Review: stereoheadset met interne microfoons

Plantronics Voyager 8200 UC headset © Plantronics

De Voyager 8200 UC van Plantronics is een stereo-headset om over het oor te dragen. Ze heeft vier microfoons die in de oorschelpen geïntegreerd zijn. Geen hinderlijke microfoon-beugel dus … Maar werkt dit ‘boomless design’ goed? We zochten het uit.

De Plantronics Voyager 8200 UC headset ziet eruit als een stijlvolle stereokoptelefoon en kan je uiteraard ook gebruiken om bijvoorbeeld naar muziek te luisteren.

Maar het is toch op de eerste plaats een draadloze zakelijke headset, bedoeld voor gebruik in unified communication (uc)-toepassingen van Avaya, Cisco, Microsoft en anderen en om ermee te chatten in bijvoorbeeld Skype for Business of Microsoft Lync.

Opvallend is het ontbreken van een microfoonbeugel of ‘boom’: de vier microfoons zijn gewoon in de oorschelpen geïntegreerd. Dergelijk ‘boomless design’ verhoogt uiteraard het draagcomfort, maar is de verstaanbaarheid dan nog voldoende? Wij zochten het uit.

Specificaties

Een usb Bluetooth-adapter wordt meegeleverd, maar de Voyager 8200 UC werkt via elke Bluetooth-verbinding, zowel met pc als met mobiel apparaat. Heb je een BT Class 1 zender dan is het maximale bereik zelfs dertig in plaats van tien meter.

Dankzij de multipoint (2H2S)-verbinding kun je twee telefoons of apparaten aansluiten en gesprekken gelijktijdig afwerken. Met de bedieningstoetsen op de linkeroorschelp zet je een gesprek bijvoorbeeld snel in een wachtrij of pauzestand.

De vier microfoons zitten per twee gegroepeerd in de oorschelpen. Via een schuifknop op de linkerschelp schakel je de automatische digitale lawaaionderdrukking (anc) in- of uit. Verder kun je twee anc-sterktes kiezen.

De niet-verwisselbare Li-Ion accu laad je via usb in drie uur tijd op, wat je 24 uur luisterautonomie en twintig uur spraakautonomie geeft.

Deze headset is ook bruikbaar zonder batterij. Ze heeft een 3,5 mm analoge audiopoort en een audiokabel wordt meegeleverd. Uiteraard is ze dan alleen bruikbaar als gewone koptelefoon en kun je er geen gesprekken mee voeren.

Meegeleverd worden een usb-kabel, een 3,5 mm audiokabel, een usb bt-adapter en een stoffen draagzak.

De volledige specificaties vind je op de website van Plantronics.

Praktijk

De Voyager 8200 UC is volgens de fabrikant ontworpen voor zakelijke gebruikers die continu bereikbaar moeten zijn en mensen die in een open kantooromgeving werken en afgeleid worden door geluid.

Continu bereikbaar betekent een hoog draagcomfort. Die is er ook: deze headset draag je ondanks zijn redelijk hoge gewicht van 289 gram probleemloos urenlang. De zachte kussens en verstelbare, zachte beugel verhogen het draagcomfort.

De slimme sensoren, waarmee een gesprek bijvoorbeeld aangenomen wordt gewoon door de headset weer op je hoofd te zetten, zijn meer dan een gimmick: op die manier kun je de headset rustig afzetten tussen twee gesprekken in, zodat je oren de nodige rust krijgen.

Ook de verschillende beschermmaatregelen zijn zeer positief. SoundGuard Digital beschermt je tegen te harde geluiden. Anti-startle zorgt ervoor dat je niet schrikt van een plots opdoemend hard geluid.

Time-Weighted Average Noise laat je via de Plantronics Hub app (of de systeembeheerder met behulp van de Plantronics Manager Pro software) toe om een maximale gemiddelde geluidsdrukbelasting per dag in te stellen (bv. maximaal 85 db(A) over een periode van acht uur).

Wij gebruikten de headset tijdens een internet-softwaredemo via Cisco WebEx. Onze gesprekspartner kon ons perfect verstaan en vond de spraakkwaliteit goed. Het comfortabele ‘boomless’ ontwerp lijkt de verstaanbaarheid dus niet negatief te beïnvloeden.

De audiokwaliteit beoordelen we als goed. Positief is ook de rode ‘OpenMic’-knop die ervoor zorgt dat je je omgeving ook kunt horen wanneer je de headset draagt. Voor kort overleg of om bijvoorbeeld veilig over een drukke weg te wandelen hoef je deze headset dus niet af te zetten en kun je gewoon de microfoon openzetten om de omgeving te horen.

Testverantwoording en -resultaten

We testen headsets door punten te plakken op de functionaliteit. Verder voeren we praktische tests tests uit aan de hand van zeven criteria: geluidskwaliteit, gebruiksgemak, pasvorm, installatiegemak, design, functionaliteit en autonomie. Ook daar geven we punten op.

Op basis van dit alles berekenen we een prestatiescore op 100 punten, waarin de functionaliteitsscore voor 20% meetelt en de praktische test voor 90%. We berekenen ook een prijsprestatiescore op 100 punten op basis van “ideale prijzen” (110 euro excl. btw voor headsets met snoer, 200 euro voor draadloze headsets), waarin de prestaties voor 60% en de prijs voor 40% meetelt.

De Plantronics Voyager 8200 UC headset haalt een functionaliteitsscore van 94/100 en een praktische testscore van 90/100. Dit resulteert in een prestatiescore van 91/100 en een prijsprestatiescore van 82/100. (We vernieuwden de testmetthode, rekening houdend met recente technische ontwikkelingen; resultaten uit het verleden zijn daarom niet vergelijkbaar.)

Conclusie

De Plantronics Voyager 8200 UC headset presteert goed en draagt comfortabel. De prijs is aan de stevige kant, maar niet overdreven in vergelijking met andere zakelijke headsets.

Adviesprijs: 349 euro (verkrijgbaar in zwart en beige)

Bron: www.diskidee.be

Partner Content