Review: slimme bureaulamp met app-bediening

Leitz Style Smart LED Desk Lamp © Leitz

We testten de Leitz Style Smart LED Desk Lamp. Deze bureaulamp kan je optioneel bedienen met een smartphone app. Daarmee kun je de lichtsterkte en lichtkleur wijzigen. In de voet is er ook een usb-laadpoort voor je smartphone.

Leitz, een merk van de Esselte Groep, lanceerde met de Style Smart LED Desk Lamp een stijlvolle bureaulamp die staat op een lichte, maar stevige zilverkleurige voet, die gemaakt is van zink. In de voet is achteraan een usb-laadpoort voor een smartphone of tablet verwerkt.

De lamp betrekt zijn stroom van een vrij forse zwarte externe ‘laptopachtige’ voeding die nogal stevig vloekt met het moderne design. De stroomkabel is gelukkig wel lang genoeg (2,1 m), zodat je de voeding ergens onder je bureau kunt verbergen.

Design en werking

De kantelbare en draaibare lamparmen zijn gemaakt van geborsteld aluminium en verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren (wit, zwart, rood, groen en blauw). Als de lamp in een rechte hoek staat, is ze gemeten vanaf de basis van de voet tot aan de onderkant van de lamphouder 553 mm hoog. Via een uitsparing in de lamphouder kun je de lamp tot 800 mm naar voren trekken.

Drie flexibele scharnieren zorgen ervoor dat je de lamp in elke gewenste positie kunt vastzetten. Als de scharnieren door veelvuldig gebruik losser worden, kun ze je vastschroeven met behulp van een meegeleverde inbussleutel.

De platte led-lamphouder op het einde van het bovenste scharnier kun je naar boven of beneden en naar links of rechts draaien. De vast gemonteerde lamphouder bevat veertien niet-verwisselbare individuele leds, zeven aan elke kant, geplaatst in een v-vormig patroon met afwisselend een led met koud licht en eentje met warm licht voor een zo optimale lichtverdeling.

De leds hebben een levensduur van meer dan 25.000 uur, de lamp is getest voor 250.000 keer in- en uitschakelen en de volledige lamp heeft een opgegeven levensduur van 50.000 uur. De maximale lichtsterkte bedraagt 775 lumen of meer dan 1.400 lux op een halve meter afstand.

Onderaan op de voet is er een bedieningspaneeltje met tiptoetsen waarmee je de lamp in- en uitschakelt, de helderheid in stappen van tien procent regelt en twee voorgeprogrammeerde lichtinstellingen kiest: “leesambiance” en “ontspanningsambiance”.

Bediening met app

Met de Leitz Smart Lamp app voor iOS en Android kun je met deze lamp méér doen. Bij het opstarten vraagt die om Bluetooth in te schakelen als dat nog niet het geval is. Daarna wordt een verbinding met de lamp gemaakt, zonder dat je daarvoor zelf iets hoeft te doen. Nu kun je de lamp met behulp van de app in- en uitschakelen en het licht wijzigen.

De Engelstalige app heeft drie bedieningsonderdelen: “ambience”, “controls” en “intelligence”.

Met ambience schakel je tussen “relax” (een zacht geel licht), “read” (wit licht) en “energize” (fel wit licht). Je kunt ook twee persoonlijke instellingen configureren, waarbij je de helderheid en lichtkleur (tussen 3000 K(elvin) warm geel over 4000 K wit naar 6000 K koud wit) naar eigen smaak kiest. Geef je persoonlijke instelling een naam, zodat je die daarna met één druk in het ambience-scherm van de app kunt activeren.

Met “controls” stel je de lichtkleur (tussen warm geel en koud wit) en de lichtsterkte (tussen 10 en 100%) in via een cursor die je over het scherm beweegt.

Met “intelligence” ten slotte kun je het licht automatisch instellen aan de hand van je leeftijd en het soort werk dat je verricht (bijvoorbeeld “screen work”). De lamp heeft een omgevingslichtsensor en je kunt er dus ook voor kiezen om de helderheid automatisch in te stellen.

Nog een mogelijkheid is de lamp automatisch uit te schakelen wanneer je niet meer in de buurt bent. Die detectie gebruikt gewoon het Bluetooth-signaal van je mobieltje: is de verbinding met de lamp weg, dan gaat ze uit. Kom je in de buurt met je mobieltje, dan schakelt de lamp zich weer in. Uiteraard werkt dit alleen als Bluetooth ingeschakeld is op je smartphone.

Verbruik

De Leitz Style Smart LED Desk Lamp verbruikt volgens onze metingen bij volle witte lichtsterkte (of “leesambiance stand”) 15 watt. Bij laagste witte lichtsterkte (of “ontspanningsambiance stand”) daalt het verbruik tot 5,9 watt.

Conclusie

Het licht van deze modern ogende, stevige maar toch lichte en energiezuinige bureaulamp regel je dankzij de app vrijwel traploos tussen koud en warm led-licht. De 10 watt (2 A) usb-snellaadpoort in de voet is een leuk extra. Maar of al dit moois echt 299 euro waard is moet je zelf beslissen.

Prijs: 299 euro; onder andere verkrijgbaar bij Viking, Bol en Coolblue

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content