Review: snelle en functionele nas van Netgear

Netgear ReadyNas 526X nas © Netgear

Netgear verdeelt in het ReadyNAS gamma van zakelijke nas’en ook desktop-modellen zoals de hier geteste ReadyNAS 526X. Deze nas is bedoeld voor 30 tot 80 gebruikers en heeft zes schijfsleuven.

De ReadyNAS 526X van Netgear heeft ruimte voor zes 3,5- of 2,5-inch schijven en is naar keuze leeg verkrijgbaar (door ons getest) of gevuld met maximaal 36 TB enterpriseklasse-hdd’s. Als je hdd’s met een capaciteit van 10 TB erin steekt, stijgt de maximale capaciteit tot het maximum van 60 TB bruto, uit te breiden tot maximaal 110 TB met een expansiemodule.

Kenmerken

Deze vrij forse en leeg bijna 8 kg zware tafel-nas heeft achteraan twee 10 Gigabit Ethernet-poorten (10GBase-T), maar wij hebben ze zoals alle anderen getest in een gewoon gigabit-netwerk. Niettemin zijn met deze nas dus nog snellere prestaties mogelijk dan wat wij voor deze test hebben gemeten (naargelang de applicatie tot twee- à viermaal sneller dan met gigabit ethernet).

Kloppend hart is een 2,2 GHz Intel D-1508 Pentium cpu, aangevuld met 4 GB ecc-gecorrigeerd ram. Van de drie usb 3.0-poorten bevindt er zich één vooraan, achter een grote grijze, niet-afsluitbare klep waarachter de schijfsleuven schuilgaan.

In de klep zit er een klein lcd-scherm met onderaan grote tiptoetsen waarmee je allerlei statusinformatie opvraagt. Schijven voeg je dankzij Netgear’s slimme sledesysteem dat geen schroeven gebruikt vliegensvlug toe of vervang je “hot”, dus zonder de nas uit te schakelen.

Verse schijven worden standaard en zonder dat je dit vooraf kiest geformatteerd in Netgear’s verbeterde versie van raid, namelijk x-raid met automatische expansie en vergroting van volumes naarmate je schijven bijsteekt of kleinere vervangt door grote.

De gebruikelijke raid0 tot en met 10-niveaus zijn overigens ook beschikbaar in de vorm van “flex raid”. In die modus kun je meerdere volumes op het systeem maken, maar worden niet alle uitbreidingstypes ondersteund.

Standaard wordt btrfs in plaats van ext4 als volume-indeling gebruikt. Dit bestandssysteem legt sterker de nadruk op fouttolerantie dan ext4. Je kunt de “anti bitrot”-functie inschakelen die ervoor zorgt dat er bij kopieeropdrachten geen minuscule stukjes data verloren gaan. Dit vermindert wel de schrijf- en leesprestaties.

Het back-uppen van de ene nas naar de andere verloopt met btrfs sneller en veiliger dan met ext4. Gebruik je ssd’s dan zorgt btrfs er bovendien automatisch voor dat jouw solid-state disks langer meegaan door gegevens niet telkens op dezelfde fysieke locatie weg te schrijven (zogenaamde ‘wear leveling’).

Gedetailleerde informatie over de ReadyNAS 526X vind je op de website van Netgear.

Besturingssysteem

Het Linux-gebaseerde Netgear ReadyNAS OS 6.5.2 heeft een gelikte, overzichtelijke interface en biedt uitgebreide zakelijke functies. Zo is de ondersteuning voor virtualisatie en iscsi uitstekend. Deze nas is trouwens Vmware ESXi vSphere 6 gecertificeerd.

Het aanbod aan optionele apps is zeer uitgebreid.

Positief is dat geen enkele app (behalve de geïntegreerde Netgear cloud- en antivirus-apps indien je daar bij de initiële configuratie voor koos) bij het inrichten geactiveerd wordt. Wat je nodig hebt, installeer je gewoon zelf. Zo belast je de werking van de nas niet onnodig met allerlei ongebruikte functies.

Prestaties

We testten met de Intel NAS Performance Test (naspt), die verschillende applicatiegerichte benchmarks uitvoert aan de hand van ruim 32 GB testdata. Dit meet de effectieve snelheid van veelgebruikte netwerkapplicaties.

Distributeur Ronver Systems leverde het testmodel met twee soorten enterprise-klasse schijven: 240 GB Intel DC S3100 ssd’s en 4 TB HGST NAS hdd’s. We hebben die beide getest in de standaard Netgear X-RAID configuratie. De testen gebeuren in een gigabit-netwerk over een ‘managed switch’ van Lancom; we koppelden de netwerkpoorten van de nas en optimaliseren ze voor lacp-‘load balancing’.

We voeren naspt vijfmaal in een ‘batch run’ uit. De opgegeven resultaten zijn de mediaan van de vijf benchmarkuitvoeringen. We rekenen de resultaten om in een gewogen snelheidsscore op 100. Daarnaast berekenen we een functionaliteitsscore op 100 aan de hand ruim negentig verschillende technische criteria. In de uiteindelijke prestatiescore tellen de snelheid- en functionaliteitscores elk voor de helft mee.

Met de hdd’s presteerde deze nas nog een tikkeltje beter dan met de Intel ssd’s.

Gemiddelde gewogen naspt-snelheid: 65,8 MB/s (ssd’s); 67,4 MB/s (hdd’s).

Functionaliteitsscore: 90/100.

Prestatiescore: 92/100 (ssd’s); 95/100 (hdd’s).

Prijsprestatiescore: 67/100 (ssd’s); 73/100 (hdd’s).

Conclusie

De Netgear ReadyNAS 526X is in zijn categorie één van de meest functionele en snelle compacte zakelijke tafel-nas’en die er momenteel verkrijgbaar zijn.

Prijs: Ca. 1.480 euro zonder schijven

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content