windows of macOS. Na het starten van het Dex-programma bedien je de aangekoppelde Note10+ vanuit een desktopachtige omgeving die sterk aan de Windows 10-interface doet denken – compleet met een soort startknop en taakbalk. Je hebt hier toegang tot dezelfde Android-apps als op de telefoon, maar het handige is dat je die naast elkaar kan openen, en vensters kan vergroten of verkleinen, net zoals op een echte pc.

Via de Samsung DeX-technologie tover je het toestel in een handomdraai om tot een échte computer.
Via de Samsung DeX-technologie tover je het toestel in een handomdraai om tot een échte computer.

Intussen zijn zo’n zeventig toepassingen speciaal geoptimaliseerd voor de DeX-modus. Denk aan Word, Excel en PowerPoint uit de Microsoft Office-suite, maar bijvoorbeeld ook aan Skype, Adobe Photoshop Express en Gmail. Typen in een tekstverwerker, een foto bewerken; het gaat met muis en toetsenbord vele malen vlotter dan via het scherm van de smartphone. Ook drag & drop wordt ondersteund, bijvoorbeeld om meerdere bijlagen tegelijk naar een e-mailbericht te slepen. Ondertussen blijven alle typische telefoonfuncties (bellen, sms’en) gewoon beschikbaar, en kun je de Note10+ zelfs voor hele andere zaken inschakelen.

Zoals gezegd is er nog een tweede methode om DeX te gebruiken. Daar komt geen computer bij aan te pas (een beeldscherm met HDMI-aansluiting volstaat), maar je hebt wel een extra stukje hardware nodig in de vorm van een Samsung DeX Pad: een soort dockingstation voor de Note10+ met een HDMI-uitgang, twee USB-poorten voor een muis en een toetsenbord en een stroomvoorziening om de smartphone en passant op te laden. Heb je geen muis bij de hand, dan kan je het display van de telefoon ook als touchpad gebruiken. Voor de softwarematige kant van het verhaal maakt het geen verschil of je de DeX-modus via een computer of een beeldscherm gebruikt: de interface op het grote scherm is identiek. Overigens werkt DeX niet alleen op de Note-serie, maar ook op recente Galaxy S-toestellen. Heel uniek is de functie intussen niet meer: ook de toptoestellen van Huawei beschikken over een computerachtige werkomgeving via de EMUI Desktop-technologie van de Chinese techreus.

Uitvoeringen en prijzen

De Galaxy Note10+ is beschikbaar in twee uitvoeringen: met 12 GB RAM en 256 gigabyte opslagruimte óf met 512 GB opslag. Die ruime opslagcapaciteit is nog verder uitbreidbaar via een microSD-kaart, tot één terabyte – meer dan wat menig laptop aan boord heeft. De telefoon is er in drie kleuren, te weten Aura Black, Aura White en het zeer opvallende Aura Glow dat het toestel, afhankelijk van de lichtinval, telkens weer een andere kleur geeft. De richtprijzen bedragen 1.099 en 1.199 euro en zijn inclusief een door AKG getunede hoofdtelefoon met USB-C-aansluiting; de klassieke 3,5mm-jack is verdwenen en Samsung levert ook geen adapter mee.

De Aura Glow-versie geeft het toestel, afhankelijk van de lichtinval, telkens weer een andere kleur.
De Aura Glow-versie geeft het toestel, afhankelijk van de lichtinval, telkens weer een andere kleur.

Tot slot was er zopas nog het gerucht, in de wereld geholpen door SamMobile, dat er bij Samsung een goedkopere telefoon in de Note10-serie in de pijplijn zou zitten. De Nederlandse website kwam op het spoor van een nieuwe telefoon met typenummer SM-N770F en stelt dat het moet gaan om een goedkopere Note-smartphone. Samsung heeft één keer eerder een afgeslankte versie van een Note uitgebracht, de Note3 Neo uit 2014 met typenummer SM-N750F. Samsung heeft nog niet gereageerd op het gerucht.

Conclusie

De Samsung Galaxy Note10+ mikt met zijn stilus en DeX-modus voornamelijk op de zakelijke gebruiker. Toch is het toestel evengoed geschikt voor fotografieliefhebbers en videofanaten (de puike optiek is nagenoeg identiek aan die van de Galaxy S10), mobiele gamers met nood aan veel power en zelfs fashionistas (de uitvoering in Aura Glow is een eye-catcher van jewelste). Als wij momenteel een nieuwe smartphone nodig hadden en geld speelde geen rol, dan stond deze Note10+ bovenaan ons verlanglijstje, op gelijke hoogte met de Huawei Mate 30 Pro. Maar die is, door de Amerikaanse sancties tegen de Chinese fabrikant, bij ons voorlopig niet verkrijgbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content