Review: snelle robuuste mobiele harde schijf

LaCie Rugged USB-C STFS5000800 © LaCie

De Rugged-serie van LaCie bestaat al een hele tijd. Het opvallende oranje-zilveren design van Neil Poulton gaat even lang mee. We testten de 5 TB-variant van de LaCie Rugged USB-C externe harde schijf.

Dankzij de oranje rubberen beschermrand en het gesloten aluminium kastje is deze vrij forse, maar toch draagbare schijf bestand tegen druppels, schokken en stof volgens de IP54-normen.

De door ons geteste versie heeft een USB 3.1 Gen 1 type-c aansluiting, maar de serie is verkrijgbaar met allerlei soorten aansluitingen, daarbij inbegrepen ook Thunderbolt 2 en USB 3.1 Gen 2.

Kenmerken

Sommige versies hebben een geïntegreerde kabel. De USB-C variant wordt geleverd met twee losse USB 3.0 kabels, eentje met een type-c stekker aan beide zijden en eentje met aan één kant een type-a stekker.

De Rugged USB-C is verkrijgbaar in capaciteiten van 1, 2, 4 en 5 TB. Deze laatste hebben wij getest.

De goedkoopste variant kost net geen honderd euro, de duurste iets meer dan tweehonderdzestig euro.

LaCie is al enige tijd een merk van Seagate Technology. Het is daarom normaal dat intern een harde schijf van Seagate wordt gebruikt, in dit geval een 2,5-inch HDD uit de BarraCuda Compute-serie met een capaciteit van 5 TB.

Software

Deze robuuste mobiele schijf werkt zowel met Mac OS als met Windows, maar is niet direct gebruiksklaar.

Je dient eerst de op het schijfje aanwezige Setup Assistant voor Mac OS of Windows uit te voeren.

Daarmee partitioneer en formatteer je ze. Dat kan naar keuze met één volume voor het gekozen besturingssysteem. Of je kunt twee volumes creëren, één voor Mac en één voor Windows.

Intego Backup Assistant-software voor Mac of Genie Timeline back-upsoftware voor Windows zijn als download beschikbaar.

Gaat er onverhoopt iets mis dan kan je tijdens de garantieperiode eenmaal een gratis beroep doen op een in-lab data recovery poging door Rescue Data Recovery Services.

Prestaties

We meten de lees- en schrijfsnelheid met behulp van de benchmarkprogramma’s Parkdale en Intel NAS Performance Test (naspt) op een snelle Windows 10-pc met Intel Core i5-processor, 8 GB ram en Intel C220 Series usb 3.0-controller die UASP (usb attached scsi) ondersteunt voor een zo hoog mogelijke overdrachtsnelheid. Met Parkdale meten we de sequentiële en random lees- en schrijfsnelheden. Naspt voert verschillende applicatie-gerichte benchmarks uit met meer dan 30 GB aan testdata. Verder geven we punten op veertig technische criteria. In ons uiteindelijke oordeel wegen de technische kenmerken en de Parkdale-snelheid elk voor een kwart en de naspt-snelheid voor de helft door.

De LaCie Rugged USB-C 5TB haalt een sequentiële leessnelheid van 140,4 MB/s en dito schrijfsnelheid van 133,4 MB/s in de Parkdale-benchmark.

De gemiddelde gewogen snelheid in de NASPT-benchmark is 80,5 MB/s: multimediasnelheid gemiddeld 39,8 MB/s (40% weging), kantoortoepassingen-snelheid gemiddeld 6,9 MB/s (20% weging) en kopieersnelheid gemiddeld 33,8 MB/s (40% weging).

Als we alles in rekening brengen, haalt deze externe schijf een performantiescore van 94/100 en een prijsperformantiescore van 76/100.

Conclusie

De LaCie Rugged USB-C 5TB is robuust, snel en biedt veel ruimte. Ze is wel duur en relatief zwaar. Ook is deze mobiele schijf niet direct gebruiksklaar: je dient ze eerst te partitioneren en formatteren voor het gekozen besturingssysteem.

Prijs: 264 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content