Review: snelle router dankzij nieuwste wifi-standaard

De Linksys EA7500 Max-Stream AC1900 Mu-Mimo Gigabit router haalt in theorie draadloze snelheden tot 1,3 gigabit per seconde, voldoende snel voor 4K videostreams. Maar bereikt het apparaat die hoge draadloze doorvoersnelheid echt? Een test.

In theorie haalt de “Wave 2” of “2013 update” van de snellere IEEE 802.11ac (Wireless-AC) wifi-standaard maximale draadloze snelheden tot 6,93 Gbit/s, of bijna zeven keer méér dan een Gigabit Ethernet-kabelverbinding.

De EA7500-EU Max-Stream AC1900 Mu-Mimo Gigabit router van Linksys – intussen niet langer een merk van Cisco, maar wel van Belkin – voldoet aan die “next-gen ac” standaard, maar haalt daarbij nog niet het onderste uit de kan van wat de nieuwe generatie Wireless-AC toelaat.

Technische kenmerken

De opgegeven maximale doorvoersnelheid van deze nieuwe router bedraagt namelijk ‘maar’ 1,3 Gbit/s in de 5 GHz wifi-frequentieband. Dat is al niet slecht, want het is in theorie sneller dan wat je via een normale, bekabelde Gigabit Ethernet-kabel haalt.

De EA7500 is achterwaarts compatibel met oudere wifi-standaarden en haalt bijvoorbeeld in de Wireless-N 2,4 GHz-frequentieband maximale doorvoersnelheden tot 600 Mbit/s.

Eén van de trucjes die de EA7500 gebruikt om die hogere draadloze doorvoersnelheden te halen, heet “Multi-User, Multiple Input, Multiple Output”, afgekort tot mu-mimo. Dat is een verbetering van de traditionele mimo-technologie voor draadloze netwerken, waarbij meerdere gebruikers tegelijkertijd kunnen profiteren van de aanwezigheid van verschillende antennes die elk hun eigen datastroom verwerken en op die manier de draadloze communicatie versnellen.

De 1,4 GHz dual-core processor van de EA7500 kan drie datastromen tegelijk verwerken, voor snellere netwerkprestaties en minder vertraging of “lag” bij online gaming of het streamen van 4K video.

Het design van de EA7500 verschilt weinig van oudere routers uit de EA-serie die we in het verleden testten, zoals de EA4500 en EA6700: kunststof kast met afgeronde bovenkant en in het midden het door een witte led verlichte Linksys-logo.

Ook de achterkant ziet er hetzelfde uit: één gele gigabit wan-poort (voor de internetaansluiting), vier blauwe gigabit lan-poorten (voor het thuisnetwerk), één usb 2.0-poort en één usb 3.0 aansluiting (om bijvoorbeeld een harde schijf aan te koppelen; deze router ondersteunt fat, ntfs en hfs+ schijven), stroomaansluiting, resetknop, wps-knop en stroomschakelaar. Op de onderkant van het kastje bevinden zich de nodige uitsparingen waarmee je deze router desgewenst tegen een wand kunt bevestigen

Maar bij de EA7500 zijn de antennes wel extern uitgevoerd. De drie al vrij forse externe antennes kun je loskoppelen en in theorie vervangen door nog sterkere of meer gerichte antennes, want Linksys gebruikt standaard 50 ohm RP-SMA antennekoppelingen.

Interessant is dat de EA7500 ook “beamforming” ondersteunt. Elke antenne richt zijn draadloze signaal actief naar het aangesloten apparaat. Dat zorgt voor een betere verbinding, hogere doorvoersnelheden en een groter draadloos bereik.

In gebruikname

De Linksys EA7500 wordt geleverd met een beknopte, meertalige snelstartgids die ook een Nederlandstalige sectie bevat. De uitgebreide documentatie vind je op de meegeleverde cd, maar kan natuurlijk ook geplukt worden van de Linsys-website.

Vóór je de router inschakelt, schroef je eerste de drie stevige antennes vast in de goudkleurige terminals op de achterkant. De antennes zijn openklapt 17,5 cm hoog. Vervolgens plug je meegeleverde korte blauwe Ethernet-kabel in de wan-poort van de EA7500 en de gele internetpoort van je modem. Ten slotte steek je de redelijk compacte externe voeding in het stopcontact.

Schakel het stroomknopje op de achterkant in en wacht tot het Linksys-logo op de bovenkant stabiel brandt. Je stelt de router in via een webbrowser of met behulp van de Linksys Smart Wi-Fi app voor iOS of Android. De verbindingsgegevens vind je terug op een sticker op de onderkant van de router én in de snelstartgids.

De app herkent de nieuwe router en laat je toe om in te loggen met het standaard Administrator-wachtwoord, namelijk admin. De app werkt heel gebruiksvriendelijk, met een apart scherm voor elk configuratie-onderdeel, die je selecteert met veegbewegingen. Maar je kunt alleen de basisinstellingen wijzigen; geavanceerde configuratie doe je via de webinterface.

Onderaan is er ook een afrolmenu voor geavanceerde instellingen, zoals het updaten van de firmware. Het is altijd een goed idee om even te kijken of er geen nieuwe firmware aangeboden wordt. Ons testexemplaar konden we updaten tot versie 1.1.2.170654. Je kunt het updaten van de firmware ook automatisch instellen, de router zal nieuwe firmwares dan zelfstandig binnentrekken en installeren.

Een configuratie-wizard is in de app niet aanwezig. Laat je de initiële configuratie liever aan een wizard over dan gebruik je beter eerst de webinterface om de router te installeren, want die start op met de “Linksys Smart Wi-Fi Setup”-wizard (die je desgewenst ook kan overslaan om de router vervolgens manueel te configureren).

Beheer en apps

Via een Linksys Smart WiFi-account kun je deze router op een beveiligde manier via het internet beheren en gebruiken. Je moet hiervoor wel een account creëren. Meer dan een e-mailadres wordt er niet van je gevraagd.

Merkwaardig is wel dat je in het wachtwoord geen leestekens kunt gebruiken, alleen letters en cijfers. Dat maakt je wachtwoord inherent onveiliger, tenzij je een langere wachtzin gebruikt.

Nog een beveiligingsminpuntje: app noch webwizard verplichten je om het standaardwachtwoord van de beheerinterface in iets unieks te wijzigen. Te vrezen valt dat de meeste gebruikers die zo zullen laten, waardoor hun router gemakkelijk van buitenaf te kraken is.

Via de app kun alle belangrijkste instellingen van de router aanpassen, bijvoorbeeld quality of service of, zoals Linksys het noemt, “media prioritization”, beheer van externe usb-schijven, controle en beheer van aangesloten apparaten, in- en uitschakelen van gasttoegang, instellen van ouderlijke controle en installatie van Smart Wi-Fi Apps, zoals Netproofer, waarmee je specifieke websites kunt uitschakelen, of Qnext for Facebook, waarmee je multimedia op een beveiligde manier via Facebook met familie en vrienden kunt delen.

Niet alle apps zijn gratis. Netproofer kost bijvoorbeeld 99 dollarcent. Momenteel zijn er ook nog niet erg veel apps beschikbaar.

De lokale beheerinterface, die dus ook via Linksys Smart Wi-Fi beschikbaar is, bevat enkele extra instellingen, zoals de mogelijkheid om een automatisch kaart van je thuisnetwerk te creëren, een snelheidstest uit te voeren (maar alleen als je browser Adobe Flash ondersteunt), de firewall te configureren en geavanceerde netwerkinstellingen uit te voeren zoals dmz, ddns, port forwarding en port range triggering.

Prestaties

De EA7500 Max-Stream AC1900 Mu-Mimo Gigabit router van Linksys haalt in onze uitgebreide iperf-benchmark, die we op verschillende toestellen en met diverse instellingen uitvoeren, een gemiddelde reële doorvoersnelheid van 92,3 Mbit/s in de 2,4 GHz frequentieband, tussen de 273 en 178 Mbit/s in de 5 GHz frequentieband (afhankelijk van de gebruikte client) en tussen 283 en 342 Mbit/s via de netwerkkabel.

Zoals altijd is het bereik beter in de 2,4 GHz frequentieband, maar ook in de 5 GHz frequentieband gaf deze router overal in onze testlocatie een bruikbaar draadloos signaal.

Deze router verbruikt weinig stroom. We maten gemiddeld 7,6 watt, met pieken tot 10 watt.

Conclusie

De Linksys EA7500 is gebruiksvriendelijk en presteert goed. De meeste clients hebben momenteel niet de benodigde wave-2 ac chipsets, zodat je nog niet het onderste uit de kan haalt qua doorvoersnelheden. Naarmate de client-chips sneller worden, zullen de draadloze prestaties van deze router wellicht nog verbeteren.

Adviesprijs: 179 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content